För arbetsgivare till unga i arbetslivet
Unga är sårbara och oerfarna och har större risk att skada sig på olika sätt. En god introduktion är därför extra viktigt. När du som arbetsgivare anställer de som är under 18 år gäller även särskilda bestämmelser för hur de får arbeta, och vissa arbetsuppgifter får de inte alls utföra.
Personer som är unga och nya i arbetslivet har större risk att skada sig på olika sätt än vad vuxna har. De flesta skadar sig under sommarmånaderna, då de kommer ut på sitt första jobb. Forskning visar att unga inte har samma konsekvenstänk som vuxna eftersom, deras hjärnor inte är fullt utvecklade, vilket gör att många är mer riskbenägna.
Den som är under 18 år är dessutom inte fysiskt färdigutvecklad och har därför inte samma fysiska eller psykiska förutsättningar för att klara vissa arbetsarbetsuppgifter. De löper därför större risk att bli sjuka av exempelvis tunga lyft, enformigt arbete och av kemiska ämnen. Deras dygnsrytm kan också komma ur balans.
Bristande introduktion, utbildning och okunskap om arbetsmiljöns betydelse kan vara några av förklaringarna till att många skadar sig.
God introduktion minskar risken för skador
Alla har rätt till en god introduktion – för unga är det extra viktigt. Introduktionen ska bland annat ta upp vilka risker som finns i arbetet och hur man kan skydda sig mot dessa. Du som arbetsgivare måste även försäkra dig om att personen har förstått introduktionen.
Vad är en god introduktion?
En god introduktion, tid för inlärning och en tydlig information om arbetsuppgifterna och om de risker som finns minskar risken för arbetsskador. Du som arbetsgivare har ett stort ansvar i att introducera och ge ungdomen det stöd som behövs.
Säkerhetsställ att ungdomarna får en god introduktion med information om
- arbetsuppgifterna och om hur dessa ska utföras
- manualer, checklistor och andra skriftliga instruktioner som behövs i arbetet
- vilka olycksrisker som finns i arbetet och hur man kan skydda sig mot dessa
- vilken eventuell personlig skyddsutrustning som finns och om hur man använder den
- hur eventuella verktyg, maskiner och annan utrustning fungerar
- var brand- och första-hjälpen-utrustning finns, samt hur larmrutiner fungerar.
Det är även viktigt att ungdomen får information om
- de allmänna rutinerna på arbetsplatsen, lokaler, fikatider och lunchställen samt övrigt som underlättar för den att känna sig delaktig
- vem hen ska vända sig till med frågor om arbetsmiljön
- vilka som är närmaste chefer och eventuella handledare. Även information om skyddsombud och fackliga företrädare.
Om ungdomen talar ett annat språk än svenska måste du försäkra dig om att personen får instruktioner på ett språk som hen förstår. Ingår det riskfyllda arbetsuppgifter måste även instruktionerna vara skriftliga och utformade på ett sätt så att personen förstår, oavsett vilket språk hen talar. Det är även viktigt att du följer upp introduktionen och att denna har skett på ett korrekt sätt.
Det kan ta tid att lära sig en ny arbetsuppgift om maskiner och rutiner är annorlunda än på tidigare arbetsplatser. Se till att ungdomen får tid att lära sig arbetsuppgifterna ordentligt, så minskas risken för skador.
Undersök och bedöm risker i arbetsmiljön
Som ansvarig för arbetsmiljön ska du följa Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete. Enligt de föreskrifterna ska arbetsgivaren regelbundet undersöka arbetsförhållandena och bedöma riskerna för att någon kan komma att drabbas av ohälsa eller olycksfall i arbetet.
Det innebär att du ska undersöka och bedöma risker i arbetsuppgifterna som kan göra att ungdomarna inte ska utföra vissa arbetsuppgifter. Det gäller både fysiska och psykiska risker. Du ska också bedöma om ungdomen kan klara av att utföra de aktuella arbetsuppgifterna. Tänk även på att minderåriga har en begränsad livs- och yrkeserfarenhet.
För dig som anställer minderåriga finns det särskilda regler
Den som inte fyllt 18 år är minderårig. För både minderåriga och vuxna gäller arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter. När du ska anställa någon som är under 18 år gäller även särskilda regler för arbetstider och arbetsuppgifter.
Läs mer om arbetstider och arbetsuppgifter:
Arbetsuppgifter för minderåriga
Mer information finns i föreskrifterna om minderårigas arbetsmiljö (AFS 2012:03), och i vägledningen Minderårigas arbetsmiljö, H453. Vägledningen ger råd och rekommendationer om hur föreskrifterna ska tillämpas.
Minderårigas arbetsmiljö (AFS 2012:03), föreskrifter
Om minderårigas arbetsmiljö - en vägledning till föreskrifterna AFS 2012:03, bok
Minderåriga ska ha handledning i sitt arbete
Det viktigt att du som arbetsgivare ger den minderåriga en ordentlig introduktion, där du informerar om arbetsuppgifterna och vilka risker som finns. Om den minderåriga är under 18 år ska du dessutom utse en handledare.
Handledaren ska informera om vilka dina arbetsuppgifter är och vilka risker som kan finnas på arbetsplatsen. Handledare ska alltid finnas tillgänglig för frågor och stöd till den minderåriga.
Medicinska kontroller kan behövas om riskbedömningen visar att arbetet kan innebära särskilda risker
Medicinsk kontroll av minderåriga behövs när en riskbedömning visat att arbetet kan innebära särskilda risker för en viss minderårig. Några exempel är tunga lyft inom vården, inom bergarbete, eller arbetsuppgifter inom byggverksamheter. Utöver vad som krävs enligt andra föreskrifter behöver man fokusera på den minderårigas fysiska och psykiska utveckling.
Du kan läsa mer i föreskrifterna om medicinska kontroller i arbetslivet (AFS 2019:3) och på vår ämnessida Läkar- och hälsoundersökningar.
Medicinska kontroller i arbetslivet (AFS 2019:3), föreskrifter
Medicinska kontroller och hälsoundersökningar i arbetslivet
Ansök om tillstånd för minderårigas artistuppträdanden
Om du som arbetsgivare anställer barn under 13 år måste du ansöka om tillstånd. Det gäller till exempel när barn under 13 år ska uppträda och repetera inom kulturell eller konstnärlig verksamhet och vid sport- och reklamevenemang, som artist, statist eller liknande.
Ansök om tillstånd för minderårigas artistuppträdanden
Så får barn och ungdomar arbeta (ADI 43), broschyr
Senast uppdaterad 2024-08-16