Så jobbar myndigheterna mot arbetslivskriminalitet

Arbetsmiljöverket och åtta andra myndigheter samverkar för att motverka arbetslivskriminalitet. Det handlar om att stoppa regelöverträdelser och ren brottslighet i arbetslivet.

Samverkan pågår sedan 2018 på uppdrag av regeringen. Brott mot lagar och regler får konsekvenser för många olika samhällsområden och därför får statens insatser mer effekt om vi myndigheter samverkar. Samtidigt ställs myndigheterna inför allt mer komplexa problem som kräver nya arbetssätt.

Myndigheterna som samverkar är: Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyndigheten. Det är Arbetsmiljöverket som samordnar uppdraget.

Center mot arbetslivskriminalitet

Under 2022 och 2023 öppnade sju center mot arbetslivskriminalitet. Centren är nav för de nio myndigheternas gemensamma arbete för att motverka arbetslivskriminalitet. Här samlas myndigheterna och planerar, genomför och följer upp det gemensamma arbetet mot fusk och brott i arbetslivet.

Myndigheterna jobbar tillsammans för att upptäcka felaktigheter hos arbetsgivare, som exempelvis svart arbetskraft, anställda som saknar rätt att arbeta i Sverige, farlig arbetsmiljö eller arbetskraft vars villkor utgör människohandel eller människoexploatering.

Centren ligger i Polisens lokaler i Umeå, Uppsala, Örebro, Stockholm, Göteborg, Norrköping och Malmö.

Här kan du läsa mer om vad myndigheterna ansvarar för

Detta ska myndigheterna göra

Vi har ett gemensamt regeringsuppdrag. I det står att myndigheterna bland annat ska

  • planera, genomföra och följa upp de myndighetsgemensamma kontrollerna som årligen ska öka
  • utveckla arbetssätt för att upptäcka, motverka och förebygga arbetslivskriminalitet - särskilt sådan som är särskilt komplex och systematisk, som att arbetstagare utnyttjas i människohandel eller människoexploatering
  • genomföra gemensamma informationsinsatser för att stärka kunskapen hos allmänheten och andra relevanta aktörer och förändra attityder för att motverka arbetslivskriminalitet
  • genomföra gemensamma informationsinsatser för att stärka utsatta arbetstagares kunskap om sina rättigheter och de möjligheter till stöd som finns.

Myndigheterna ska också utveckla sitt samråd med arbetsmarknadens parter och samordna arbetet med myndighetssamverkan mot organiserad brottslighet och med övrig myndighetssamverkan då det är möjligt.

Metoderna och arbetssätten ska ingå i varje myndighets ordinarie verksamhet så att myndighetssamverkan fungerar effektivt och varaktigt.

Ändring av uppdraget att inrätta regionala center mot arbetslivskriminalitet och om varaktig myndighetssamverkan, regeringens webbplats

Uppdrag att inrätta regionala center mot arbetslivskriminalitet och om varaktig myndighetssamverkan, regeringens webbplats, öppnas i nytt fönster

Återrapportering till regeringen

Varje år rapporterar vi till regeringen vad vi nio myndigheter har gjort inom området arbetslivskriminalitet. 

2024-02-22 Återrapportering - regeringsuppdrag att inrätta regionala center mot arbetslivskriminalitet och om varaktig myndighetssamverkan

Kontrollinsatser

Myndigheterna gör löpande oanmälda kontroller tillsammans på arbetsplatser där det finns risk att arbetslivskriminalitet förekommer. Vad det handlar om kan du läsa i våra pressmeddelanden:

Pressmeddelanden

Osund konkurrens

Regeringsuppdragen är en fortsättning på ett tidigare uppdrag som Arbetsmiljöverket hade och som handlade om osund konkurrens. Arbete mot osund och för sund konkurrens ingår i dag som en del av arbetet mot arbetslivskriminalitet.

Podd: Arbetslivskriminalitet

Carro Kostet, Arne Alfredsson och Fredrik Berling

Nio myndigheter arbetar tillsammans för att motverka arbetslivskriminalitet. Gäst i det här avsnittet av Arbetsmiljöverkets podd är Arne Alfredsson, chef för den avdelning på Arbetsmiljöverket som samordnar arbetet mot arbetslivskriminalitet.

Senast uppdaterad 2024-12-04