Dödsolyckor

På denna sida hittar du information om vanliga situationer som kan leda till dödsolyckor på jobbet. Här finns också länkar till metoder och verktyg för att förebygga dödsolyckor.

Hur ser det ut?

Nästan 50 personer dör i arbetsolyckor varje år i Sverige, det vill säga nästan en i veckan. De allra flesta är män.

De flesta dödsolyckorna sker inom näringsgrenarna byggverksamhet; transport och magasinering; jordbruk, skogsbruk och fiske; tillverkning. Dessa branscher är mansdominerade.

Omkring 80 procent av dödsolyckorna sker i företag med mindre än 100 anställda.

Statistik om dödsolyckor i arbetet

Dödsolyckor i arbetslivet, kunskapssammanställningar

Genusperspektiv på olycksfall och dödsolyckor i arbetslivet, kunskapssammanställning

Vad kan orsaka dödsolyckor?

Här är exempel på vanliga händelser med dödlig utgång:

  • vägtrafikolyckor: Arbetstagaren kolliderar eller blir påkörd i vägtrafiken. Det kan både vara yrkesförare eller andra arbetstagare som förflyttar sig på vägen under arbetstid såsom hemtjänstpersonal, hantverkare eller service- och underhållstekniker.
  • fall från högre nivå till lägre: Arbetstagaren tappar balansen och saknar eller har otillräckligt fallskydd. Det kan till exempel vara vid husbyggen, underhålls- och reparationsarbeten eller snöskottning från tak.
  • lastning och lossning av gods: Tungt gods lyfts med en maskin, lossnar under lyftet och träffar en arbetstagare som ofta är föraren som levererar godset.
  • påkörning av arbetsfordon: Arbetstagaren blir påkörd eller påbackad av truck, hjullastare eller annat arbetsfordon. Det kan till exempel bero på otydligheter i vart man får gå, hur fort man får köra eller hur hög last man får ha.
  • klämd eller träffad av föremål: Det kan vara något tungt föremål som faller, rasar eller glider ner på arbetstagaren. Eller så blir arbetstagaren skadad av ett djur eller rörliga maskindelar.

De allra flesta händelser med dödlig utgång skulle ha kunnat förebyggas om rätt information, kunskap och skyddsåtgärder funnits på arbetsplatsen. Därför blir det egentligen fel att tala om olyckor eftersom det kan ge bilden av något som inte går att förhindra.

Korta filmer som illustrerar vanliga händelser som lett till döden, spellista hos Arbetsmiljöverket på Youtube

Hur kan ni förebygga dödsolyckor?

För att förhindra att människor dör på er arbetsplats krävs att ni arbetar med er arbetsmiljö på ett systematiskt sätt. Det betyder att ni har ett bestämt sätt för hur arbetsmiljöarbetet ska gå till så att alla vet vem som ska göra vad, hur det ska göras och när. Det yttersta ansvaret för arbetsmiljön har du som är arbetsgivare.

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM

För arbetsplatser inom bygg och anläggning är det också byggherrar, projektörer, byggarbetsmiljösamordnare som har olika ansvar för arbetsmiljön. Den 1 januari 2025 började nya regler att gälla som gör det tydligare vilket ansvar som dessa roller har och hur samarbetet dem emellan ska gå till.

Byggnads- och anläggningsarbete, projektering, byggarbetsmiljösamordning

På arbetsplatser där flera företag eller organisationer arbetar ska ett av företagen vara samordningsansvarigt. Detta företag har då ansvar för att samordna skyddsåtgärderna på arbetsstället.

Samordningsansvaret för arbetsmiljön (ADI 203), broschyr

Hela verksamheten behöver aktivt arbeta med säkerheten på arbetsplatsen. Det kan handla om att följa instruktioner eller att rapportera tillbud, det vill säga risker eller händelser som kan skada arbetstagare.

Säkerhetskultur

Arbetstagarens deltagande i arbetsmiljöarbetet

Vad gör Arbetsmiljöverket för att motverka dödsolyckor?

Arbetsmiljöverkets vision är att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet. Allt vi gör syftar till att leda oss i riktning mot visionen. Exempel på insatser som bidrar till att motverka dödsolyckor är

  • ny struktur på våra föreskrifter som träder i kraft 1 januari 2025 och som ska göra det lättare att hitta, förstå och använda våra regler
  • nya regler om projektering och byggarbetsmiljösamordning som förtydligar ansvar och samarbete mellan olika roller som arbetar med bygg och anläggning
  • inspektioner som vi gör i förebyggande syfte, exempelvis av fallskyddsutrustning och av lastning och lossning.

Vi arbetar med regelförnyelse

Aktuella inspektioner

Vi tar fram kunskap om vad som orsakar dödsolyckor

Under 2024–2025 har Arbetsmiljöverket ett särskilt projekt som bland annat ska ta fram kunskap om orsaker bakom dödsolyckor och kommunicera denna till berörda organisationer. Syftet är att bidra till arbetsgivares förmåga att förebygga dödsolyckor i arbetet. Exempel på aktiviteter inom projektet är

  • ett webbinarium om dödsolyckor på jobbet
  • en kunskapsstudie om åtgärder som förhindrar allvarliga skadehändelser som Bengt Järvholm, senior professor på Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin/hållbar hälsa vid Umeå universitet, tar fram på uppdrag av Arbetsmiljöverket. Studien ska vara klar till hösten 2025.

Ta del av vårt webbinarium om dödsolyckor på jobbet

Här kan du i efterhand ta del av webbinariet som var den 21 oktober 2024. Där får du bland annat del av statistik över utvecklingen av dödsolyckor. Du får också del av typiska situationer och verkliga händelser som lett till döden. Vi tar upp vad som orsakade dem och hur de hade kunnat förebyggas.

Senast uppdaterad 2025-01-17