Ohälsosam arbetsbelastning kan leda till för tidig död

På denna sida hittar du information om ohälsosam arbetsbelastning, vilket kan leda till att man dör i förtid av jobbet. Vi berättar också om hur Arbetsmiljöverket arbetar för att motverka ohälsosam arbetsbelastning.

Hur ser det ut?

Ohälsosam arbetsbelastning är den främsta risken för att dö i förtid på grund av jobbet. Den uppstår när det finns en obalans mellan arbetets krav och de resurser som finns tillgängliga för att hantera kraven.

Forskning visar att ohälsosam arbetsbelastning kan leda till exempelvis hjärtproblem, stroke, depression, utmattningssyndrom och i förlängningen en för tidig död. Uppemot 800 personer beräknas dö i förtid varje år i Sverige. Ännu fler beräknas dö i framtiden om vi inte gör något.

Fler män än kvinnor uppskattas få ett förkortat liv på grund av ohälsosam arbetsbelastning. Men fler kvinnor än män befinner sig i yrken där risken är stor för ohälsosam arbetsbelastning, exempelvis inom vård och omsorg.

Forskning visar på flera hinder mot verksamma åtgärder

Det finns saker som hindrar arbetsgivare att komma tillrätta med ohälsosam arbetsbelastning. På uppdrag av oss har tre forskare från Institutet för stressmedicin i Västra Götalandsregionen undersökt hinder för verksamma åtgärder, det vill säga åtgärder som får effekt på ohälsosam arbetsbelastning. De har sett att det finns hinder på tre nivåer. I korthet handlar det om följande hinder:

Organisations- och ledningsnivå

  • Den högsta ledningen saknar tillräcklig förståelse för vad det innebär att arbeta med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön (OSA).
  • OSA-arbetet prioriteras inte fullt ut.

Arbetsplatsnivå

  • Första linjens chefer lämnas ofta ensamma med OSA-arbetet.

Genomförandet

  • Cheferna upplever ofta bristande stöd för att genomföra åtgärder.
  • Det saknas kommunikation om arbetsmiljöarbetet mellan ledningsnivån och arbetsplatsnivån.

Mer om hindren får du veta i webbinariet där forskaren Magnus Åkerström, Institutet för stressmedicin vid Västra Götalandsregionen, deltar tillsammans med Karin Günther från Arbetsmiljöverket.

Webbinarium: Hinder för verksamma åtgärder mot ohälsosam arbetsbelastning

Så förebygger ni ohälsosam arbetsbelastning

Det yttersta ansvaret för att förebygga ohälsosam arbetsbelastning har du som är arbetsgivare. Du hittar exempel på när ohälsosam arbetsbelastning uppstår och hur ni kan förebygga det på sidan Förebygg ohälsosam arbetsbelastning.

Förebygg ohälsosam arbetsbelastning

Vad gör Arbetsmiljöverket för att motverka ohälsosam arbetsbelastning?

Arbetsmiljöverkets vision är att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet. Allt vi gör syftar till att leda oss i riktning mot visionen. Exempel på insatser som generellt bidrar till att förebygga ohälsosam arbetsbelastning:

Utvärderingarna har bland annat lett till uppdraget åt forskarna att undersöka vad som hindrar arbetsgivare att komma till verksamma åtgärder mot ohälsosam arbetsbelastning som vi presenterar ovan.

Senast uppdaterad 2025-04-04