Poddavsnitt 19 som text

I det här avsnittet om de nya arbetsmiljöreglerna gästar Arbetsmiljöverkets generaldirektör Lars Lööw och enhetschef Magnus Kull Hallå arbetsmiljö! De nya reglerna började gälla 1 januari 2025.

Lars: Det handlar ytterst om att vi ska skapa förutsättningar att göra det enkelt att göra rätt. Allting vi gör handlar om vår vision att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.

Magnus: Vi har tagit fram väldigt mycket material kopplat till reglerna som ska ge ett bra stöd i arbetsmiljöarbetet. Det är egentligen webbinformation som är strukturerad på ett bättre sätt än tidigare skulle jag säga.

Kvinnlig röst: Hallå arbetsmiljö! En poddserie från Arbetsmiljöverket.

Fredrik: Ja, hej och varmt välkommen till vår podd som när vi spelar in det här avsnittet i januari 2025, går in i ännu en säsong av fanbärande när det gäller att informera och inspirera er lyssnare i viktiga frågor gällande arbetsmiljön. I Hallå arbetsmiljö så får du veta mer om utmaningar och risker som kan finnas på din arbetsplats. Och inte minst hur du kan jobba för en ännu bättre arbetsmiljö. Varje dag finns Arbetsmiljöverket här för dig som är arbetsgivare och arbetstagare, och för att hjälpa till med det som kan kännas svårt. Varje dag görs också inspektioner på arbetsplatser runt om i landet, där Arbetsmiljöverkets experter delar med sig av sina kunskaper och säger ajabaja, eller åtminstone säger ifrån när det behövs. Och du är en sådan "ajabaja" och säger ifrån och inspirerar och informerar. Min ständiga följeslagare i podden - Ann-Caroline Kostet. Hej.

Carro: Hej Fredrik. Ja, det stämmer. Jag är till vardags inspektör och är ute och gör många arbetsplatsinspektioner. Och sen händer det ju även att jag sitter här med dig och kör podden. Så jag gör lite allt möjligt.

Fredrik: Vad är det som är roligast med ditt uppdrag som inspektör?

Carro: Ja, det är ju att man känner att man får göra nytta. Att vi har vår vision att ingen ska skadas, bli sjuk eller dö av arbetet. Variationen. Jag träffar jättemycket människor varje dag i mitt arbete och det är ju himla spännande och kul. Och jag får se väldigt många arbetsplatser och också har möjligheten att bidra till att förbättra sitt arbetsmiljöarbete.

Fredrik: Ett jätteviktigt arbete. Jag kan med lite avund se dels hur viktigt det är, och också hur påtagligt det arbete du och ni gör faktiskt förändrar människors vardag.

Carro: Ja precis. Det är därför jag jobbar med det jag gör.

Fredrik: Bra. Fortsätt med det och fortsätt att vara med mig i podden. Och jag som kallar mig själv för mig, jag heter Fredrik Berling och jag är er guide. Era ögon och öron i podden som den här gången handlar om Arbetsmiljöverkets regelförnyelse som träder i kraft, alltså nu i januari 2025. Carro. De här reglerna då? Varför finns de egentligen?

Carro: Ja du Fredrik, de här reglerna finns ju ytterst för att, som jag sa innan. Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet, eller på jobbet. Och vi har också ett uppdrag från regeringen att ta fram och förtydliga regler, att precisera arbetsmiljölagen och arbetstidslagen. Och detta för att det ska bli enklare för dem ute på arbetsmarknaden att kunna ta till sig vårt regelverk.

Fredrik: Hur ofta sker sådana här förändringar?

Carro: En så här stor förändring som vi har gjort nu, det sker inte så ofta. Men självklart så uppdaterar vi våra regler utefter hur arbetsmarknaden förändras, och det händer också att vi förtydligar dem om det behövs. Men just den här förändringen som vi har gjort nu det händer inte så ofta.

Fredrik: Det ska bli spännande att få höra mer om detta. Du och två gäster kommer att hjälpa oss berätta mer om reglerna och det arbete som gjorts. Medan de tar plats här i studion så ska vi få lite mer fakta om det vi kommer prata om.

Fredrik: Från och med den 1 januari 2025 gäller Arbetsmiljöverkets regler i en ny struktur. Vi vill att det ska bli lättare att hitta, förstå och använda reglerna om arbetsmiljö. Därför har vi sorterat om alla våra regler i en ny struktur, bearbetat dem språkligt och digitaliserat dem. Vi fortsätter nu att utveckla stödet om reglerna som finns på vår webbplats av.se. Skyddet för arbetstagare har inte ändrats. Reglerna är i stort sett de samma, med ett undantag. Det har tillkommit nya regler för byggherrar, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare. Och med det är det dags att hälsa gästerna välkomna. Magnus Kull, du kommer vara med oss om en liten, liten stund. Välkommen.

Magnus: Tack!

Fredrik: Och så har vi Lars Lööw också som är med oss. Lars, relativt ny generaldirektör på Arbetsmiljöverket. Jag säger relativt ny, för när vi spelar in det här så är det ungefär ett år som du har varit GD. Vad gjorde du innan?

Lars: Jag har gjort lite olika saker i mitt yrkesliv. Jag har både jobbat i idéburen sektor och startat och drivit företag och så. Men i huvudsak har jag jobbat på myndighet och lett myndighet. Närmast kommer jag från Arbetsförmedlingen där jag deltog i ledningen. Jag var ställföreträdande generaldirektör och fick också vara generaldirektör i ett halvår ungefär.

Fredrik: Hur ser du på Arbetsmiljöverkets uppdrag och också din egen del i det?

Lars: Carro har ju alldeles förträffligt redan beskrivit vad som är grunden för det vi gör, och vad som gör att vi tycker att det är roligt och viktigt att gå till jobbet på morgonen. Det är ju att vi jobbar hela tiden med allt vi gör för att ingen ska bli sjuk, skadad eller dö av jobbet. Det är ju grunden för det vi gör och vi har ett antal redskap för det. Vi ska samla och bygga kunskap och sprida kunskap. Vi ska göra det som Carro gör, vi ska kontrollera. Men sen har vi också redskapet regler. Vi ska förtydliga och utveckla reglerna på arbetsmiljö- och arbetstidsområdet. Så det handlar om kunskap, kontroll och regelgivning.

Fredrik: Ja, från och med 1 januari 2025 gäller alltså Arbetsmiljöverkets regler i en ny struktur. Det är ett arbete som pågått under en lång tid. Berätta - Vad handlade det om och vad är det ni har gjort?

Lars: Som du säger så har vi hållit på ganska länge. I år är det faktiskt tio år sedan vi började med det här arbetet, så det är ju ett ganska omfattande arbete. Men det handlar också om att det är ett omfattande regelverk som vi har sorterat om och sorterat in i en ny struktur. Från att ha haft 67 stycken regelhäften så har vi idag 15 stycken, så att vi har samlat ihop det och gjort det mer överskådligt. Vi har också publicerat dem digitalt på ett sätt som vi inte har gjort förut. Och sen så har vi också jobbat med att behovsdrivet utveckla vårt stöd kopplat till materialet. Så det är egentligen tre olika saker som vi har försökt samla ihop och skapa en större översiktlighet av regelverket.

Fredrik: Du har också varit inne på varför vi gör det, men kan du berätta lite mer om det?

Lars: Ja, det handlar ytterst om att vi ska skapa förutsättningar att göra det enkelt att göra rätt. Och allting vi gör handlar ju om vår vision att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet. Och då försöker vi skapa en översiktlighet och en bild av hur reglerna ser ut för att det ska bli lättare för de som är ansvariga att också följa reglerna. För annars är det inte så stor vits att vi har de egentligen. Men sen är det så att alla myndigheter som är regelgivande har ett ansvar för att se till att reglerna är bra och hela tiden titta över dem, så det är ju självklart en del av ett arbete som vi ständigt håller på med.

Fredrik: För det har också visat sig att det är ganska svårt att nå ut med både budskapet i sig, men också att man ska förstå det.

Lars: Båda sakerna har vi sett när vi har frågat. Vi har sett att det har varit svårt att få grepp om hur reglerna ser ut. Man har inte förstått helheten och vilka regler som gäller mig. Vi har också märkt att vi haft svårt att nå ut med det stöd som vi ändå publicerar, och då är det viktigt att vi ser över vad vi har så att vi kan göra det på ett ännu bättre sätt. Men det beror också på att det är ett regelverk som har växt ganska länge. Det har utvecklats under 40 år. Det sker saker både med språk och andra saker, så vi har behövt ta ett helhetsgrepp och få ihop det i en samlad struktur och modernisera språket. Det är många saker som har legat bakom att vi har gjort det här.

Fredrik: Carro, vilka är det som har ansvaret för att de här reglerna följs då?

Carro: Det finns tre huvudsakliga grupper som ansvarar för att reglerna följs och den nya regelstrukturen är uppbyggd efter dem, faktiskt. Och det är arbetsgivare, byggherrar, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare. Och även tillverkare, importör eller distributör.

Fredrik: Just det. Man hör ibland ordet regelförenkling. Är det samma sak som regelförnyelse?

Lars: Det är en jättebra fråga. Man hör en massa olika saker när man hör ordet och lägger in olika värden i det. Så jag har funderat en del på det där också. Vårt syfte med att göra det här som jag har sagt, handlar ju om att göra det enklare och mer överskådligt. Så på det sättet ska det bli enklare. Men, det är ju inte en regelförenkling om man menar att vi har tagit bort regler eller sänkt regelkraven, utan det är ju någonting helt annat. Så förväntar man sig en regelförenkling som handlar om att ta bort eller sänka krav, så är det inte det. Här är det en förenkling som innebär att vi har gjort det lättare att hitta och förstå reglerna.

Fredrik: Det har också sagts att grundprincipen är att reglerna inte ska ändras. Och om någon ändå uppfattar det så, eller känner så. Hur gör ni då?

Lars: Ja men så är det ju. Vi har ju byggt om hela regelhuset om jag ska kalla det för det. Det kan ju bli så att när man läser det på ett nytt sätt och ser det i ett annat sammanhang, så kan det uppfattas och tolkas på ett nytt sätt. Det kan även rättstillämpare göra i slutändan. Och där kommer vi att följa tillsammans med arbetsmarknadens parter, så att vi ser till att vi håller reglerna på den nivån som vi har bestämt att vi ska ha. Så det blir en del av det fortsatta utvecklingsarbetet.

Fredrik: Det finns ju ett ganska tydligt undantag, och Carro nämnde ju det här. De som är ansvariga i det här. Att det har tillkommit nya regler när det gäller byggherrar, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare. Berätta!

Lars: Ja, men så är det ju. Det finns flera områden där vi kan se utvecklingsbehov, men där har vi verkligen sett att det i byggsektorn fanns ett behov av att förtydliga reglerna och utveckla dem vidare samt att tydliggöra ansvarsfördelningen och rollen. Det är därför som Carro nämner byggherrar, byggarbetsmiljösamordnare och projektörer som särskilt viktiga ansvarstagande för att det ska funka på just de arbetsplatserna. I den delen så är det nya regler. Här har vi också gjort särskilda satsningar tillsammans med parterna och andra för att nå ut med kunskapen kring det också förstås.

Fredrik: Carro, det tar du emot med öppna armar kan jag tänka mig? För du har ju ofta dessvärre nämnt just den här delen av arbetsmarknaden som varande en svår, komplicerad och utsatt bransch.

Carro: Ja, det gör jag verkligen. Det är som vi alla vet så är det en verksamhet som är drabbad av både dödsolyckor och allvarliga olyckor och har varit så under många år. Så i och med att de här nya reglerna har kommit gör ju att man måste jobba mer systematiskt med hela byggprojektet, från planeringsstadiet ända till det färdiga och sen även efter, så att säga. Så jag ser det bara som positivt att reglerna förtydligas för de olika rollerna - byggherre, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare. Det underlättar också för dem i sitt arbete att veta hur de systematiskt ska arbeta för att eliminera och minimera olyckor och skador ute i byggverksamheterna.

Fredrik: Lars, vad har ni gjort för att det ska bli lättare att hitta, lättare att förstå och också att implementera och använda dem?

Lars: Det handlar ju som sagt om att vi har byggt om det i en ny struktur. Vi har dragit i hop regler så att gamla häften har blivit ett kapitel i ett större häfte. Och då hänger de ihop på ett mycket bättre sätt. Så att man förstår som arbetsgivare i olika sammanhang att man har ett helhetsansvar och att reglerna faktiskt berör alla.

Fredrik: Så från 67 till 15 nämnde du? Det är lättare att hitta dem samlade.

Lars: Ja, men upplevelsen, apropå förenkling, kan också bli att det blir mer regler. Det kan ju vara så att man som arbetsgivare förut inte har hittat bland alla de här 67 häftena. Och nu helt plötsligt så upptäcker man, när vi har samlat ihop det, att det finns lite mer som gäller, men också så att en del kan nog tycka att upplevelsen är att det har blivit fler regler. Men så är det inte, utan det är så att de har blivit mer tillgängliga och lättare att hitta och se hur de hänger ihop med varandra.

Fredrik: Ni har också har sett till att de finns i digitalt format, och det ska vi få höra mer om, nu när det är dags för nästa gäst. Och medans du sjunger upp dig Magnus, så ska vi få ge oss ut på stan och en enkät för att höra hur mycket allmänheten är medveten om förändringarna av reglerna gällande arbetsmiljön.

Kvinnlig reporter: Visste du att det har kommit nya arbetsmiljöregler i år?

Person på stan: Nej.

Person på stan: Nej.

Person på stan: Nej.

Person på stan: Nej, jag visste inte det.

Kvinnlig reporter: Visste du att det har kommit nya arbetsmiljöregler i år?

Person på stan: Ja.

Kvinnlig reporter: Och känner du till att Arbetsmiljöverket har gjort reglerna enklare att förstå genom att digitalisera dem?

Person på stan: Ja, jag vet.

Kvinnlig reporter: Har du varit inne på av.se och sökt bland reglerna?

Person på stan: Ja.

Kvinnlig reporter: Och du tycker att de är enkla att förstå?

Person på stan: Ja, ja det är enkelt att förstå.

Kvinnlig reporter: Är det enklare än tidigare?

Person på stan: Ja, det var enklare.

Kvinnlig reporter: Har du någon uppfattning om på vilket sätt det är enklare att förstå våra regler?

Person på stan: Alltså jag tycker det är enklare för jag är takarbetare. Så där är det enklare för mig. Jag vet inte hur det är för andra.

Kvinnlig reporter: Visste du att det har kommit nya arbetsmiljöregler i år?

Person på stan: Nej det visste jag inte.

Kvinnlig reporter: Tack så jättemycket för ditt svar.

Person på stan: Nej, det visste jag inte.

Person på stan: Nej, jag har inte tänkt på det. Det var något reportage i DN. Jag tror jag läste något i morse. Men jag är pensionär så jag vet inte. Jag har lämnat det där så jag läser inte så mycket om arbetslivet. Men tack ändå.

Kvinnlig reporter: Tack tack.

Person på stan: Nej, jag visste inte det. Är det nya regler?

Kvinnlig reporter: Det har kommit nya regler på arbetsmarknaden under 2025.

Person på stan: Okej. Hur kan man veta eller hur kan man läsa nya reglerna?

Kvinnlig reporter: Av.se.

Person på stan: Okej, det jag ska göra.

Kvinnlig reporter: Tack så jättemycket! Visste du att det kommer nya arbetsmiljöregler i år?

Person på stan: Ja, det visste jag. Jag vet inte exakt vad det handlar om men har hört talas om det.

Kvinnlig reporter: Vet du var du hittade den informationen?

Person på stan: Jag hittade den på Arbetsmiljöverkets webbplats. Jag jobbar fackligt, så av den anledningen.

Kvinnlig reporter: Känner du till att vi har gjort arbetsmiljöreglerna enklare att förstå genom att digitalisera dem?

Person på stan: Ja, jag vet inte riktigt hur jag ställer mig till att det blir enklare på grund av att man digitaliserat grejerna, men ja kanske.

Kvinnlig reporter: Du hittar reglerna på vår webbplats?

Person på stan: Ja det gör jag, absolut. Det har jag gjort tidigare också.

Kvinnlig reporter: Visste du att det kommer nya arbetsmiljöregler i år?

Person på stan: Nej, det visste jag inte.

Person på stan: Nej, inte än. Jag får hinten om det nu.

Kvinnlig reporter: Tack ska du ha!

Fredrik: Då säger jag välkommen till Magnus Kull, Arbetsmiljöverket. Vad gör du? Vem är du?

Magnus: Jag jobbar som chef på enheten för kommunikationskanaler som är en del av kommunikationsavdelningen på Arbetsmiljöverket.

Fredrik: Vad säger du om de här svaren som vi hör i enkäten?

Magnus: Ja, det var ju många nej, och det var ju inte så jätteförvånande kanske. Det kanske inte är top of mind för alla, men naturligtvis viktigt för våra primära målgrupper att känna till det här. Och det är ju så vi har tänkt också när vi har gått ut med det här, att framför allt de som känner till reglerna sedan tidigare ska veta om det. Men samtidigt vill jag också slå ett slag för att kunskapen därute behöver höjas. Så är det ju, det vet vi. Och det är därför kommunikation av reglerna är så viktig.

Fredrik: Jag tänkte ju säga att även om alla berörs av det, så är det inte alla som har ansvar att veta om dem och veta var de finns, eller förstå dem eller vara up to date.

Magnus: Så är det och det är bland annat det vi har jobbat med att förtydliga, både i reglerna och också det stöd vi tar fram till reglerna.

Fredrik: Carro jag vill bara flika in dig också. Blev du förvånad? Eller är det den här kunskapsnivån eller svaren som du får när du också är ute och gör ditt jobb?

Carro: Jag tänker att det var lite blandade svar där. Min reflektion är väl att inom bygg och anläggning så är man medveten om de här nya reglerna som kommer för byggherre, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare eftersom det då är en helt ny föreskrift. Men när vi är ute så här allmänt på arbetsplatser, så skulle jag nog säga att vi har ett arbete att göra med att informera om de här nya reglerna, eller den nya regelstrukturen rättare sagt.

Fredrik: Ett sätt att tillgängliggöra det här. Det är ju det som vi ska prata om nu, att det finns numera i digitalt format. Berätta om det Magnus.

Magnus: Ja, vi lanserade de digitala reglerna för drygt ett år sedan och sen har vi vidareutvecklat hur de presenteras på vår webbplats, av.se. Fördelen med att digitalisera dem är många, till exempel att det blir tillgänglig för fler. Man kan också dela länkar mellan varandra. De blir bättre sökbara skulle jag säga också, så att det är lättare att hitta dem. Helt enkelt en vidare spridning är ju det vi hoppas på utifrån digitaliseringen.

Fredrik: Och då är ju webbplatsen av.se någon sorts huvudkanal för detta såklart?

Magnus: Ja, det stämmer. Syftet med av.se är ju att ge ett bra stöd i arbetsmiljöarbetet.

Fredrik: Hur har ni jobbat med det då?

Magnus: Vi har tagit fram väldigt mycket material kopplat till reglerna som ska ge ett bra stöd i arbetsmiljöarbetet. Det är egentligen webbinformation som är strukturerad på ett bättre sätt än tidigare skulle jag säga. Vi har jobbat utifrån dels själva ämnesområdet. Vi har delat upp det i flera olika ämnen. 70 stycken närmare bestämt. Och utifrån det vi ser att vi får många frågor om, så har vi strukturerat innehållet på det sättet.

Fredrik: Kan du berätta mer om hur det är strukturerat eller disponerat det här materialet?

Magnus: Ja, dels så kommer det att vara en introduktion till själva ämnet och sen kommer vi gå vidare lite djupare med exempelvis de vanligaste riskerna inom ämnet. Hur kan man jobba med riskerna och hur kan man förebygga dem? Det är ju jätteviktigt i arbetsmiljöarbetet. Vi försöker också lyfta fram en del exempel hur man kan tänka eller göra i vissa fall. För att tydliggöra - Så här kan man göra.

Fredrik: Exemplifieringarna har inte funnits tidigare?

Magnus: Det är relativt nytt skulle jag säga, och att vi jobbar lite mer strukturerat med det också. Och sen, som vi var inne på tidigare också naturligtvis, att tydliggöra ansvaret i arbetsmiljöarbetet. Det är också en jätteviktig del. Jag kan också lägga till att en viktig grund i det systematiska arbetsmiljöarbetet är som en röd tråd genom hela innehållet på webbplatsen.

Fredrik: SAM som ni gärna förkortar det. Carro nämnde ju tidigare, det här med ansvaret för att reglerna efterlevs, att det ligger på bland andra arbetsgivare, tillverkare, byggherrar, projektörer. Hur menar du att det här arbetet som nu har gjorts stöttar de här yrkeskategorierna och andra, för att göra det lättare att följa reglerna?

Magnus: Vi försöker att på ett pedagogiskt sätt både presentera och kommunicera, till exempel inom bygg, vad som gäller för olika roller och hur det hänger samman och hur samarbetet ska se ut. Så det kommer förhoppningsvis att bli ett lyft inom bland annat byggområdet.

Fredrik: Ett annat led i det här är ju också att det finns flera kanaler som ni numera arbetar igenom. Berätta!

Magnus: Ja, vår webbplats är ju ett nav kan man säga, och vår viktigaste kanal. Men den är inte den enda utan vi jobbar via bland annat den här podden såklart. Vi försöker få ut arbetsmiljöfrågorna på väldigt många andra sätt genom sociala medier. Och vi har vårt digitala nyhetsbrev och sen så träffar vi ju människor. Det personliga mötet är också jätteviktigt, både digitalt och fysiskt. Vi har genomfört ungefär 40 stycken webbinarier och seminarier sedan reglerna lanserades och därigenom nått ungefär 20 000 både arbetsgivare, skyddsombud och arbetstagare.

Fredrik: Så där hör ni. Det kommer i fortsättningen inte gå att säga att det kände jag inte till. Eller det visste jag inte. Eller det var för krångligt. Eller att du inte hade nån aning om var du skulle kunna hitta det här någonstans. För nu är smörgåsbordet förberett här. Och då undrar man ju Lars, vad händer nu då? Lägger ni ner nu eller vad händer?

Lars: Det är ju när jobbet är gjort som jobbet börjar så att säga. Det är verkligen nu som vi behöver sätta igång och förvalta allt det här jobbet. Vi har lärt oss mycket. Vi kommer utveckla vårt sätt att jobba med regler och regelutveckling och inte minst jobba tillsammans med parterna. Försöka få in dem ännu tidigare i processen så att vi kan öka på takten i regelförändring och regelutveckling när det behövs. Men vi behöver ju också hela tiden fundera på och balansera våra insatser. Jag sa ju att vi jobbar med både med kontroll, regler och kunskap. Vi måste ju hela tiden fundera på vilket av de här redskapen är bäst för att få största möjliga effekt? Ytterst handlar det om att ingen ska bli sjuk, skadad eller dö av jobbet.

Fredrik: Magnus, ni vilar inte heller på era lagrar? Arbetet fortsätter.

Magnus: Ja, det gör det. Vi kommer att jobba vidare med det här. Det är inte klart utan arbetet fortsätter. Vi kommer bland annat ta fram mer fördjupande innehåll på vår webbplats av.se. Innehåll som riktar sig till lite smalare målgrupper, vissa särskilda behov. Det finns väldigt många olika behov inom arbetsmiljöarbetet för olika målgrupper. Så det kommer vara en viktig del i det fortsatta arbetet. Vi kommer att ta fram information på engelska, jobba vidare med visst stöd som checklistor med mera. Så arbetet fortsätter definitivt.

Fredrik: Så vad säger ni nu då? Om man som lyssnare på detta känner att okej, här är det saker som är nytt. Saker som har förändrats. Saker som är strukturerat på ett annat sätt. Jag bör ta tag i det här. Vad ska man göra då? Om man känner att man är en av dem som ansvarar för att reglerna följs? Vad är tipset? Vad gör man?

Lars: Har man inte varit med och lyssnat på någon av de här 40 webbinarierna eller andra tillfällen, så är det väl dags att göra det nu och leta upp någon sådan eller bekanta sig med regelverket. Titta på vår webbplats och få lite information. Använd alla andra kanaler med bra kunskap och information som finns om regelverket. Det finns ju andra som har utvecklat sin information och sina checklistor givet de nya regelverken. Prevent är en jätteviktig aktör för många arbetsgivare därute. De har förändrat hela sitt material, givet de nya reglerna. Så bekanta med reglerna och använd det stöd som finns.

Fredrik: Och även från ditt perspektiv Magnus, så finns det tips om hur man ska göra om man nu känner sig lite vilse i det här.

Magnus: Ja, det stämmer. På vår webbplats av.se kan man gå in och söka i föreskrifterna genom en paragrafnyckel, som vi kallar den. Känner man till regelverket sedan tidigare så kan man se var de gamla reglerna hamnat i den nya regelstrukturen. Och vice versa, en omvänd paragrafnyckel.

Fredrik: Cool. Ja hörni, podden börjar lida mot sitt slut. Är det något mer som ni känner att ni vill skicka med? Innan vi tackar för den här gången.

Lars: Jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att vi har lärt oss jättemycket från andra under den här processen också. Vi hade ju två stora remissomgångar under de här tio åren vi höll på där det kom in massor med bra förslag och idéer. Mycket som handlade om att ändra på reglerna, inte bara att strukturera om dem. Allt det har vi samlat ihop så att vi har en jättebra grund att fortsätta utveckla vårt arbete. Så det känns jättebra att vi nu tagit det här steget och kan fortsätta med utvecklingen så att vi kan fortsätta göra det vi brinner för. Jag säger det igen. Vi gör det bara för att vi ska jobba för att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.

Magnus: Jag kan bara hålla med Lars. Det viktiga digitaliseringsarbetet fortsätter från vårt håll och vi utvecklar stödet just med det syftet.

Fredrik: Tack. Carro, har du något du känner att du vill skicka med lyssnarna?

Carro: Jag tänker att det absolut viktigaste egentligen i allt det här är att skyddet för arbetstagarna inte har förändrats. Det här är ju liksom ingen lättnad i lagstiftningen, utan det är bara en annan struktur och det är viktigt att alla är medvetna om det för att skyddet för arbetstagarna ska vara detsamma och stärkas så att säga. Sen är det ju många här som kommer att få sätta sig in i det här nya regelverket, och det gäller även oss inspektörer. Och vi kommer att vara ute och tillsyna och kunna bidra med information också, tänker jag, till de arbetsgivare vi träffar. För de vi inte når ut till behöver också den här kunskapen, så att vi får alla hjälpas åt och bidra till att det här blir bra. Och sen ska det bli väldigt spännande att efter en tid här utvärdera effekten av den här regelförnyelsen. Vad har hänt? Hur upplever man det? Och så vidare. Så det är väl mest mina tankar.

Fredrik: Ja, det är ju en milstolpe på det sättet faktiskt. Det är inte var dag som det är sånt, tydligt skifte. Så tydlig förändring, det är häftigt. Jag håller med dig i att det ska bli spännande att få följa det här. Och jag tycker det är fantastiskt det här, att det viktiga arbete som ni har gjort och som ni fortsätter att göra. Och för oss övriga som arbetstagare, arbetsgivare, skyddsombud och alla som faktiskt på ett eller annat sätt har ansvar så är det viktigt att vi förkovrar oss. Att vi lär oss att vi tar det ansvar som måste tas.

Fredrik: För vi bor i Sverige hörni. Och det är en ynnest att få bo här med den hjälp, de regler, de ansvar och möjligheter som vi har. Tack Carro, tack Lars Lööw och Magnus Kull för att ni var med här idag. Fredrik Berling heter jag som säger tack och hej. Jag uppmuntrar er till att lyssna på de andra poddarna vi har i serien. Det finns mycket att ta reda på och lära sig om och förkovra sig i. Så vi hörs igen. Tack och hej!

Kvinnlig röst: Hallå Arbetsmiljö! En poddserie från Arbetsmiljöverket. Programledare Fredrik Berling. Om du vill veta mer om Arbetsmiljöverket besök www.av.se.

Senast uppdaterad 2025-01-24