Marknadskontroll för säkra produkter
Produkter som tillhandahålls på marknaden ska vara säkra. Därför finns det produktregler som styr hur vissa produkter ska konstrueras. Genom marknadskontroll kan Arbetsmiljöverket kontrollera att en produkt uppfyller kraven i produktreglerna. Marknadskontroll innebär även att vi kontrollerar att tillverkaren, importören eller distributören har uppfyllt sina skyldigheter.
Vilka produktregler ansvarar Arbetsmiljöverket för?
Arbetsmiljöverket ansvarar för följande produktregler:
Produktreglerna riktar sig till dig som tillverkar, importerar, säljer eller hyr ut produkter som omfattas av dessa produktregler.
Arbetsmiljöverket kan även göra marknadskontroll av ovanstående produkter.
När det gäller personlig skyddsutrustning delar Arbetsmiljöverket ansvar för produktområdet med Konsumentverket. Arbetsmiljöverket ansvarar för produkter för professionellt bruk och Konsumentverket för konsumentprodukter.
Vad är marknadskontroll?
För att upptäcka farliga produkter arbetar Arbetsmiljöverket med marknadskontroll. Marknadskontroll görs för att skydda användarens säkerhet och hälsa, oavsett om den är en arbetstagare, konsument eller annan användare av produkten. Marknadskontroll görs också för att företag inte ska konkurrera med farliga produkter.
Genom marknadskontroll kan vi kontrollera att en produkt uppfyller kraven som gäller för produkten. Vid en marknadskontroll kontrollerar vi även om tillverkaren, importören eller distributören har uppfyllt sina skyldigheter.
Marknadskontroll är en viktig del i Arbetsmiljöverkets arbete för säkra produkter. Vi gör marknadskontroller genom riktade stickprovskontroller där vi väljer ut produkter med misstänkt bristande säkerhet. Vi kan också göra marknadskontroll om det hänt en olycka eller om vi fått in en anmälan.
Hur går marknadskontroll till?
Vid marknadskontroll för Arbetsmiljöverket en dialog med dig som tillverkar, importerar och säljer produkter. Då kommunicerar vi med dig genom brev, e-post eller telefonsamtal. Detta utgör en viktig del i vår utredning för att konstatera om den aktuella produkten överensstämmer med kraven.
I ett första steg kommer vi att begära att du skickar in dokumentation och bilder på produkten till oss. Exempelvis kan vi begära in försäkran om överensstämmelse, bruksanvisning, typkontrollintyg och bilder på märkningar. Som tillverkare, importör eller distributör är du skyldig att lämna ut den information som vi behöver.
Om produktbristen visar sig vara mindre och du själv kan avhjälpa bristen på nya och redan sålda produkter, kan vi välja att avsluta ärendet.
Om du däremot inte kan åtgärda bristen på detta sätt kan vi välja att fatta ett beslut med tvingande åtgärder. Läs mer under rubriken ”Vad händer om du inte följer produktreglerna?”
Viktigt att veta för dig som är tillverkare, importör eller distributör i ärendet är att
- all marknadskontroll som vi genomför rapporteras till EU-kommissionen och medlemsländerna i EU
- du har möjlighet att få yttra dig i ärendet
- du kan alltid överklaga våra beslut.
Vad händer om du inte följer produktreglerna?
Om Arbetsmiljöverket upptäcker produkter på marknaden som inte är säkra kan vi se till att
- produkterna återkallas från slutanvändare
- produkterna dras tillbaka från distributionsled
- försäljningen stoppas.
Om du inte följer produktreglerna kan du bli tvungen att betala en sanktionsavgift.
Försäljningsförbud
Arbetsmiljöverket kan förbjuda att produkter som inte uppfyller kraven i produktreglerna sätts på marknaden. Ett sådant förbud kan vara förenat med vite om du som tillverkare, importör eller distributör inte följer Arbetsmiljöverkets beslut.
Produktåterkallelse
Arbetsmiljöverket kan också besluta att du som tillverkare, importör eller distributör ska återkalla en produkt som har brister. Du ska informera om produktåterkallelsen så att den når berörda, exempelvis genom direkta meddelanden, annonser eller andra kanaler som företag använder vid marknadsföring.
Det är förenat med vite om du inte följer vårt beslut.
En produktåterkallelse gäller alla exemplar av produkten. En produktåterkallelse kan utgöras av
- en rättelse – felet på produkten rättas till
- ett utbyte – produkten tas tillbaka och ersätts av en felfri produkt
- en återgång – produkten tas tillbaka och ersättning lämnas för den.
Villkoren för produktåterkallelse och varningsinformation bestäms av Arbetsmiljöverket.
Sanktionsavgift
Vissa bestämmelser är förenade med sanktionsavgift. Syftet med sanktionsavgifter är att minska antalet överträdelser av dessa bestämmelser. Hur stor avgiften blir varierar och beror på vilken överträdelse som är aktuell.
Anmäl en farlig eller bristfällig produkt
Om du upptäcker en vara eller produkt som du tror är farlig eller bristfällig kan du anmäla det till oss.
Anmäl farliga eller bristfälliga produkter
Om du som tillverkar en produkt upptäcker att produkten som du själv har släppt ut på marknaden är farlig ska du omedelbart underrätta de behöriga nationella marknadskontrollmyndigheterna i de medlemsstater där du har tillhandahållit produkten genom en så kallad ”Product Safety Business Alert”.
Här hittar du mer information
Kommissionens vägledning
På EU-kommissionens webbsida hittar du marknadskontrollförordningen som styr hur marknadskontrollmyndigheter arbetar med marknadskontroll. Där hittar du också vägledningen till förordningen. Både förordningen och vägledningen finns att ladda ner på olika språk.
(EU) 2019/1020 om marknadskontroll och överensstämmelse för produkter, EUR-Lexs webbplats
2022 års blåbok om genomförandet av EU:s produktbestämmelser, EUR-Lexs webbplats
Mer information om CE-märkning, EU:s produktregler med krav på CE-märkning samt vilka steg som ska följas hittar du på EU-kommissionens webbsida.
CE marking, EU-kommissionens webbplats
Marknadskontrollmyndigheter i Sverige
På marknadskontrollrådets webbsida hittar du mer information om relevant produktlagstiftning och ansvarig svensk myndighet för produkter som inte Arbetsmiljöverket ansvarar för.
Förteckning över produktlagstiftning i Sverige, Marknadkontrollrådets webbplats
Harmoniserade standarder
De grundläggande hälso- och säkerhetskraven i föreskrifterna är till stor del funktionskrav. Kraven för olika produkter preciseras i harmoniserade standarder.
En harmoniserad standard vars referens har publicerats i EU:s officiella tidning (EUT) har en särskild juridisk status. Om du som tillverkare följer en sådan standard förutsätts du uppfylla de relevanta grundläggande hälso- och säkerhetskraven i föreskrifterna.
Harmoniserade standarder kan köpas från Svenska institutet för standarder (SIS).
Svenska institutet för standarders (SIS) webbplats
EU:s officiella tidnings (EUT) webbplats
Anmälda organ
Anmälda organ är tredjepartsorgan som är godkända (notifierade) för att genomföra bedömningar av överenstämmelse av produkter mot kraven i produktreglerna.
Länken nedan leder till en lista med anmälda (notifierade) organ inom EU.
List of notified bodies, EU-kommissionens webbplats
Stödnätverk för små och medelstora företag (SMEs)
Ekonomiska aktörer kan kontakta företagsnätverket Enterprise Europe Network för stöd (SMEs).
Senast uppdaterad 2025-01-21