Vägledning om arbetsanpassning
De här sidorna är en vägledning om arbetsanpassning och riktar sig främst till arbetsgivare och chefer, men även skyddsombud och andra som arbetar med arbetsmiljöfrågor, samt arbetstagare.
Alla arbetsgivare ska jobba förebyggande för att arbetstagarna inte ska bli sjuka eller skadas på grund av arbetet. Det står i arbetsmiljölagen (1977:1160) och i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:1) om systematiskt arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar.
Även om arbetsgivare följer dessa regler och bedriver ett aktivt arbetsmiljöarbete, kan arbetstagare få en nedsatt förmåga att utföra sina arbetsuppgifter, bli sjuka, eller råka ut för olyckor, på eller utanför arbetet.
Föreskrifterna om arbetsanpassning har två syften:
- Förebygga ohälsa genom åtgärder i arbetsmiljön.
- Göra det möjligt för arbetstagare som är borta från arbetet på grund av sjukdom, att så snart som möjligt återkomma till sitt arbete, oavsett om behovet av arbetsanpassning är orsakat av arbetet eller inte.
På de här sidorna förklarar och utvecklar vi innehållet i paragraferna i föreskrifterna om arbetsanpassning. Det gör vi genom att beskriva vad arbetsgivarna kan göra för att förebygga ohälsa och arbetsanpassa för att undvika sjukfrånvaro, eller efter sjukfrånvaro.
De här sidorna ger allmänna exempel på arbetsanpassningsåtgärder och är ingen fullständig beskrivning av vilka arbetsanpassningsåtgärder som finns, eller vid vilka tillfällen de är bäst att använda. Många olika faktorer påverkar vilken typ av arbetsanpassning som är mest lämplig. Det är arbetsgivaren, arbetstagaren, och vid behov företagshälsovård eller annan sakkunnig hjälp, som måste komma fram till vad som passar.
Vilka är berörda av föreskrifterna om arbetsanpassning?
Till vem riktar sig föreskrifterna om arbetsanpassning?
Organisation av arbetsanpassning
Tillvägagångssätt vid arbetsanpassning
Aktörer och exempel på stöd
Föreskrifterna om arbetsanpassning preciserar vad arbetsgivaren ska göra utifrån regler i arbetsmiljölagen. Det ingår inte i Arbetsmiljöverkets uppdrag att ta fram föreskrifter och vägledning om andra aktörers verksamhet, men vi visar här exempel på andra aktörer inom området arbetsanpassning och rehabilitering, och exempel på stöd arbetsgivaren kan få från dessa vid arbetsanpassningsarbetet.
Arbetsförmedlingen
Exempel på stöd:
- Lönebidrag
- Bidrag till hjälpmedel
- Bidrag till anpassning av arbetsplatsen
Bidrag till hjälpmedel på arbetsplatsen, Arbetsförmedlingens webbplats
Arbetsmiljöverket
Exempel på stöd:
Vägledning och information
Försäkringskassan
Exempel på stöd:
- Bidrag till arbetshjälpmedel
- Bidrag till arbetsplatsinriktat rehabiliterings-stöd
Arbetsgivare, Försäkringskassans webbplats
Hälso- och sjukvården
Exempel på stöd:
- Ansvarar för den medicinska rehabiliteringen
- Hjälpmedel
Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd
Systematiskt arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar (AFS 2023:1)
Planering och organisering av arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar (AFS 2023:2)
Senast uppdaterad 2025-01-16