Artificiell optisk strålning
Arbetsmiljöreglerna för artificiell optisk strålning syftar till att säkerställa skyddet för arbetstagare som exponeras för syntetiskt ljus. Dessa regler reglerar hanteringen av strålningskällor för att minska riskerna för ögonskador och hudskador. Genom att förstå reglerna och hur de kan tillämpas hjälper du till att skapa en säkrare arbetsmiljö.
Vad är artificiell optisk strålning?
Artificiell optisk strålning hänvisar till syntetiskt genererat ljus som används i olika arbetsmiljöer. Det avser alltså inte strålningen från solen men kan inkludera belysning, strålkastare, UV-lampor, lasrar och andra typer av ljuskällor.
Reglerna för artificiell optisk strålning syftar till att skydda arbetstagare från potentiella skador som kan uppstå när de exponeras för dessa strålningskällor. Det gäller särskilt skador på ögonen och huden.
Vilka är riskerna med artificiell optisk strålning?
Inom området artificiell optisk strålning finns det flera risker som kan uppstå för de som exponeras för det. Huvudrisken är skador på ögonen, till exempel skador på näthinnan och ögonsjukdomar såsom starr.
Andra risker är hudirritation, brännskador och ljuskänslighet. Särskilda utsatta situationer där dessa risker kan uppstå är när arbetstagare använder
- lasrar inom medicinsk behandling eller industriella applikationer
- starka ljuskällor i laboratorier eller industriella miljöer
Det är även välkänt att UV-strålning kan orsaka hudcancer. Det är viktigt att följa arbetsmiljöreglerna för att minimera dessa risker och skydda arbetstagarnas hälsa.
Så här kan du minska riskerna med artificiell optisk strålning
Genom att tillämpa följande åtgärder kan du minimera riskerna med artificiell optisk strålning i arbetsmiljön för alla arbetstagare.
- Identifiera källor till artificiell optisk strålning och bedöm riskerna för exponering.
- Minska strålningens intensitet eller blockera dess effekter genom att installera skärmar, filter eller barriärer.
- Öka avståndet till strålkällan.
- Se till att arbetstagarna använder skyddsglasögon, ansiktsskydd och handskar.
Arbetsgivaren har ansvaret
Som arbetsgivare ansvarar du för riskerna med artificiell optisk strålning, precis som du har ansvar för all arbetsmiljö. Du ska också känna till arbetsmiljölagen och övriga arbetsmiljöregler.
Du är ansvarig för att genomföra riskbedömningar och vidta lämpliga åtgärder för att eliminera eller minimera riskerna från artificiell optisk strålning. Detta inkluderar att
- tillhandahålla tekniska lösningar
- erbjuda nödvändig utbildning och information till arbetstagarna,
- tillhandahålla adekvat skyddsutrustning till arbetstagarna
- genomföra regelbunden övervakning och underhåll.
Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en säker arbetsmiljö
Arbetstagare och skyddsombud har inget formellt ansvar, men spelar en viktig roll om du riskerar att utsättas för artificiell optisk strålning på din arbetsplats. Följ därför arbetsplatsens rutiner och använd utrustningen på rätt sätt. I bruksanvisningar till utrustningen kan det finnas instruktioner för att minimera riskerna.
Arbetsgivaren ska också ge dig möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du rapportera risker, tillbud, sjukdom och olyckor, föreslå åtgärder och lämna synpunkter på det som din arbetsgivare har genomfört.
Om du blir uppmanad att använda utrustning på fel sätt har ditt skyddsombud rätt att agera, till exempel genom att begära skyddsstopp.
Tillverkaren ska se till att produkterna håller måttet
Tillverkare ska säkerställa att deras produkter uppfyller säkerhetsstandarder och minimerar strålningen.
EU-kommissionens handbok om artificiell optisk strålning
EU-kommissionens handbok innehåller en välskriven och kortfattad beskrivning av god praxis.
Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd
Risker i arbetsmiljön (AFS 2023:10)
Senast uppdaterad 2025-01-22