Utför säkra personförflyttningar
Personförflyttningar är vanliga inom vård, omsorg och förskola. De förekommer också inom akutverksamheter som exempelvis ambulanssjukvård, polis och räddningstjänst. Oavsett var hanteringen sker ska personförflyttningen kunna utföras på ett säkert sätt, utan risk för belastningsbesvär.
Personförflyttningar kan handla om att hjälpa en individ som inte har hela förmågan att förflytta sig själv. I vissa yrken kan det även handla om att flytta personer som inte vill hjälpa till. Personförflyttningar genomförs ibland genom att använda arbetsutrustning eller vård- och omsorgstagares personligt utprovade hjälpmedel, i andra fall kan den ske manuellt.
Personförflyttningar förekommer inom många yrken
Personförflyttningar utförs i många olika yrken och i olika arbetsmiljöer, exempelvis:
- hälso- och sjukvård
- äldreomsorg - i särskilt boende och hos personer som har hemtjänst
- personlig assistans
- färdtjänst
- ambulanssjukvård
- förskolan
- särskolan
- räddningstjänst
- polis.
Personförflyttningar kan ske i lokaler som är anpassade för ändamålet men också på andra platser, till exempel om ordningsvakter eller räddningstjänst utför personförflyttningar utomhus eller i trapphus.
Risker med personförflyttningar
Risken för belastningsbesvär vid personförflyttningar påverkas av flera faktorer. Det kan handla om
- hur stor ansträngningen är för arbetstagaren
- i vilken utsträckning personen medverkar i förflyttningen
- om det finns tillgång till lämpligt utformad arbetsutrustning och vård- och omsorgstagares personligt utprovade hjälpmedel
- hur ofta och under hur lång tid under arbetsdagen som arbetstagare utför personförflyttningar
- vilka arbetsställningar som arbetstagaren måste arbeta i
- om det finns möjlighet till tillräcklig återhämtning under arbetsdagen.
Att manuellt förflytta personer kan orsaka akut överbelastning. Risken ökar ytterligare om förflyttningen utförs i böjda eller vridna arbetsställningar. Det kan orsaka överbelastning i framför allt ländryggen men också i skuldror, armar, knän och andra kroppsdelar.
Det kan handla om när en person som ska få hjälp i en förflyttning medverkar på förväntat sätt, men risken ökar ytterligare om personen medverkar på ett oväntat sätt eller tappar balansen. I dessa fall blir belastningen generellt sett avsevärt mycket högre. Det kan räcka med en enda felaktig hantering för att orsaka olycksfall eller allvarliga och långdragna skador.
För litet utrymme kan göra att den som assisterar tvingas till tung hantering i påfrestande arbetsställningar. Även tidspress kan göra arbetet mer riskfyllt, till exempel om den gör att arbetstagare inte använder den arbetsutrustning som finns eller uför arbetet med bristande arbetsteknik.
Förebygg och åtgärda riskerna med personförflyttningar
Du som arbetsgivare ska ordna och utforma arbetsuppgifter och arbetsplatser så att arbetstagarna kan undvika personförflyttningar som medför hälsofarliga eller onödigt tröttande belastningar.
Manuella lyft av personer kan ofta undvikas om
- lokalerna är rymliga och välplanerade
- det finns tillräckligt med ändamålsenlig utrustning som är lätt tillgänglig.
När personförflyttningen görs av flera arbetstagare kan belastningen minska om de har god arbetsteknik och är samspelta med varandra och med personen som förflyttas. Arbetstagarna behöver ha tillräckliga kunskaper om hur arbetsutrustning och eventuellt personligt utprovade hjälpmedel som behövs i personförflyttningen ska användas.
Oavsett vilken yrkesgrupp de arbetstagare som arbetar med personförflyttningar tillhör, behöver de kunna hantera oförutsedda händelser. Det handlar därför om att träna tekniker att förflytta personer med olika behov av assistans i olika situationer.
När lokaler för vård och omsorg planeras, projekteras och byggs behöver man skapa tillräckliga utrymmen, i till exempel hygienrum. Arbetstagarnas arbetsställningar och arbetsrörelser ska inte hindras av väggar eller inredning när de hjälper vård- och omsorgstagare.
Läs om skyldigheterna för dig som arbetsgivare att undersöka, bedöma, åtgärda och kontrollera riskerna med personförflyttningar och andra belastningsergonomiska faktorer.
Förebygg och åtgärda riskerna för belastningsbesvär
Läs om hur du som arbetsgivare kan åtgärda riskerna med personförflyttningar och annan manuell hantering.
Åtgärda riskerna med manuell hantering och annan kraftutövning
Guide om personförflyttningar inom vård och omsorg:
Säkra personförflyttningar på Myndigheten för arbetsmiljökunskaps webbplats
Senast uppdaterad 2025-01-14