Elektromagnetiska fält

Elektromagnetiska fält finns överallt, och de kan påverka din och andras hälsa negativt. Men du kan minska riskerna, till exempel genom att hålla avstånd till de källor som skapar elektromagnetiska fält. Alla som kommer i kontakt med elektromagnetiska fält har del i arbetet för att hantera riskerna: tillverkare, arbetsgivare och arbetstagare.

Vad är elektromagnetiska fält?

Elektromagnetiska fält är vågfenomen som kan uppstå överallt där elektricitet används. I Arbetsmiljöverkets föreskrifter omfattar elektromagnetiska fält även statiska magnetfält och statiska elektriska fält.

Elektromagnetiska fält kan till exempel uppstå i närheten av starka radiosändare, utrustning som drivs med höga strömmar eller ledningar med höga spänningar. Radar, mikrovågor, radiovågor och överföring av elkraft kan också skapa elektromagnetiska fält.

Starka elektromagnetiska fält finns ofta på arbetsplatser där det finns induktionsvärmare, plastsvetsmaskiner eller utrustning för magnetröntgen.

Risker med elektromagnetiska fält

Starka elektromagnetiska fält kan ge effekter som innebär risker för hälsa och säkerhet.

Om en människa exponeras för ett elektromagnetiskt fält kan hon till exempel känna

  • svindel och illamående
  • att nerver och muskler blir påverkade
  • att kroppsdelar blir varma.

Effekterna dröjer sig dock inte kvar, utan upphör kort efter att exponeringen upphört.

Om ämnen eller föremål påverkas av elektromagnetiska fält kan det innebära risker:

  • Metallföremål kan värmas upp i ett starkt magnetfält, vilket kan ge brännskador
  • Den som rör vid ledande föremål i ett starkt elektromagnetiskt fält kan få en elchock.
  • Föremål kan röra sig okontrollerat i ett starkt magnetfält och riskerar då att skada människor.
  • Brandfarligt eller explosivt material kan antändas.

Så här kan du minska riskerna med elektromagnetiska fält

Öka avståndet till den utrustning som orsakar elektromagnetiska fält, så minskar du riskerna för negativa effekter. Det är en av de mest effektiva åtgärderna.

Välj också utrustning som uppfyller aktuella produktregler, så minimerar du riskerna för användarna. CE-märkta konsumentprodukter uppfyller till exempel reglerna.

Arbetsgivaren har ansvaret

Som arbetsgivare har du ansvar för arbetsmiljön. Du ska bedöma riskerna och sedan vidta de åtgärder som behövs så att arbetsplatsen har lämpliga åtgärder för att minska riskerna för att arbetstagarna utsätts för elektromagnetisk strålning. I det arbetet brukar även arbetstagarna delta aktivt.

På arbetsplatser dit allmänheten har tillträde ska de elektromagnetiska fälten vara betydligt svagare än gränsvärdena. Regler för det finns dock inte i Arbetsmiljöverkets föreskrifter utan i Strålsäkerhetsmyndighetens allmänna råd (SSMFS 2008:18) om begränsning av allmänhetens exponering för elektromagnetiska fält.

Strålsäkerhetsmyndighetens allmänna råd (SSMFS 2008:18) om begränsning av allmänhetens exponering för elektromagnetiska fält, extern webbplats

Ta hjälp av insatsvärden för att bedöma åtgärder

Det finns så kallade insatsvärden som hjälper dig som arbetsgivare att avgöra om du behöver införa åtgärder. Insatsvärdena är uppskattade värden som du kan jämföra med tillverkarens uppgifter om er utrustning på arbetsplatsen. Om värdena för er utrustning är högre än insatsvärdena, så bör ni överväga åtgärder.

Det kan behövas mätningar för att få fram värden att jämföra med insatsvärdena. För det krävs teoretiska och praktiska kunskaper samt speciella mätinstrument. Företagshälsovården brukar kunna bedöma om det behövs mätningar eller inte.

Arbetstagare är viktiga för att undvika risker

Du som arbetstagare har en viktig roll om du riskerar att utsättas för elektromagnetisk strålning på din arbetsplats. Följ arbetsplatsens rutiner och använd utrustningen på rätt sätt. I bruksanvisningar till utrustningen kan det finnas instruktioner för att minimera riskerna.

Tillverkaren ska se till att produkterna håller måttet

Tillverkare bör säkerställa att deras produkter uppfyller säkerhetsstandarder och minimerar strålningen.

Reglerna gäller inte alla verksamheter

För vissa verksamheter finns det undantag: 

  • Försvarsmakten, som i stället ska använda andra likvärdiga skyddssystem för att förebygga hälsoeffekter och säkerhetsrisker.
  • Sjukvården, som får överskrida gränsvärden i samband med magnetröntgen.

Europeiska kommissionens vägledningar

Europeiska kommissionen, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering har publicerat tre vägledningar om elektromagnetiska fält.

Senast uppdaterad 2025-01-17