Risker i arbetsmiljön för gravida och ammande

Gravida och ammande arbetstagare kan utsättas för olika arbetsmiljörisker, men genom att följa arbetsmiljöföreskrifterna kan du som arbetsgivare skapa en trygg miljö. Här hittar du information om riskfaktorer som buller, vibrationer och fysisk belastning samt hur de kan hanteras.

För många av de arbetsmiljöfaktorer som kan vara skadliga vid en graviditet eller amning finns regler i våra föreskrifter. Gravida och ammande arbetstagare kan i de flesta fall få en riskfri arbetsmiljö genom att arbetsgivaren följer dessa arbetsmiljöregler.

Läs om faktorer som kan innebära risker för gravida och ammande arbetstagare:

  • Buller kan medföra särskilda risker för gravida arbetstagare. Du som arbetsgivare ska planera, bedriva och följa upp arbeten för att minska det buller arbetstagarna utsätts för. Du kan läsa mer om riskerna på våra sidor om buller.

    Buller

  • Vibrationer från arbetsutrustning, maskiner och fordon kan medföra särskilda risker för gravida arbetstagare. Du kan läsa mer om riskerna på våra sidor om vibrationer.

    Vibrationer

  • Extrema temperaturer kan innebära särskilda risker för gravida arbetstagare. Det gäller framför allt extrem värme. Därför ska arbetsplatser ha en lämplig temperatur som är anpassad efter verksamheten. Vid arbete utomhus ska du som arbetsgivare se till att arbetsplatsen skyddar mot väder och vind så långt det är möjligt. Du kan läsa mer på våra sidor om temperatur och klimat.

    Temperatur och termiskt klimat på arbetsplatsen

  • Tröttande fysisk belastning är inte nödvändigtvis hälsofarlig för gravida, men kan orsaka belastningsbesvär om den upprepas ofta eller pågår under en längre tid.
    När det gäller belastningsergonomi karakteriseras hälsofarlig belastning framför allt av hög, ensidigt upprepad eller långvarig låg belastning utan tillräckliga avbrott för återhämtning eller rörelsevariation.

    Du kan läsa mer om riskerna på våra sidor om belastningsergonomi.

    Belastningsergonomi

  • På alla arbetsplatser finns det mikroorganismer som man inte kan se med blotta ögat. Det är till exempel bakterier, virus och andra ämnen som kan medföra särskilda risker för gravida arbetstagare. Du som arbetsgivare behöver även ta hänsyn till andra smittrisker utöver rubella och toxoplasma (se förbjudna arbeten längre ned på sidan).

    Läs mer om riskerna på våra sidor om mikrobiologiska risker och smittrisker i arbetsmiljön:

    Mögel, organiskt damm, toxiner och andra mikrobiologiska hälsorisker

    Smittrisker i arbetsmiljön

    Smitta som kan överföras mellan djur och människor kallas zoonoser. Vissa zoonoser kan innebära en extra risk för gravida. Du kan läsa mer om riskerna på vår sida om zoonosrisker.

    Zoonoser som arbetsmiljörisk

  • Arbetsförhållanden som kan medföra, eller har medfört psykisk uttröttning, starka psykiska påfrestningar, våld, hot, eller kränkande särbehandling kan innebära särskilda risker för gravida arbetstagare. Du kan läsa mer om riskerna på våra sidor om organisatorisk och social arbetsmiljö samt våld och hot om våld.

    Organisatorisk och social arbetsmiljö

    Våld och hot om våld

    • joniserande och icke joniserande strålning, se även bestämmelser i strålskyddslagen
    • kemiska ämnen, särskilt
      • cancerframkallande
      • mutagena
      • reproduktionsstörande eller organtoxiska ämnen
      • kvicksilver och kvicksilverföreningar
      • cytostatika
      • kolmonoxid
      • kemiska ämnen som tas upp genom huden
    • vissa processer där det uppkommer cancerframkallande ämnen
    • gruvarbete under jord.

Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt

Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Stöd för att bedöma riskerna

Här kan du hitta information och stöd för hur du kan bedöma riskerna för gravida och ammande arbetstagare.

EU-kommissionens riktlinjer

Du som arbetsgivare kan få stöd av EU-kommissionens riktlinjer för att bedöma riskerna för hälsa eller säkerhet för arbetstagare som är gravida, nyligen har fött barn eller ammar.

Riktlinjer för bedömning av kemiska, fysikaliska och biologiska agens och industriprocesser, som anses innebära en risk för hälsa eller säkerhet för arbetstagare som är gravida, nyligen har fött barn eller ammar, pdf, Europeiska gemenskapernas kommission

Faktablad om arbetsmiljörisker vid graviditet

I faktabladet Arbetsmiljörisker vid graviditet från Centrum för arbets- och miljömedicin hittar du information om de vanligaste frågorna kring arbetsmiljörisker vid graviditet.

Faktablad Arbetsmiljörisker vid graviditet, pdf, Centrum för arbets- och miljömedicin

Handbok om graviditet och exponering i arbete

Finska arbetshälsoinstitutet har publicerat handboken Graviditet och exponering i arbete, som till stora delar kan vara relevant som stöd vid de riskbedömningar som arbetsgivare har att göra för eventuella gravida arbetstagare. Den finns nu även på svenska och Arbetshälsoinstitutet beskriver mer om handboken samt länkar till handboken här: 

Graviditet och exponering i arbete, Arbetshälsoinstitutets webbplats

Förbjudna arbeten

Vissa kemiska ämnen och andra faktorer kan vara mer skadliga för fostret och det nyfödda barnet än för modern. Därför är vissa arbeten med riskfylld exponering förbjudna för gravida, nyförlösta och ammande enligt de föreskrifter som finns på området.

  • Du som arbetsgivare får inte sysselsätta en arbetstagare som är gravid eller ammar i gruvarbete under jord, om en bedömning har visat att arbetet kan innebära särskilda risker för skadlig inverkan på graviditeten, amningen eller medföra annan ohälsa.

    Särskilda risker kan vara arbetssituationer som innebär exponering för till exempel: 

    • stötar
    • vibrationer
    • buller
    • joniserande strålning
    • fysisk belastning.

    Du hittar fler exempel på riskfaktorer i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:2) om planering och organisering av arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar, bilaga 1.

  • Du som arbetsgivare får inte sysselsätta en arbetstagare som är gravid eller ammar i blyarbete, som innebär att bly eller blyföreningar kan tas upp i kroppen. Med blyarbete menas allt arbete med risk för exponering för bly. Arbetstagaren behöver alltså inte själv arbeta med bly.

    Eftersom bly kan lagras i blodet och skelettet, kan också exponering före en graviditet ha betydelse för risken. Du som är arbetsgivare måste alltid informera kvinnliga arbetstagare under 50 år, som har ett arbete där de exponeras för bly, om att blyexponering vid en eventuell graviditet kan innebära risk för skador på fostret.

  • Du som arbetsgivare får inte sysselsätta en arbetstagare som är gravid eller ammar i arbete med rök- eller kemdykning. Rök- och kemdykning innebär att arbetstagaren utsätts för mycket stora risker, dels på grund av stark hetta och farliga rökgaser, dels på grund av det starkt fysiskt och psykiskt påfrestande arbetet.

  • Du som arbetsgivare får inte sysselsätta en arbetstagare som är gravid eller har fött barn högst 14 veckor tidigare i nattarbete, om ett läkarintyg visar att arbetet skulle vara skadligt för arbetstagarens hälsa eller säkerhet. Du som är arbetsgivare ska erbjuda arbete under dagtid där det är möjligt.

  • Du som arbetsgivare får inte sysselsätta en arbetstagare som är gravid i arbete där de riskerar att smittas av rubella eller toxoplasma, om arbetstagaren saknar fullgott immunitetsskydd mot smittämnet.

  • Du som arbetsgivare får inte sysselsätta en arbetstagare som är gravid eller ammar i dykeriarbete eller annat arbete under förhöjt tryck. Förbudet gäller alltså arbeten som utförs under vatten eller under förhöjt tryck, som i tryckkammare eller liknande. Sådana arbeten innebär stora fysiska påfrestningar och risk för annan påverkan på kroppen.

  • För verksamhet med joniserande strålning finns det särskilda regler i strålskyddslagen som gäller för gravida och ammande arbetstagare. Gravida arbetstagare har rätt att få arbetsuppgifter så att stråldosen blir så liten som möjligt.

    Läs mer i strålskyddslagen:

    Strålskyddslag (2018:396), Riksdagens webbplats

  • Du som arbetsgivare ska alltid bedöma om en faktor kan vara en risk för skadlig inverkan på graviditet eller amning, eller kan leda till annan ohälsa. Om du har bedömt att en faktor i arbetsmiljön kan medföra en risk för skadlig inverkan, så är det arbetet förbjudet så länge riskerna finns kvar. Vilka faktorer det kan röra sig om hittar du i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:2) om planering och organisering av arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar, bilaga 1.

Hur du som arbetsgivare kan läsa och använda föreskrifterna i AFS 2023:2 7 kap. Gravida, nyförlösta och ammande arbetstagare.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd

I steg för steg beskrivs under olika rubriker vad du ska göra. Klicka på bilden för att förstora texten.
I steg för steg beskrivs under olika rubriker vad du ska göra. Klicka på bilden för att förstora texten.

Planering och organisering av arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar (AFS 2023:2)

Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:2) om planering och organisering av arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar

Senast uppdaterad 2025-01-17