Bekämpningsmedel
Användning av bekämpningsmedel kan innebära hälsorisk för människor eller oönskad skada på djur eller miljö. Det finns därför särskilda regler som du som användare måste följa.
Risker med bekämpningsmedel
Risken för ohälsa beror bland annat på bekämpningsmedlets hälsorisker, hanteringssätt och den tid användaren utsätts. Bekämpningsmedlets hälsofarlighet beror delvis på den aktiva substansen eller det lösningsmedel som används.
Bekämpningsmedel kan både orsaka omedelbara skador eller skador på lång sikt såsom
- irritationer i ögon och hud
- akut förgiftning
- allergier
- kroniska skador.
Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:10) om risker i arbetsmiljön, 10 kap.
Riskbedöm redan när du planerar arbetet
Det är viktigt att göra en riskbedömning redan vid planeringen av arbetet med bekämpningsmedel. Utifrån riskbedömningen ska du som arbetsgivare välja arbetsmetod, teknisk utrustning och personlig skyddsutrustning som minskar risken för dina arbetstagare att exponeras för bekämpningsmedel.
Förutom produkternas hälsorisker ta även hänsyn till produktförpackningens utformning i din riskbedömning. Hur förpackningarna är utformade har betydelse för risken att komma i kontakt med bekämpningsmedel.
Ta hänsyn till produkters hälsorisker
När du som arbetsgivare väljer produkter ska du ta hänsyn till de ingående ämnenas hälsorisker och i första hand välja en beredningsform som medför så liten exponering som möjligt vid hanteringen. Exempelvis är granulat att föredra före en produkt i pulverform, och en emulsion i vatten är bättre än en emulsion löst i organiskt lösningsmedel.
Välj förpackningar som går att öppna och tömma utan att medel spills. Vid hantering av bekämpningsmedel inomhus är det väsentligt att lokalen har god ventilation och att personlig skyddsutrustning används.
Minska exponeringen för bekämpningsmedel
Du som arbetsgivare ska förebygga att arbetstagare utsätts för risken att komma i kontakt med bekämpningsmedel. Det gäller att sträva efter att använda den senaste tekniska utrustningen, arbeta med säkra arbetsmetoder och lämplig personlig skyddsutrustning. Då kan du som arbetsgivare minska risken för att dina arbetstagare och du själv exponeras för bekämpningsmedel.
Så kan du förebygga riskerna med bekämpningsmedel
Bestäm hur ofta personlig skyddsutrustning ska bytas
Utifrån riskbedömningen ska du ta ställning till och upprätta rutiner för hur ofta den personliga skyddsutrustningen ska bytas, när filter till andningsskyddet ska bytas samt hur ofta skyddshandskarna ska bytas. Uppgifterna ska sedan läggas in i hanterings- och skyddsinstruktionerna för arbetsuppgiften.
Särskild riskbedömning för gravida och ammande arbetstagare
I Arbetsmiljöverkets föreskrifter om gravida och ammande arbetstagare finns regler om att arbetsgivaren ska undersöka om det finns faktorer i arbetet som är skadliga för den gravida arbetstagaren, för fostret, eller för det ammade barnet. Därefter ska arbetsgivaren göra en särskild riskbedömning med avseende på graviditet och amning.
Kunskapskrav för att använda bekämpningsmedel
Du som arbetsgivare ska säkerställa att de anställda har tillräckliga kunskaper för att undvika exponering för bekämpningsmedel.
Det finns särskilda kunskapskrav för att använda bekämpningsmedel i form av biocidprodukter behörighetsklass 1, medan behörighetsklass 2 och 3 inte har särskilda krav på utbildning.
Det finns även särskilda kunskapskrav för att använda bekämpningsmedel i form av växtskyddsskyddsmedel behörighetsklass 1 och 2, medan behörighetsklass 3 inte har särskilda krav på utbildning.
Bekämpningsmedel tillhör olika behörighetsklasser
Bekämpningsmedel kan delas i tre behörighetsklasser som reglerar vem som får använda medlen och var de får användas.
- Bekämpningsmedel behörighetsklass 1 är endast för yrkesmässig användning och kräver användningstillstånd:
- 1 L
- 1 So
- 1 SOX
- 1 AV
- Bekämpningsmedel behörighetsklass 2 är endast för yrkesmässig användning och kräver användningstillstånd om det är växtskyddsmedel.
- Bekämpningsmedel behörighetsklass 3 får användas av alla.
Se Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel.
Tillstånd för bekämpningsmedel
Arbetsgivaren ansvarar för riskerna med bekämpningsmedel
Som arbetsgivare ansvarar du för att förebygga riskerna med bekämpningsmedel, precis som du ansvarar för all arbetsmiljö. Du ska regelbundet undersöka vilka risker som kan förekomma i din verksamhet och vidta åtgärder för att förebygga ohälsa hos arbetstagarna.
Du som arbetsgivare ska ha god kännedom om de farliga ämnen som finns på arbetsstället. Du är ansvarig för att informera arbetstagarna om ämnena de använder i arbetet.
Övriga regler hittar du i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:10) om risker i arbetsmiljön, 7 kap. övergripande bestämmelser för kemiska riskkällor.
Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:10) om risker i arbetsmiljön, 7 kap
Du är ansvarig för personlig skyddsutrustning
Du som är arbetsgivare är skyldig att tillhandahålla personlig skyddsutrustning till arbetstagarna. Du ska också se till att det finns rutiner för att arbetstagarna använder den, att den passar användaren och att den regelbundet kontrolleras. Allt detta är viktigt för att utrustningen ska skydda arbetstagaren.
Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö
Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.
Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet
Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.
Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt
Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.
Senast uppdaterad 2025-01-17