Frisörer, fransstylister och nagelskulptörer

Den som arbetar som frisör eller utför olika kosmetiska behandlingar utsätts för flera risker som varierar med dina arbetsuppgifter. Det rör sig främst om risker vid hantering av kemiska ämnen och påfrestningar för nacke, axlar och handleder.

Du som arbetsgivare behöver veta vilka risker som är vanligt förekommande i din verksamhet och vilka åtgärder du behöver vidta för att minska riskerna. Du kan läsa mer på dessa sidor:

Frisörarbete

Allergirisker för fransstylister och nagelskulptörer

Regler för frisörarbete och hantering av allergiframkallande ämnen

Du kan läsa om kraven som rör frisörarbete i kapitel 7 i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:13) om risker med vissa typer av arbeten. Särskilda krav som gäller vid hantering av vissa allergiframkallande ämnen finns i kapitel 8 i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:10) om risker i arbetsmiljön.

De ovanstående kraven kompletterar de allmänna krav som finns om belastningsergonomi och kemiska riskkällor som det står om i föreskrifterna om risker i arbetsmiljön (AFS 2023:10), kapitel 6 och 7.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:13) om risker med vissa typer av arbeten, kap. 7

Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:10) om risker i arbetsmiljön

Arbetsgivaren ansvarar för riskerna med frisörarbete och kosmetiska behandlingar

Som arbetsgivare ansvarar du för att minska riskerna med frisörarbete och kosmetiska behandlingar, precis som du har ansvar för all arbetsmiljö. Du ska känna till arbetsmiljölagen och övriga arbetsmiljöregler.

Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö

Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.

Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet

Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.

Anmäl arbetsskador

Har det hänt en olycka på din arbetsplats? Eller har det varit nära att hända något allvarligt? Du som arbetsgivare ska anmäla alla arbetsskador, allvarliga arbetsolyckor och allvarliga tillbud till Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan.

Anmäl arbetsskada via Arbetsmiljöverkets och Försäkringskassans e-tjänst

Senast uppdaterad 2025-01-22