Arbetsmiljöverket tar inte ställning i individärenden
Arbetsmiljölagen och våra föreskrifter reglerar inte frågor som rör upprättelse för en enskild individ som blivit utsatt för kränkande särbehandling i samband med arbetet.
Det är bra att känna till vad Arbetsmiljöverket inte hjälper till med:
- biträder någon part i en konflikt på en arbetsplats
- utreder enskilda individärenden gällande kränkande särbehandling
- tar ställning till vem som bär skuld för kränkande särbehandling
- behandlar frågor som rör kompensation eller ersättning för det inträffade.
Kränkande särbehandling på arbetet är i första hand en fråga för arbetsgivare och skyddsorganisationen på arbetsplatsen. Om arbetsgivaren brister när det gäller att följa föreskrifterna om kränkande särbehandling bör du i första hand ta upp det med din arbetsgivare. Du kan även vända sig till ditt skyddsombud som kan ställa krav på att arbetsgivaren förebygger och har rutiner för att hantera kränkande särbehandling.
Om du som enskild arbetstagare väljer att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket kan de vara svåra att hantera på grund av sekretessregler. Du bör därför i första hand vända sig till lokala eller regionala skyddsombud som kan begära Arbetsmiljöverkets ställningstagande.
Arbetsgivaren ska förebygga riskerna för kränkande särbehandling
Våra regler ställer krav på att arbetsgivaren ska förebygga samt ha rutiner för hur man hanterar kränkande särbehandling. Arbetsgivaren ska alltså ha beredskap och erbjuda stöd för de som drabbats.
Senast uppdaterad 2025-01-22