Mögel, organiskt damm, toxiner och andra mikrobiologiska hälsorisker
Mikroorganismer som mögel, organiskt damm och toxiner kan ge olika hälsobesvär. De kan också ge upphov till syrebrist och halka. Det går ofta att förebygga mikrobiologisk aktivitet och därmed risker och hälsobesvär.
Mögel, organiskt damm och toxiner kan ge hälsobesvär
Mikroorganismer som mögel, virus och bakterier är biologiska agenser som kan ge olika hälsobesvär. Det kan till exempel vara problem med andningsvägarna, allergier och annan överkänslighet, infekterade sår och infektionssjukdomar.
Mikroorganismer kan också orsaka andra arbetsmiljörisker som gasutveckling, syrebrist och halka.
-
Risker som kan leda till allergier eller toxiska effekter och som orsakats av mögelsporer och kemiska ämnen som frisätts från mikroorganismer samt smittrisker regleras i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:10) om risker i arbetsmiljön.
Det finns många olika typer av arbetsplatser eller områden där det finns risker med mikroorganismer som mögel och toxiner bildade av mögel eller bakterier, samt organiskt damm.
Lantbruk
Risk: Mögelpåverkan, toxiner från mögel och mikrobiologiskt producerade giftiga och explosiva gaser
Hus och lägenheter som saneras eller rivs
Risk: Mögelpåverkan, organiskt damm, toxiner från mögel
Avloppsanläggningar
Risk: Bakterietoxiner och mikrobiologiskt producerade giftiga och explosiva gaser
Byggnadsrelaterade hälsobesvär
Byggnadsrelaterade hälsobesvär är diffusa besvär som orsakas av problem i byggnader. Det kan till exempel vara fukt- och mögelskador och kemiska emissioner från byggnadsmaterial, ofta i kombination med dålig ventilation och dålig städning.
Förebygg mögel, organiskt damm, toxiner och andra mikroorganismer
Det går för det mesta att skydda sig mot de biologiska agenser som är farliga för hälsan genom att förhindra tillväxten av dem. När det inte går är det nödvändigt att använda tillräckliga skyddsåtgärder.
Arbetsgivaren ska vidta de skyddsåtgärder som behövs för att förebygga hälsobesvär och olycksfall. Det innebär att göra en utredning för att ta reda på vilka mikrobiologiska arbetsmiljörisker som finns och bedöma dem. Med riskbedömningen som grund ska arbetsgivaren sedan välja effektiva skyddsåtgärder. Därefter behöver åtgärderna följas upp för att kontrollera att de fungerar som de ska.
-
Vilka skyddsåtgärder som behövs beror på vilka risker som har identifierats och hur det ser ut på den enskilda arbetsplatsen.
Skyddsåtgärderna ska göras i en viss ordning:
- Avlägsna källan till riskerna helt.
- Vidta tekniska och organisatoriska åtgärder för att minimera risken om det inte går att avlägsna källan.
- Använd personlig skyddsutrustning när övriga åtgärder inte går att tillämpa eller är otillräckliga.
I Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:10) om risker i arbetsmiljön finns regler om riskbedömning, planering och skyddsåtgärder för att undvika att arbetstagare drabbas av hälsobesvär på grund av biologiska agenser.
Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt
Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.
Arbetsgivaren ansvarar för risker i arbetet
Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön. I det systematiska arbetsmiljöarbetet ska arbetsgivaren undersöka om det finns risker för att arbetstagare kan utsättas för smittämnen eller andra skadliga biologiska agens.
Om arbetsgivaren inte har tillräcklig kompetens för att göra undersökningar och riskbedömningar av mikrobiologiska arbetsmiljörisker behöver arbetsgivaren ta in hjälp utifrån.
Arbetsgivarens ansvar vid mikrobiologiska arbetsmiljörisker
När det finns mikrobiologiska arbetsmiljörisker ingår detta i arbetsgivarens ansvar:
- Utreda vilka mikrobiologiska hälsofaror som finns och bedöma vilken risk de kan utgöra för arbetstagarna.
- Åtgärda risker och vidta skyddsåtgärder där det behövs enligt riskbedömningen.
- Ge arbetstagarna de instruktioner och den information som de behöver för att utföra arbetet på ett säkert sätt. I det ingår att försäkra sig om att arbetstagarna har förstått instruktionerna, och att de har tillräckliga kunskaper om de risker som finns i verksamheten.
- Förse arbetstagarna med personlig skyddsutrustning om det behövs.
- Anmäla allvarliga olycksfall eller tillbud till Arbetsmiljöverket.
- Vid avsiktligt arbete med smittämnen i vissa fall söka tillstånd eller anmäla denna verksamhet till Arbetsmiljöverket.
Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö
Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.
Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet
Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.
Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd
Risker i arbetsmiljön (AFS 2023:10)
Senast uppdaterad 2025-01-17