Inomhusmiljö

Många tillbringar den största delen av sin arbetstid inomhus. Det är därför viktigt att inomhusmiljön inte leder till olycksfall eller ohälsa. För att skapa en bra arbetsmiljö inomhus finns regler om ljud, ljus, luft, temperatur och lokalers utformning.

Informationen på denna sida kan vara inaktuell efter den 1 januari 2025

Arbetsmiljöverket har gjort om sina regler. Det betyder att  informationen på den här sidan kan vara inaktuell efter den 1 januari 2025.

I Arbetsmiljöverkets paragrafnyckel kan du se var paragraferna i de föreskrifter som gäller till och med den 31 december 2024, har hamnat i de 15 nya föreskrifter som träder i kraft den 1 januari 2025.

Paragrafnyckel 

Stödjande material till våra nya föreskrifter:

Stöd och verktyg för ditt arbetsmiljöarbete

På de här sidorna kan du läsa om vilka risker som finns i inomhusmiljön och vilka regler du som arbetsgivare ska följa för att förebygga dem. I våra föreskrifter om arbetsplatsens utformning finns regler för hur stora ytor som behövs, hur luften och ljuset ska vara, hur man kan undvika störande ljud och hur man ska utrymma vid olyckor.

I en bra ljusmiljö känner vi oss trygga

Ljuset påverkar hur vi uppfattar och förstår vår omgivning. I en bra ljusmiljö känner vi oss trygga och kan utföra våra arbetsuppgifter på ett tillfredsställande och säkert sätt. Bra ljus innebär att det finns dagsljus och belysning så att man uppfattar rummet korrekt och ser bra samt får en god dygnsrytm.

Ljus och belysning

Du påverkas av den luft du andas och av temperaturen

En bra ventilation behövs för att föra bort luftföroreningar, fukt och dålig lukt. Om du upplever luften som frisk är den oftast bra.

Luft och ventilation

Arbetsplatser ska ha en lämplig temperatur som är anpassad efter verksamheten. Vid arbete utomhus ska arbetsgivaren se till att arbetsplatsen skyddar mot väder och vind så långt det är möjligt.

Temperatur och klimat

Senast uppdaterad 2025-01-17