Arbetsplatsens utformning ska främja en god arbetsmiljö

Den fysiska utformningen av en arbetsplats påverkar hur arbetstagarna trivs och vilka risker som finns för olycksfall eller ohälsa på arbetsplatsen.

Att utforma en arbetsplats handlar om att skapa en fysisk miljö med lämplig area och lämpliga höjder på rätt plats, så att arbetsplatsens verksamheter och funktioner ryms på ett bra sätt. Även sambanden mellan rummen och utrymmena ska vara logiska och lämpliga.

En lämpligt utformad arbetsplats ger stöd och förutsättningar för en god arbetsmiljö. Lämplig utformning av arbetslokalerna bidrar till trivseln och kan förebygga risker för ohälsa. En arbetsplats som är både projekterad och utformad för tillgänglighet skapar dessutom goda förutsättningar för personer med olika funktionsnedsättningar.

Med lämplig utformning blir det lätt att skapa naturliga mötesplatser som främjar sociala kontakter, kommunikation och kunskapsutbyte. Det kan till exempel handla om att se till att det finns tillräckligt med plats för en soffa i lunchrummet eller alkover för samtalsplatser i korridorerna.

Utformning som tillåter tillräckligt med dagsljus att komma in i arbetslokalerna är också viktigt. Inte minst för att biologiska funktioner i kroppen ska fungera så att människor mår bra och kan koncentrera sig på sina arbetsuppgifter. Utblick är också en viktig kvalitet eftersom den ger information om orientering och väder, minskar känslan av instängdhet och ger omväxling.

Lämplig utformning är också en av förutsättningarna för säkerhet på arbetsplatsen. Det kan gälla till exempel utformning som skyddar mot brand, utformning som skapar förutsättningar för säker och tillgänglig utrymning och utformning som minskar risken för våld eller hot om våld.

Olika verksamheter och användningsområden kräver olika rumshöjd. Men rumshöjden bidrar även till en god arbetsmiljö och hjälper till att undvika olägenheter för människors hälsa. Rumshöjden måste anpassas så att det går att

  • installera en dragfri ventilation och uppnå rätt termiskt klimat
  • släppa in tillräckligt med dagsljus i rummet
  • få plats med tillräckligt bra och bländfri belysning på lämplig höjd
  • skapa rätt akustik och efterklangstid för ändamålet
  • skapa god hörbarhet och god taluppfattbarhet
  • få säkert brandskydd och möjligheter till säker utrymning

Risker med olämpligt utformade arbetsplatser

    • Ogenomtänkt placering av olika delar på en arbetsplats med ologiska förbindelser kan ställa för stora krav på den kognitiva förmågan.
    • Olämplig utformning med många som passerar och rör sig runt på arbetsplatsen gör det svårare att koncentrera sig.
    • Otillräckliga och felutformade förbindelseleder kan göra det svårt för en person som använder rullstol att ta sig fram och att vända. Det är viktigt att det finns möjlighet att vända med jämna mellanrum i en lång korridor.
    • Otillräckliga och felutformade förbindelseleder kan göra det svårt med transporter.
    • Ojämna golv ökar risken för att falla.
    • Fel utformade räcken, ledstänger, trappor och lastöppningar kan leda till att någon faller.
    • Olämpligt utformade, placerade och otillräckliga utrymningsvägar försvårar utrymning och kan leda till svåra olyckor.
    • Trånga utrymmen medför risk att man arbetar med felaktiga arbetsställningar vilket kan medföra belastningsbesvär.
    • Transporter i trappor kan leda till belastningsbesvär.
  • Dålig ventilation, bristande städning och olämpliga materialval försvårar för den som har astma eller allergi. Det kan dessutom göra det svårt för dessa personer att koncentrera sig, men även skapa koncentrationssvårigheter för andra.

    • Otillräcklig belysning gör arbetet mer tröttande, öka risker för ohälsa och olika slags olyckor. Felaktig och felhängd belysning kan ge bländning.
    • Höga ljudnivåer kan ge hörselproblem och störande ljud försvårar möjligheten att koncentrera sig och även i efterhand komma ihåg vad som sades.

Gör rätt från början

Att i efterhand rätta till brister i skyddet mot ohälsa och olycksfall kan i många fall bli både tidskrävande och dyrbart. I en befintlig byggnad är det till exempel svårt att öka arean, ändra planlösningar, få högre rumshöjd eller fler fönster. Det krävs dessutom bygglov för vissa ändringar.

Ibland är det kanske till och med omöjligt att få till en ändring. Byggnaden är kanske inte fristående, och det kanske inte finns utrymme på tomten för att bygga ut. Det är därför viktigt att vid ny- och ombyggnad projektera så det blir rätt från början. Tänk på att Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:12) om utformning av arbetsplatser innehåller ytterligare regler än till exempel Boverkets byggregler, BBR, som ska vara uppfyllda i en byggnad.

Även om en byggnad som innehåller arbetsplatser har fått bygglov, startbesked och slutbesked så är det inte alls säkert att kraven i Arbetsmiljöverkets föreskrifter är uppfyllda.

Det innebär att Arbetsmiljöverkets inspektörer fortfarande kan ställa krav på utformningen av byggnaden eller i värsta fall stänga en arbetsplats.

Olika ansvarssubjekt för utformning av arbetsplatsen

Byggherre, projektör eller byggarbetsmiljösamordnare

Du som byggherre, projektör eller byggarbetsmiljösamordnare har ett ansvar att projektera så att det blir möjligt att skapa en god arbetsmiljö på den färdiga arbetsplatsen.

Vem är ansvarig för vad i ett byggprojekt?

Arbetsgivare

Du som arbetsgivare har ansvar för utformning av den befintliga arbetsplatsen vilket bland annat framgår av föreskrifterna om utformning av arbetsplatser.

Till exempel så ska en befintlig arbetsplats vara tillgänglig för de arbetstagare som behöver använda den. Du ska känna till arbetsmiljölagen och övriga arbetsmiljöregler.

Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt

Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Arbetstagare och skyddsombud har inte något formellt ansvar, men har ändå en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetstagare ska du följa arbetsgivarens instruktioner. Arbetsgivaren ska också ge dig möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet.

Till exempel kan du berätta för din arbetsgivare om du har synpunkter kring utformningen av den fysiska arbetsmiljön, rapportera risker, tillbud, sjukdom och olyckor, föreslå åtgärder och lämna synpunkter på det som din arbetsgivare har genomfört.

Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö

Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.

Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet

Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd

Senast uppdaterad 2025-01-24