Inomhusmiljön ska främja god arbetsmiljö och god hälsa
En bra inomhusmiljö är avgörande för att människor ska må bra och fungera på jobbet och i skolan. Inomhusmiljön påverkas av flera saker. Ventilationen påverkar luftkvaliteten och både temperaturen och det termiska klimatet. Buller på arbetsplatsen kan vara både störande och hörselskadande. Det är arbetsgivaren som är ansvarig för att arbetsmiljön är bra.
Vad är inomhusmiljö?
Inomhusmiljö är allt som påverkar arbetstagarna på arbetsplatser inomhus. Det handlar om luftkvalitet, temperatur, materialval, buller och ljussättning. Tillsammans påverkar allt det arbetsmiljön och arbetstagarnas hälsa och välmående.
Risker med dålig luftkvalitet
Mycket föroreningar i luften kan leda till olika symtom. Vanligt är irritation i luftvägar och ögon, huvudvärk och trötthet. Det kan också bli svårt att koncentrera sig. Inom industrin kan olika hälsoeffekter uppstå beroende på vilka föroreningar en person blir exponerad för. Radon på arbetsplatsen kan efter många års exponering ge upphov till lungcancer.
-
På de flesta arbetsplatser inomhus är ventilationen avgörande för att ge en god luftkvalitet. Ventilationen ska vara anpassad till den verksamhet som bedrivs, till exempel en skola, ett kontor eller en industrilokal. Vad som är lämplig ventilation kan därför variera stort.
Vad som är en god luftkvalitet är inte definierat, men kan sägas vara en luftkvalitet som inte orsakar hälsobesvär eller obehag. En god ventilation hjälper till att avlägsna olika sorters luftföroreningar från människan, lokalerna med inredning och från verksamheten.
-
Bra städning är viktigt för att få bort damm, partiklar, allergen, pollen med mera som annars kan påverka hälsan negativt. Städningen ska vara anpassad efter verksamheten. Bra städning är också viktigt för att arbetsplatsen ska bli tillgänglig för så många som möjligt, inklusive de som har allergi eller annan överkänslighet.
Det är också viktigt att det är lätt att städa, så att städningen blir mer effektiv. Därför ska ytskikten, golv, inredning och horisontella ytor där damm samlas vara lättstädade. De städkemikalier som används ska påverka hälsan och miljön så lite möjligt.
LÄNK: Läs mer om städning här SKA skriva mer om städning på den sida som finns på av.se
-
Byggmaterial, inredning, apparater, målarfärg med mera avger flyktiga ämnen som kan vara skadliga för hälsan på kortare och längre sikt. Det är därför viktigt att välja lågemitterande material som påverkar hälsan så lite som möjligt.
Ventilationen ska vara anpassad för att ventilera ut dessa flyktiga ämnen. När man bygger nytt eller renoverar avger materialen extra mycket föroreningar, och det är därför lämpligt att köra ventilationen på full kapacitet en tid. Radon i byggnader kommer vanligen från marken men ibland även från byggmaterial, som till exempel blå lättbetong.
LÄNK: Läs mer om radon här LÄNK till sidorna om radon
Risker med dåligt termiskt klimat
Om det termiska klimatet inte är anpassat efter verksamheten kan olika hälsorisker uppstå, som uttorkning och nedsatt allmäntillstånd. Det är tillstånd som kan leda till arbetsplatsolyckor.
Riskerna kan vara allvarliga för äldre och kroniskt sjuka. Man kan också uppleva obehag av att det är för varmt eller för kallt utan att det innebär en direkt hälsorisk, men inte upplever det som kallas komfort.
-
Det ska vara en lämplig temperatur för de arbetsuppgifter som utförs på arbetsplatsen. Det skiljer därför stort vad som är en lämplig temperatur. För ett stillasittande arbete på ett kontor behöver det vara en annan temperatur än för ett mer fysiskt krävande arbete.
Det termiska klimatet är mer än bara lufttemperaturen. Det innefattar också luftrörelser och vilken temperatur olika ytor i lokalen har. Även luftfuktigheten påverkar hur människor uppfattar temperaturen i ett rum.
Temperaturen påverkar också hur mycket flyktiga ämnen som avges av olika material och inredning i ett rum – vilket i sin tur påverkar luftkvaliteten. Är det för varmt på arbetsplatsen upplevs ofta luftkvaliteten som dålig.
Buller är oönskat ljud som kan vara störande och hörselskadande
Buller är ofta ett problem på arbetsplatser. Det kan vara störande buller från till exempel ventilationen eller kollegor som pratar. Det kan också vara hörselskadande, som på många platser inom industrin. Akustiken på en arbetsplats är viktig för att minska störande buller.
Ljus och belysning ska anpassas till verksamheten
Det är viktigt att det är rätt belysning som är anpassad till verksamheten på arbetsplatsen. Felaktig belysning och ljuskällor som flimrar kan ge upphov till bland annat olyckor, ergonomiska problem och trötthet.
Arbetsgivaren är ansvarig för inomhusmiljön
Arbetsgivaren är ansvarig för att arbetsmiljön på arbetsplatsen är bra och inte påverkar arbetstagarnas hälsa negativt. Ibland har inte arbetsgivaren rådighet att utföra åtgärder på arbetsplatsen, till exempel att förändra ventilationen eller bygga om lokalerna. Då har även fastighetsägaren ett ansvar för att arbetsmiljön lever upp till kraven.
Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt
Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.
Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö
Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.
Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet
Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.
Senast uppdaterad 2025-01-22