Placera byggnader med arbetsplatser på bästa sätt

Omgivningen påverkar en byggnad under hela dess livslängd. Ta därför hänsyn till hur byggnaden förhåller sig till den omgivande miljön vid projekteringen. Vilka andra byggnader finns i närheten, vilket väderstreck är lämpligast och hur förhåller den sig till terräng och buller?

En olämplig placering kan leda till dålig arbetsmiljö

En olämplig placering på tomten och i förhållande till omgivningen kan göra det svårare att uppnå Arbetsmiljöverkets krav. Arbetstagarna behöver till exempel skyddas mot väder och vind. Vindhastighet och vindriktning runt arbetsplatsen påverkas av byggnader, vegetation och topografi.

Det kan också bli svårare att åstadkomma bra solavskärmning om man inte tagit hänsyn till eller utnyttjat väderstäcken och omgivningen. Omkringliggande byggnader, träd och dylikt kan också skymma dagsljusinsläppet.

En ogenomtänkt placering kan också göra att utomhusmiljön inte blir tillgänglig för så många som möjligt. Placeringen får inte försvåra möjligheterna att kunna ta sig fram och orientera sig utomhus och att utföra sitt arbete.

Ta hänsyn till bruksskedet redan under projekteringen

För att undvika att bygga in en dålig arbetsmiljö i arbetsplatsen är det viktigt att redan i projekteringen ta med så många faktorer som möjligt som kan påverka arbetsmiljön i bruksskedet.

Det är viktigt att göra rätt från början. Om byggnaden redan står där så kan det vara väldigt problematiskt att ändra den. I en befintlig byggnad är det är till exempel svårt att öka arean, få till nya planlösningar, få högre takhöjd eller få in mera fönster för att få dagsljus.

Det krävs dessutom bygglov för vissa ändringar som till exempel en större area eller fasadändringar. Byggnaden står kanske inte heller ensam och det finns inte utrymme någonstans på tomten för utökningar.

Resultatet blir en dålig och farlig arbetsmiljö med många risker. Att rita om och ändra i efterhand tar tid och leder också till stora kostnader för många inblandade.

Senast uppdaterad 2025-01-22