Smittspridning och ventilation
Om flera personer vistas i en liten lokal ökar risken för smittspridning. Arbetsgivaren måste därför göra en riskbedömning av hela arbetsplatsen. Ventilationen på arbetsplatsen ska leva upp till kraven. Även en ventilation som uppfyller kraven är inte tillräcklig för att kunna föra bort alla smittämnen - men riskerna för smittspridning minskar.
God ventilation är avgörande för att luftkvaliteten ska vara bra i en lokal där människor vistas, arbetar eller går i skolan. Ventilationen för bort föroreningar, och smittämnen, som finns svävande i luften och tillför frisk luft utifrån. Vid dålig ventilation ökar mängden smittämnen och föroreningar, och risken för smittspridning och annan övrig ohälsa ökar.
Undvik att vistas tillsammans i små lokaler med dålig ventilation
Om flera personer vistas i en lokal, eller i ett rum, med liten luftvolym ökar risken för smittspridning eftersom man då kan andas in andra personers utandningsluft. Det är därför viktigt att hålla avstånd till varandra.
För att minska risken ytterligare är det viktigt att ventilationen är bra och kan ventilera bort smittämnen, och andra föroreningar, som finns svävande i luften. Även en ventilation som uppfyller kraven är inte tillräcklig för att kunna föra bort alla smittämnen, men riskerna minskar. Ventilationen måste räcka till för antalet personer som arbetar i lokalen. Minimikrav på vilka luftflöden som behövs per person och lokalyta, finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning(AFS 2020:1).
Minska risken för smittspridning i ett rum
- Håll gärna avstånd till varandra där det är möjligt.
- Se till att ventilationen fungerar som den ska, och uppfyller kraven enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter.
- Anpassa antalet personer till ventilationen i rummet.
- Ta pauser för att låta ventilationen vädra ut rummet.
- Öppna fönster om det går – det är ett bra sätt att snabbt byta ut luften i rummet. Fönstervädring kan dock försämra ventilationens funktion, låt därför vädringen gå snabbt och låt aldrig ett fönster stå på glänt.
- Arbeta i mindre grupper.
- Forcera gärna ventilationen i mötesrum, undervisningslokaler, vård- och omsorgslokaler och liknande där det är möjligt.
Är det omöjligt att hålla avstånd, och är det dålig ventilation i rummet? Förändra arbetssättet, genomför istället arbetet digitalt eller utomhus.
Arbetsgivaren ska göra riskbedömningar av arbetsplatsen
I Arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker finns krav på att arbetsgivaren ska vidta åtgärder, så att smitta inte sprids. Arbetsgivaren ska se till att hålla nere antalet arbetstagare som riskerar att utsättas för smitta.
Det är viktigt att arbetsgivaren gör en riskbedömning av hela arbetsplatsen för att minska risken för smitta, och behöver därför även se över mötesrum, omklädningsrum, lunchrum, fikaplatser, undervisningslokaler och liknande, så att inte för många personer vistas där samtidigt. Det ska gå att hålla avstånd, ventilationen ska leva upp till kraven i Arbetsmiljöverkets föreskrifter, och man ska kunna vädra ut aerosoler med smittämnen i möjligaste mån.
Läs mer om arbetsgivarens skyldigheter att utföra ett systematiskt arbetsmiljöarbete:
Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM
Arbete i någon annans hem
En riskbedömning av arbetssituationen ska även göras inför arbete i någon annans hem, det kan exempelvis vara hemtjänst, vård samt reparations- eller annat servicearbete. Ventilationen i bostäder är inte tillräcklig för att kunna föra bort smittämnen tillräckligt bra. Det innebär att koncentrationen av smittämnen, i luften, kan vara hög i bostäder där en sjuk person finns.
Det är därför viktigt att det alltid hålls avstånd till de personer som finns i bostaden. Om personerna i bostaden har konstaterad covid-19, ska personlig skyddsutrustning i form av andningsskydd och visir användas - alternativt ska arbetet inte utföras. Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats om symtom på covid-19.
Regler om ventilation i bostäder finns i Folkhälsomyndighetens allmänna råd om ventilation, Dessutom gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker även i enskilda hem, med krav på att arbetsgivaren vidtar åtgärder för att minska riskerna för arbetstagare att utsättas för smitta.
Ventilera minst en timme före och efter arbetsdagen
För att luften i en lokal, eller ett rum, ska vara bra behöver ventilationen i regel sättas igång minst en timme innan arbetsdagen börjar. Detta gäller om ventilationen lever upp till kraven som finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning . Tiden kan behöva justeras, eftersom det är stor variation på hur bra olika ventilationslösningar fungerar och på hur effektivt luften byts ut.
Arbetsplatsens utformning (AFS 2020:1), föreskrifter
Efter arbetsdagens slut, är det viktigt att ventilationen fortfarande är igång för att vädra ut föroreningar, och aerosol, med eventuell smitta. Hur lång tid ventilationen behöver vara igång beror på hur effektiv ventilationen är. Det är även bra att ventilationen har ett visst luftflöde nattetid, för att minska risken att luftflöden vänder och för tillbaka damm och andra partiklar in i lokalen.
En översyn av ventilationen behöver göras regelbundet, för att säkerställa att den fungerar som den ska och uppfyller de krav på luftflöden som finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning. Detta är en viktig del i arbetsgivarens riskbedömning, och vidtagna åtgärder, av arbetsplatsen.
Vanliga frågor och svar
Munskydd och andningsskydd
Du kan läsa mer om skydden i texten "Vad är det för skillnad mellan munskydd och andningsskydd?" ovan.
Illustration: Exempel på munskydd.
Illustration: Exempel på andningsskydd. Notera att inte alla andningsskydd har en ventil.
Senast uppdaterad 2023-10-31