Värme kan påverka kroppen negativt och öka risken för olycksfall

Människor upplever obehag av värme även vid små avvikelser från den ideala temperaturen. Värme är också en fysisk belastning för kroppen. Hög värme kan därför innebära risker och bli hälsofarligt, speciellt i kombination med tungt arbete och hög luftfuktighet.

Värme är en fysisk belastning för kroppen och kan öka riskerna för ohälsa. Olika individer reagerar olika på värmebelastning. Personer med hjärt-kärlsjukdom, njurbesvär eller kraftig övervikt är extra känsliga. Även arbetsförmågan påverkas eftersom hög värme inverkar på både kropp och sinne.

Uppmärksamheten och omdömet försämras och därmed ökar risken för olycksfall. Kroppens naturliga svar på hög värme är att sänka arbetstakten för att minska kroppens värmeproduktion.

Risker med värme vid arbete utomhus

Vid arbete utomhus på sommaren utsätts arbetstagarna ofta för värme. Eftersom den fysiska aktiviteten oftast är högre vid utomhusarbeten än inomhus ökar det värmebelastningen.

Hög temperatur kan medföra obehag i form av hudrodnad, huvudvärk, retlighet och illamående. Men det kan även leda till allvarligare hälsoeffekter som värmeslag. Kraftig solstrålning är ytterligare en risk om det inte finns möjlighet till skugga. Om en person utsätts för direkt sol kan temperaturen bli mycket hög med ökad risk för negativ påverkan på hälsan. Dessutom ökar exponeringen för UV-strålning, vilket kan leda till olika typer av hudskador och i förlängningen till hudcancer.

För att kyla ned sig och bli av med överskottsvärme i hög värme svettas kroppen. Den som svettas förlorar mycket vätska och en del salt. Sommartid är det svårare att bli av med överskottsvärme genom att svettas på grund av hög luftfuktighet. Det gör att avdunstningen från huden blir svårare och därmed blir den avkylande effekten mindre.

  • När det är varmt behöver man dricka mycket för att undvika vätskebrist. Den vätskeförlust man får på grund av svettning kompenseras enklast med att dricka vanligt vatten. Särskilt salttillskott behövs normalt inte.

    Dricksvatten ska tillhandahållas på ett hygieniskt sätt inom ett rimligt avstånd från arbetsplatsen. Vilket avstånd som är rimligt beror på verksamhetens art.

    Arbetsplatser utomhus – tillfälliga åtgärder vid förhöjda temperaturer

    • Väderskydda både fasta och tillfälliga arbetsplatser utomhus
    • Justera arbetstiden om möjligt – arbeta när solen inte står som högst
    • Ta regelbundna pauser i svalare miljö
    • Drick vatten
    • Använd lämplig klädsel och solskydd om det behövs.

Risker med värme inomhus

Riskerna med värme inomhus är desamma som utomhus. Hög temperatur kan medföra obehag i form av hudrodnad, huvudvärk, retlighet och illamående. Olika individer reagerar olika på värmebelastning. Vid arbete som är mindre fysiskt krävande, till exempel kontorsarbete, är dock risken liten för allvarliga hälsoeffekter. Men om temperaturen är förhöjd så upplever många ett obehag.

Inom industrin finns arbetsplatser med kraftigt förhöjda temperaturer. Där kan arbetstagarna behöva skyddskläder och ta regelbundna pauser i normal rumstemperatur.

Arbete i stark värme

  • I lokaler som skolor och kontor hänger höga temperaturer inomhus vanligtvis ihop med utomhusklimatet. I sådana lokaler är det människorna själva som står för den stora värmetillförseln. Därefter kommer belysning och datorutrustning.

    Arbetsplatser kan också bli för varma på grund av verksamheten. I många industrilokaler kommer det mesta av värmen från olika varma processer, till exempel ugnar.

    Solen kan också ge upphov till hög temperatur när den strålar in genom fönster eller mot yttertak och väggar. Även dålig ventilation kan leda till för höga temperaturer, eller om luftintag finns på solsidan av en byggnad.

    Ventilation och luftkvalitet

  • Fönster och takfönster ska vid behov ha anordningar eller utförande som gör att man kan skärma av solinstrålning när det behövs. Exempel på solavskärmning är fasadskärmar, markiser, persienner, värmereflekterande glas och gardiner. Av dessa ger utvändig avskärmning normalt den bästa verkan.

    Gardin

    Ungefärlig effekt: ca 20 procent

    Persienn mellan glas

    Ungefärlig effekt: cirka 30 procent

    Markis eller utvändig persienn

    Ungefärlig effekt: cirka 60 procent

  • När det är varmt behöver man dricka mycket för att undvika vätskebrist. Den vätskeförlust man får på grund av svettning kompenseras enklast med att dricka vanligt vatten. Särskilt salttillskott behövs normalt inte.

    Dricksvatten ska tillhandahållas på ett hygieniskt sätt inom ett rimligt avstånd från arbetsplatsen. Vilket avstånd som är rimligt beror på verksamhetens art.

  • Ett sätt att lindra obehag av värme är att öka lufthastigheten med till exempel öppna fönster eller fläktar. Vädra på skuggsidan där luften är svalare.
    Normalt uppfattar människan luftdrag som kyla. Men i varmt klimat kan man acceptera mycket högre lufthastighet, som då uppfattas som behaglig.

    Se till att ventilationen lever upp till de regler som finns för verksamheten. Ventilationen kan också köras nattetid för att sänka temperaturen på huskroppen.

  • Under sommartid bör temperaturen inomhus normalt vara 20–26 °C om arbetet är lätt och stillasittande. Ventilationssystem och komfortkyla dimensioneras normalt inte för att klara den övre gränsen vid extra höga utetemperaturer. Det gäller dels enstaka extremt varma dagar, dels kortare perioder med förhöjda temperaturer – värmeböljor.

    Enligt SMHI är det värmebölja när utomhustemperaturen är 25 °C eller mer under minst 5 dagar i sträck. Under några dagar per år är det alltså tillåtet att det blir så varmt att det inte upplevs som komfortabelt.

    Arbetsplatser inomhus – tillfälliga åtgärder vid förhöjda temperaturer

    • Begränsa solinstrålningen
    • Använd lättare klädsel
    • Drick mer vatten
    • Skärma av eller flytta värmeavgivande maskiner
    • Stäng av onödiga värmekällor
    • Öka luftväxlingen genom fönstervädring på byggnadens skuggsida
    • Kör ventilationen nattetid
    • Använd bordsfläktar
    • Justera arbetstiden
    • Om möjligt arbeta hemma – om det är svalare där.

Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt

Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Arbetsgivaren ansvarar för riskerna med värme på arbetsplatsen

Som arbetsgivare ansvarar du för att minska riskerna med höga temperaturer, precis som du har ansvar för all arbetsmiljö. Du ska känna till arbetsmiljölagen och övriga arbetsmiljöregler.

Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö

Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.

Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet

Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.

Senast uppdaterad 2025-01-22