I dag skickade Arbetsmiljöverket ett brev till övriga regioner i landet för att få svar på om de använder kanyler utan skyddsfunktion.
– Vi har fått kännedom om att fler regioner kan ha köpt sprutor med kanyl utan integrerad skyddsfunktion, därför vill vi kontrollera om det är så. Det är arbetsgivarens skyldighet att säkra arbetsmiljön för varje enskild medarbetare, säger Pernilla Niia, regionchef på Arbetsmiljöverket.
Risk för blodsmitta
– Kanyler som saknar skyddsfunktion ökar risken för blodsmitta bland de anställda. Om arbetstagaren sticker sig på en använd kanyl finns risken att bli smittad av sjukdomar som överförs via blod, säger Pernilla Niia.
Vid en stickskada är det främst blodöverförda virus som hepatit B-virus (HBV), hepatit C-virus (HCV) och humant immunbristvirus (HIV) som utgör en risk.
Säker utrustning
Sprutor med kanyler utan integrerat skydd får bara användas om det inte finns produkter som är säkra för de anställda att tillgå på marknaden.
– Om de svar vi får in visar att någon använder kanyler utan skyddsfunktion kommer vi att kräva dokumentation som säkerställer att arbetsgivaren har försökt få tag på säker utrustning. Är dokumentationen bristfällig får det konsekvenser. Till exempel kan det innebära att vi utfärdar ett förbud eller föreläggande om vite, säger Pernilla Niia.
Kan bli förbud
I somras fick Arbetsmiljöverket kännedom om att Region Skåne använder kanyler utan skyddsfunktion. Myndigheten gjorde en inspektion och har dessutom tagit in uppgifter från Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten, som visar att det nu varken råder brist på säkra kanyler med stickskydd eller vaccin. Arbetsmiljöverket har underrättat Region Skåne om att myndigheten kan komma att besluta om att förbjuda användningen av sprutorna i Skåne.
– Vi ger nu Region Skåne möjlighet att komma in med uppgifter till oss om hur de ser på saken innan vi fattar beslut, säger Pernilla Niia.