Fler nyheter

Förbud mot öppna bussdörrar tas bort

  • 24 september 2021

Arbetsmiljöverket upphäver förbud mot öppna framdörrar på bussar eftersom regeringen och Folkhälsomyndigheten lättar på coronarestriktionerna. Det innebär att framdörrarna kan öppnas igen för passagerare.

– Arbetsgivarna har fortsatt ett stort ansvar att hålla sig uppdaterade, bedöma riskerna för smittspridning i de områden där bussarna körs och vidta de åtgärder som krävs för att minimera risken för smitta, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning.

Under coronapandemin har Arbetsmiljöverket fattat ett stort antal beslut om förbud mot öppna framdörrar vid bussföretag runtom i landet. Syftet har varit att skydda bussförarna mot covidsmitta. I samband med att regeringen och Folkhälsomyndigheten lyfter coronarestriktionerna den 29 september, ser Arbetsmiljöverket nu över de beslut som är kopplade till pandemin.

Inom kort kommer bussföretagen att få besked om att Arbetsmiljöverket upphäver de cirka 40 beslut som finns om förbud mot öppna framdörrar på bussar i kollektivtrafiken. Dessutom upphävs kravet på att de två främre stolsraderna närmast busschauffören ska lämnas tomma.

–  När rekommendationerna om att hålla avstånd och undvika trängsel tas bort har vi inte längre tillräcklig grund för att hålla fast vid alla förbud som är kopplade till pandemin, säger Ulrika Scholander.

Att förbuden mot öppna framdörrar tas bort betyder inte att arbetsgivarna kan släppa garden mot covid-19. Det pågår fortfarande en pandemi, så det kan behövas andra åtgärder, som organisatoriska - och tekniska lösningar.

–  Bussförare träffar många och har inte möjlighet att flytta på sig för att undvika smitta, därför måste arbetsgivarna i samråd med arbetstagarna göra det som krävs för att minska smittoriskerna. De behöver till exempel ta hänsyn till om det finns lokala skillnader i vaccinationstäckning eller om det finns kollegor i riskgrupper, säger Ulrika Scholander.

Arbetsmiljöverket fattar alltid beslut i varje enskilt ärende och utgår från situationen på varje arbetsplats. Fler beslut kopplade till coronapandemin kan komma att ändras efter att restriktionerna lyfts.

–  Vi jobbar med att se över fler av våra beslut kopplade till coronapandemin
för att se om det finns skäl att upphäva fler förbud. Det gäller till exempel taxi och färdtjänst. Däremot är det inte aktuellt att i det här läget ändra våra beslut kring till exempel gravida eller skyddsutrustning i vården, säger Ulrika Scholander.

Relaterade nyheter

Håkan Olsson blir särskild utredare för regeringens arbetsmiljöstrategi
  • 5 juni 2024
Regeringen har utsett Arbetsmiljöverkets Håkan Olsson till särskild utredare med uppdrag att ta fram ett förslag till ny arbetsmiljöstrategi. Det meddelade jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg på en pressträff i dag.
Ny e-tjänst för att söka och beställa handlingar
  • 29 maj 2024
Genom vår nya e-tjänst Sök och beställ handlingar kan du snabbt och enkelt söka efter ärenden i vårt diarium och se vilka allmänna handlingar som finns kopplade till ärendet. Du kan även skicka in en begäran om att få ut allmänna handlingar på ett enkelt sätt.
Ingen ska dö, varken på eller av jobbet
  • 29 april 2024
Under 2023 dog 60 personer på jobbet. Dessutom beräknas cirka 3 000 personer dö i förtid varje år i sjukdomar eller skador som beror på ohälsosamma arbetsmiljöer. Hur det går att förhindra, lyfter vi i samband med den Internationella Arbetsmiljödagen.
Rapport om skyddsombud till regeringen
  • 29 april 2024
Arbetsmiljöverket har lämnat sin rapport om skyddsombud till regeringen. För att fler ska vilja och kunna engagera sig som skyddsombud behövs bland annat stöd från kollegor och arbetsgivare, tid att utföra sitt uppdrag och kunskap.
Fler nyheter