Fler nyheter

Uppdaterad projekteringschecklista för byggprocessens alla skeden

  • 8 december 2021

I den här checklistan kan byggherrar och andra beställare, uppdragstagare, projektörer, Bas-P, Bas-U eller, entreprenörer (arbetsgivare) få vägledande stöd under planering och projektering.

Sju händer som håller i en varsin bit som tillsammans bildar ett fotografi av en byggnad.

”Checklista för projekteringsansvar”(ADI 583) ersätts med checklistan ”Planera, projektera och samordna för en bra arbetsmiljö” (ADI 714). Meningen är att den ska finnas med i byggprocessens alla skeden och vara ett vägledande stöd för alla roller som bidrar utifrån sin kompetens och sitt uppdrag.

Tre delar, tre perspektiv kring arbetsmiljöansvar

Checklistan tar upp flera perspektiv och innehåller frågor med förslag och exempel under hela byggprocessen. Den innehåller tre delar: A, B och C vänder sig till alla roller som har arbetsmiljöansvar.

Den rör skeden för byggherre och andra beställare, uppdragstagare, projektör, Bas-P, Bas-U och entreprenörer (arbetsgivare), från idé-stadiet till slutskedet. Även skyddsombud och skyddskommittéers roller nämns.

Frågorna i del A är tänkt som information och stöd för byggherren för att sätta ihop ett team som har rätt kompetens, uppdrag och förutsättningar för att skapa en bra arbetsmiljö.

Del B handlar om bruksskedet arbetsmiljö, och del C handlar om byggskedet arbetsmiljö, påminner om upplägget i ADI 583, men är utökade med frågor inom flera föreskriftsområden.

Checklistans frågor

Checklistan innehåller särskilda avsnitt med frågor om planering, projektering och samordning för vissa roller, när det gäller

  • kunskap, kompetens och erfarenhet,
  • arbetsmiljöns alla påverkande arbetsmiljöfaktorer,
  • både bruksskedet och byggskedet.

Checklistan tar upp frågor som spänner över

  • programskede och upphandling,
  • projekteringens start och löpande,
  • produktion, uppföljning och utvärdering av arbetsmiljön.

Det finns frågor om upphandling

Checklistan innehåller även frågor om upphandling. Anledning till det är att alla, såväl privata aktörer som upphandlande myndigheter, ska vara uppmärksam på att upphandlingen aldrig får ske på bekostnad av en bra arbetsmiljö eller skäliga arbetsvillkor. Det slår regeringen fast i den nationella strategin för upphandling.

Använd checklistan med broschyren ADI 709

Använd gärna checklistan ihop med broschyren ”Minska riskerna redan i planeringen och projekteringen – gör rätt redan i planeringen och projekteringen” (ADI 709), som förra året ersatte ”Förebygg före byggande” (ADI 574). I båda finns råd och resonemang, och en genomgång av vem som ansvarar för vad. Dessutom finns foldern ”Att ställa krav på arbetsmiljö vid upphandling”.

Planera, projektera och samordna för en bra arbetsmiljö (ADI 714)

Minska riskerna i arbetsmiljön – gör rätt redan i planeringen och projekteringen (ADI 709)

Att ställa krav på arbetsmiljö vid upphandling, (ADI 707)

 

Relaterade nyheter

Arbetsmiljöverket handlägger händelser på Northvolt
  • 12 juli 2024
Några tragiska händelser har nyligen drabbat personer som arbetade på batterifabriken Northvolt. De utreds av flera olika myndigheter. Situationen väcker många frågor även till Arbetsmiljöverket.
Håkan Olsson blir särskild utredare för regeringens arbetsmiljöstrategi
  • 5 juni 2024
Regeringen har utsett Arbetsmiljöverkets Håkan Olsson till särskild utredare med uppdrag att ta fram ett förslag till ny arbetsmiljöstrategi. Det meddelade jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg på en pressträff i dag.
Ny e-tjänst för att söka och beställa handlingar
  • 29 maj 2024
Genom vår nya e-tjänst Sök och beställ handlingar kan du snabbt och enkelt söka efter ärenden i vårt diarium och se vilka allmänna handlingar som finns kopplade till ärendet. Du kan även skicka in en begäran om att få ut allmänna handlingar på ett enkelt sätt.
Ingen ska dö, varken på eller av jobbet
  • 29 april 2024
Under 2023 dog 60 personer på jobbet. Dessutom beräknas cirka 3 000 personer dö i förtid varje år i sjukdomar eller skador som beror på ohälsosamma arbetsmiljöer. Hur det går att förhindra, lyfter vi i samband med den Internationella Arbetsmiljödagen.
Fler nyheter