Fler nyheter

Förbud mot öppna framdörrar på bussar tas bort

  • 15 februari 2022

Arbetsmiljöverket häver förbuden mot öppna framdörrar på bussar i Dalarna, på grund av det förändrade läget för covid-19 pandemin. Det innebär att framdörrarna nu kan öppnas för passagerare. Arbetsgivare behöver fortsatt ha koll på risker i bussförarnas arbetsmiljö.

Under coronapandemin har Arbetsmiljöverket fattat ett stort antal beslut om förbud mot öppna framdörrar vid bussföretag runtom i landet. Syftet har varit att skydda bussförarna mot smitta av covid-19. Med anledning av att covid-19 pandemin har gått in ett nytt skede lyfte regeringen och Folkhälsomyndigheten, den 9 februari, merparten av coronarestriktionerna. Arbetsmiljöverket har därför fattat beslut om att häva förbudet mot öppna framdörrar i trafikområde Ludvika, Dalarna. Dessutom tas även kravet, om att de två främre stolsraderna närmast busschauffören ska lämnas tomma, bort.

– Arbetsgivarna har fortsatt ett stort ansvar att hålla koll på arbetsmiljörisker i förarnas arbete och vidta de åtgärder som krävs för att minimera risken för ohälsa, säger Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning.

Arbetsmiljöverket fattar alltid beslut i varje enskilt ärende och utgår från den specifika situationen som gäller på just den arbetsplatsen.

– Vi jobbar med att se över fler av våra beslut kopplade till coronapandemin för att se om det finns skäl att häva fler förbud. Det gäller till exempel taxi och färdtjänst. Däremot är det inte aktuellt att i det här läget ändra våra beslut kring till exempel gravida eller skyddsutrustning i vården, säger Ulrika Scholander.

Bakgrund

Regeringen har hävt merparten av de smittskyddsåtgärder och restriktioner som funnits i samhället på grund av coronaviruset. Av beslutsunderlaget, som Folkhälsomyndigheten tagit fram som stöd, går det bland annat att utläsa att covid-19 pandemin har gått in ett nytt skede tack vare den höga immuniteten hos befolkningen. Bland annat genom vaccination eller genomgången sjukdom i kombination med de förändrade sjukdomsframkallande egenskaperna hos den nu dominerande virusvarianten omikron. Omikron är mer smittsam än tidigare varianter men ger mer sällan upphov till allvarlig sjukdom, enligt Folkhälsomyndigheten.

Fakta om arbetsmiljölagen

Oavsett restriktioner eller inte, ingår det alltid i arbetsgivarens ansvar att undersöka, bedöma och förebygga risker i arbetsmiljön. Arbetsgivarens ansvar att förebygga arbetsmiljörisker framgår av bland annat Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2018:4) och allmänna råd om smittrisker samt Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2007:5) om gravida och ammande arbetstagare och allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna.

Relaterade nyheter

Arbetsmiljöverket handlägger händelser på Northvolt
  • 12 juli 2024
Några tragiska händelser har nyligen drabbat personer som arbetade på batterifabriken Northvolt. De utreds av flera olika myndigheter. Situationen väcker många frågor även till Arbetsmiljöverket.
Håkan Olsson blir särskild utredare för regeringens arbetsmiljöstrategi
  • 5 juni 2024
Regeringen har utsett Arbetsmiljöverkets Håkan Olsson till särskild utredare med uppdrag att ta fram ett förslag till ny arbetsmiljöstrategi. Det meddelade jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg på en pressträff i dag.
Ny e-tjänst för att söka och beställa handlingar
  • 29 maj 2024
Genom vår nya e-tjänst Sök och beställ handlingar kan du snabbt och enkelt söka efter ärenden i vårt diarium och se vilka allmänna handlingar som finns kopplade till ärendet. Du kan även skicka in en begäran om att få ut allmänna handlingar på ett enkelt sätt.
Ingen ska dö, varken på eller av jobbet
  • 29 april 2024
Under 2023 dog 60 personer på jobbet. Dessutom beräknas cirka 3 000 personer dö i förtid varje år i sjukdomar eller skador som beror på ohälsosamma arbetsmiljöer. Hur det går att förhindra, lyfter vi i samband med den Internationella Arbetsmiljödagen.
Fler nyheter