Fler nyheter

Inspektionsbrev till regionerna ökade tillgången till sticksäkra kanyler

  • 16 mars 2022

Efter signaler om att sprutor utan stickskydd användes vid vaccination mot covid-19 skickade Arbetsmiljöverket ut ett inspektionsbrev till samtliga regioner. Nu har 20 av 21 regioner säkrat tillgången på kanyler med integrerad skyddsfunktion så att arbetstagare kan vaccinera och utföra andra typer av injektioner på ett säkert sätt.

Närbild på en hand som ger en spruta.

Nationella vaccinationsveckan pågår just nu (14-20 mars 2022) och Arbetsmiljöverket uppmanar till fortsatt försiktighet vid all användning av kanyler inom vården för att skydda personal från blodsmitta. I samband med injektioner till exempel vid insulinbehandling eller vaccination ska så kallade sticksäkra produkter användas.

– Regionerna har en central roll för vaccinationer. Vår tillsyn har lett till förbättringar och ökad kunskap hos regionerna som numera lever upp till kravet på kanyler med integrerad skyddsfunktion. Nu vill vi att alla andra som jobbar med vaccinationer också ser över sina rutiner för upphandling och användning av sticksäkra produkter för att ingen ska riskera att smittas, bli sjuk, skadas eller dör av jobbet, säger Pernilla Niia, regionchef på Arbetsmiljöverket.

När Sverige nu gått in i en ny fas i pandemin och allmänna åtgärder för att minska smittspridningen upphört, är det fortfarande viktigt att arbetsgivare fortsätter att bedöma risken för att smitta sprids på arbetsplatsen. Det innebär bland annat att se till att arbetstagare, som vaccinerar eller utför andra typer av injektioner, ska använda kanyler integrerad skyddsfunktion som skydd mot blodsmitta.

– Vi hoppas att vår tillsyn ger effekt i alla delar av hälso- och sjukvården där även andra typer av injektioner utförs till exempel i vaccinationsprogram på barnavårdscentraler, säsongsinfluensa, insulininjektioner mm. Det är många arbetstagare som därigenom får säkrare utrustning att arbeta med, så att de inte riskerar att smittas av blodsjukdomar på grund av sitt jobb, säger Pernilla Niia.

Fakta

I samband med injektioner, exempelvis vid vaccination och insulinbehandling, krävs så kallade sticksäkra produkter. Detta innebär att kanylen ska ha integrerad skyddsfunktion för att minska risker för stickskador.

Utöver upphandling av sticksäkra produkter ska arbetsgivaren se till att personalen har utbildning och tydliga rutiner för arbetet med kanyler. Att arbeta förebyggande med detta är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet inom vården.

Mer information om åtgärder för att förebygga stick- och skärskador

Arbetsmiljöverket begär svar från regionerna om sprutor utan stickskydd

Relaterade nyheter

  • Antalet förrättningar ökar – Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2024
    • 21 februari 2025
    Under 2024 fortsatte vårt arbete med att digitalisera och utveckla stödmaterial till vår författningssamling inför att de nya reglerna började gälla 1 januari 2025. Vi jobbade för att motverka arbetslivskriminalitet, ökade antalet förrättningar och kunskaperna för att motverka arbetsrelaterad död.
  • Stor kontrollinsats av företag och underleverantörer vid E4 Förbifart Stockholm
    • 20 februari 2025
    I mitten av februari genomfördes en omfattande myndighetsgemensam kontrollinsats vid E4 Förbifart Stockholm på Ekerö. Insatsen initierades av Centret mot arbetslivskriminalitet (AKC) i region Stockholm. Omkring 40 företag och 200 personer kontrollerades utifrån olika regler och lagar. Arbetsmiljö...
  • Arbetsmiljöverket omorganiserar för bättre arbetsmiljö i Sverige
    • 19 februari 2025
    Under 2025 genomför Arbetsmiljöverket en omorganisation. Målet är att bli en starkare samhällsaktör i arbetet för bra arbetsmiljöer, i högre grad underlätta samarbeten med andra aktörer på arbetsmarknaden och att skapa en mer ändamålsenlig organisation för ett bredare och delvis nytt uppdrag.
  • Arbetsmiljöverkets roll i samband med hot och våld i skolan
    • 14 februari 2025
    Hot och våld mot anställda inom skolan är ett utbrett arbetsmiljöproblem, och Arbetsmiljöverket har sett en ökning av anmälningar av allvarliga tillbud och svåra personskador från Sveriges skolor de senaste tio åren. Liksom arbetstagarorganisationerna har signalerat vet vi att det också sker mång...
Fler nyheter