Nationella vaccinationsveckan pågår just nu (14-20 mars 2022) och Arbetsmiljöverket uppmanar till fortsatt försiktighet vid all användning av kanyler inom vården för att skydda personal från blodsmitta. I samband med injektioner till exempel vid insulinbehandling eller vaccination ska så kallade sticksäkra produkter användas.
– Regionerna har en central roll för vaccinationer. Vår tillsyn har lett till förbättringar och ökad kunskap hos regionerna som numera lever upp till kravet på kanyler med integrerad skyddsfunktion. Nu vill vi att alla andra som jobbar med vaccinationer också ser över sina rutiner för upphandling och användning av sticksäkra produkter för att ingen ska riskera att smittas, bli sjuk, skadas eller dör av jobbet, säger Pernilla Niia, regionchef på Arbetsmiljöverket.
När Sverige nu gått in i en ny fas i pandemin och allmänna åtgärder för att minska smittspridningen upphört, är det fortfarande viktigt att arbetsgivare fortsätter att bedöma risken för att smitta sprids på arbetsplatsen. Det innebär bland annat att se till att arbetstagare, som vaccinerar eller utför andra typer av injektioner, ska använda kanyler integrerad skyddsfunktion som skydd mot blodsmitta.
– Vi hoppas att vår tillsyn ger effekt i alla delar av hälso- och sjukvården där även andra typer av injektioner utförs till exempel i vaccinationsprogram på barnavårdscentraler, säsongsinfluensa, insulininjektioner mm. Det är många arbetstagare som därigenom får säkrare utrustning att arbeta med, så att de inte riskerar att smittas av blodsjukdomar på grund av sitt jobb, säger Pernilla Niia.
Fakta
I samband med injektioner, exempelvis vid vaccination och insulinbehandling, krävs så kallade sticksäkra produkter. Detta innebär att kanylen ska ha integrerad skyddsfunktion för att minska risker för stickskador.
Utöver upphandling av sticksäkra produkter ska arbetsgivaren se till att personalen har utbildning och tydliga rutiner för arbetet med kanyler. Att arbeta förebyggande med detta är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet inom vården.
Mer information om åtgärder för att förebygga stick- och skärskador
Arbetsmiljöverket begär svar från regionerna om sprutor utan stickskydd