Fler nyheter

Kommunikationsinsats mot arbetslivskriminalitet startar

  • 28 november 2022

Låga priser kan ha en mörk baksida. Läs om hur människor utnyttjas och hur du kan göra skillnad. Det är några av budskapen i den kommunikationsinsats som Arbetsmiljöverket tillsammans med flera andra myndigheter lanserar i dag, den 28 november.

Bild på en pratbubbla med texten "stoppa kriminaliteteten i arbetslivet.""

Syftet är att öka allmänhetens kunskap och påverka attityder till så kallad arbetslivskriminalitet. Arbetslivskriminalitet är när företag eller organisationer medvetet bryter mot regler i arbetslivet. Det leder till att människor utnyttjas, företag inte kan konkurrera på lika villkor och att skattepengar går till företag som inte har rätt till dem.

Låga priser kan innebära att människor utnyttjas

Kommunikationsinsatsen består bland annat av fejkade annonser som sprids på olika sajter och som erbjuder tjänster till otroligt låga priser. Den som klickar på en annons får upp en sida på Arbetsmiljöverkets webbplats – av.se – som heter ”Låga priser kan innebära att människor utnyttjas”. Där får man veta hur människor, företag och samhälle drabbas av arbetslivskriminalitet, illustrerat med filmade berättelser ur utsatta arbetstagares perspektiv.

Stoppa kriminaliteten i arbetslivet

Den som vill bidra till att stoppa arbetslivskriminaliteten kan gå in på av.se/stoppakrim och ta del av tips på vad på vad man som konsument kan göra för att hitta schyssta företag när man ska köpa en tjänst.

Myndigheterna kommer också att sprida filmer på TV, bio och i sociala medier. Dessa filmer visar privatpersoner i köpsituationer i olika branscher som är utsatta för arbetslivskriminalitet. Filmerna hänvisar till samma webbsida med tips.

Genomförs av myndigheter mot arbetslivskriminalitet

Myndigheterna som står bakom kommunikationsinsatsen är: Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket och Skatteverket.

Kommunikationsinsatsen är ett regeringsuppdrag och pågår till slutet av året.

Låga priser kan innebära att människor utnyttjas

Det här kan du göra för att stoppa arbetslivskriminalitet

Relaterade nyheter

  • Antalet förrättningar ökar – Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2024
    • 21 februari 2025
    Under 2024 fortsatte vårt arbete med att digitalisera och utveckla stödmaterial till vår författningssamling inför att de nya reglerna började gälla 1 januari 2025. Vi jobbade för att motverka arbetslivskriminalitet, ökade antalet förrättningar och kunskaperna för att motverka arbetsrelaterad död.
  • Stor kontrollinsats av företag och underleverantörer vid E4 Förbifart Stockholm
    • 20 februari 2025
    I mitten av februari genomfördes en omfattande myndighetsgemensam kontrollinsats vid E4 Förbifart Stockholm på Ekerö. Insatsen initierades av Centret mot arbetslivskriminalitet (AKC) i region Stockholm. Omkring 40 företag och 200 personer kontrollerades utifrån olika regler och lagar. Arbetsmiljö...
  • Arbetsmiljöverket omorganiserar för bättre arbetsmiljö i Sverige
    • 19 februari 2025
    Under 2025 genomför Arbetsmiljöverket en omorganisation. Målet är att bli en starkare samhällsaktör i arbetet för bra arbetsmiljöer, i högre grad underlätta samarbeten med andra aktörer på arbetsmarknaden och att skapa en mer ändamålsenlig organisation för ett bredare och delvis nytt uppdrag.
  • Arbetsmiljöverkets roll i samband med hot och våld i skolan
    • 14 februari 2025
    Hot och våld mot anställda inom skolan är ett utbrett arbetsmiljöproblem, och Arbetsmiljöverket har sett en ökning av anmälningar av allvarliga tillbud och svåra personskador från Sveriges skolor de senaste tio åren. Liksom arbetstagarorganisationerna har signalerat vet vi att det också sker mång...
Fler nyheter