Fler nyheter

Mobilitetspaketet – Vad gäller från och med 2 februari 2022 för utstationering inom vägtransportbranschen?

  • 24 januari 2022

Som arbetsgivare som utstationerar förare inom vägtransportbranschen till Sverige ska du även fortsättningsvis, fram till dess att EU-direktivet 2020/1057 om utstationering av förare inom vägtransportsektorn blir genomfört i svensk lagstiftning, anmäla utstationering enligt de nuvarande utstationeringsreglerna.

Bild på lastbil, buss och bilar körandes på motorväg (E4 Botkyrka)

Vi accepterar dock en inlämnad utstationeringsdeklaration enligt det nya EU-direktivets regler som en anmälan enligt nuvarande utstationeringsregler.

Den 2 februari 2022 träder EU-direktivet 2020/1057 om utstationering av förare inom vägtransportsektorn i kraft. Direktivet ställer bland annat krav på att arbetsgivare som utstationerar förare inom EU/EES ska lämna in en utstationeringsdeklaration i EU-kommissionens portal för utstationeringsdeklarationer. Föraren ska också vid en kontroll kunna visa upp en kopia av utstationeringsdeklarationen.

Fram till dess att direktivet är genomfört i den svenska lagstiftningen gäller utstationeringslagen och utstationeringsförordningen i sin nuvarande lydelse, vilket innebär att en utstationering av förare till Sverige ska anmälas till Arbetsmiljöverket.

Anmäl utstationering vägtransport

 

Relaterade nyheter

  • Nio myndigheter kraftsamlar mot arbetslivskriminalitet
    • 6 december 2024
    Arbetslivskriminalitet hotar inte bara enskilda arbetstagare utan också samhället i stort. För att motverka detta samverkar nio svenska myndigheter för att höja medvetenheten om vad du som kund kan göra för att skydda både arbetstagare och vårt gemensamma samhälle. Under 7–29 december pågår kampa...
  • Arbetsmiljöverket ser över hanteringen av asbestrivningar
    • 29 november 2024
    Arbetsmiljöverkets villkorade tillstånd för hantering av asbest är till för att skydda arbetstagare från de mycket allvarliga hälsorisker som finns vid till exempel rivning av asbest. Det är alltid arbetsgivaren som har ansvar för arbetsmiljön och att reglerna följs på en arbetsplats där det före...
  • Beslut om ändringsföreskrifter
    • 15 november 2024
    Nu har Arbetsmiljöverkets generaldirektör fattat beslut om de ändringsföreskrifter som varit ute på remiss under våren och hösten. Föreskrifterna träder i kraft den 1 januari 2025, samtidigt med alla regler i en ny struktur.
  • Vibrationsskador går att förebygga
    • 24 oktober 2024
    Vibrationer från handhållna vibrerande maskiner kan ge allvarliga och bestående skador. Men det går att förebygga skador genom att satsa på arbetsmiljöarbetet – och använda rätt maskiner och arbetssätt.
Fler nyheter