Fler nyheter

Mobilitetspaketet – Vad gäller från och med 2 februari 2022 för utstationering inom vägtransportbranschen?

  • 24 januari 2022

Som arbetsgivare som utstationerar förare inom vägtransportbranschen till Sverige ska du även fortsättningsvis, fram till dess att EU-direktivet 2020/1057 om utstationering av förare inom vägtransportsektorn blir genomfört i svensk lagstiftning, anmäla utstationering enligt de nuvarande utstationeringsreglerna.

Bild på lastbil, buss och bilar körandes på motorväg (E4 Botkyrka)

Vi accepterar dock en inlämnad utstationeringsdeklaration enligt det nya EU-direktivets regler som en anmälan enligt nuvarande utstationeringsregler.

Den 2 februari 2022 träder EU-direktivet 2020/1057 om utstationering av förare inom vägtransportsektorn i kraft. Direktivet ställer bland annat krav på att arbetsgivare som utstationerar förare inom EU/EES ska lämna in en utstationeringsdeklaration i EU-kommissionens portal för utstationeringsdeklarationer. Föraren ska också vid en kontroll kunna visa upp en kopia av utstationeringsdeklarationen.

Fram till dess att direktivet är genomfört i den svenska lagstiftningen gäller utstationeringslagen och utstationeringsförordningen i sin nuvarande lydelse, vilket innebär att en utstationering av förare till Sverige ska anmälas till Arbetsmiljöverket.

Anmäl utstationering vägtransport

 

Relaterade nyheter

  • Antalet förrättningar ökar – Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2024
    • 21 februari 2025
    Under 2024 fortsatte vårt arbete med att digitalisera och utveckla stödmaterial till vår författningssamling inför att de nya reglerna började gälla 1 januari 2025. Vi jobbade för att motverka arbetslivskriminalitet, ökade antalet förrättningar och kunskaperna för att motverka arbetsrelaterad död.
  • Stor kontrollinsats av företag och underleverantörer vid E4 Förbifart Stockholm
    • 20 februari 2025
    I mitten av februari genomfördes en omfattande myndighetsgemensam kontrollinsats vid E4 Förbifart Stockholm på Ekerö. Insatsen initierades av Centret mot arbetslivskriminalitet (AKC) i region Stockholm. Omkring 40 företag och 200 personer kontrollerades utifrån olika regler och lagar. Arbetsmiljö...
  • Arbetsmiljöverket omorganiserar för bättre arbetsmiljö i Sverige
    • 19 februari 2025
    Under 2025 genomför Arbetsmiljöverket en omorganisation. Målet är att bli en starkare samhällsaktör i arbetet för bra arbetsmiljöer, i högre grad underlätta samarbeten med andra aktörer på arbetsmarknaden och att skapa en mer ändamålsenlig organisation för ett bredare och delvis nytt uppdrag.
  • Arbetsmiljöverkets roll i samband med hot och våld i skolan
    • 14 februari 2025
    Hot och våld mot anställda inom skolan är ett utbrett arbetsmiljöproblem, och Arbetsmiljöverket har sett en ökning av anmälningar av allvarliga tillbud och svåra personskador från Sveriges skolor de senaste tio åren. Liksom arbetstagarorganisationerna har signalerat vet vi att det också sker mång...
Fler nyheter