Fler nyheter

Ny ändringsföreskrift om utbildningskrav vid hantering av diisocyanater

  • 8 april 2022

För att undvika dubbelreglering kommer utbildningskraven, för de diisocyanater som omfattats av begränsningen i Reach-förordningen, att tas bort i föreskrifterna om kemiska arbetsmiljörisker när begränsningen börjar gälla.

Dubbelreglering är när samma krav finns i flera lagar. Övriga krav som gäller för diisocyanater, till exempel medicinska kontroller, kommer att finnas kvar i föreskrifterna om kemiska arbetsmiljörisker.

Utbildningskravet vid hantering av diisocyanater berör de som hanterar diisocyanater. Det kan till exempel handla om de som arbetar inom färgindustrin, tillverkning av lim, lack, skumisolering, stoppning och plastvaror.

Diisocyanater är allergiframkallande och kan orsaka svår astma

Diisocyanater är en grupp ämnen som framförallt används för att tillverka polyuretanplaster. Många diisocyanater är allergiframkallande och kan orsaka svår astma hos de som utsätts för dessa ämnen i sitt arbete. För att skydda arbetstagarna har EU beslutat om utbildningskrav vid hantering av vissa diisocyanater. Kraven finns i Reach-förordningen som en begränsning i post 74 bilaga XVII och börjar gälla 24 augusti 2023.

Utbildningskrav vid hantering diisocyanater – Reach-förordningen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter

Kemiska arbetsmiljörisker, AFS 2022:1 (ändring av AFS 2011:19), träder i kraft 24 augusti 2023, pdf, öppnas i nytt fönster

Relaterade nyheter

  • Antalet förrättningar ökar – Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2024
    • 21 februari 2025
    Under 2024 fortsatte vårt arbete med att digitalisera och utveckla stödmaterial till vår författningssamling inför att de nya reglerna började gälla 1 januari 2025. Vi jobbade för att motverka arbetslivskriminalitet, ökade antalet förrättningar och kunskaperna för att motverka arbetsrelaterad död.
  • Stor kontrollinsats av företag och underleverantörer vid E4 Förbifart Stockholm
    • 20 februari 2025
    I mitten av februari genomfördes en omfattande myndighetsgemensam kontrollinsats vid E4 Förbifart Stockholm på Ekerö. Insatsen initierades av Centret mot arbetslivskriminalitet (AKC) i region Stockholm. Omkring 40 företag och 200 personer kontrollerades utifrån olika regler och lagar. Arbetsmiljö...
  • Arbetsmiljöverket omorganiserar för bättre arbetsmiljö i Sverige
    • 19 februari 2025
    Under 2025 genomför Arbetsmiljöverket en omorganisation. Målet är att bli en starkare samhällsaktör i arbetet för bra arbetsmiljöer, i högre grad underlätta samarbeten med andra aktörer på arbetsmarknaden och att skapa en mer ändamålsenlig organisation för ett bredare och delvis nytt uppdrag.
  • Arbetsmiljöverkets roll i samband med hot och våld i skolan
    • 14 februari 2025
    Hot och våld mot anställda inom skolan är ett utbrett arbetsmiljöproblem, och Arbetsmiljöverket har sett en ökning av anmälningar av allvarliga tillbud och svåra personskador från Sveriges skolor de senaste tio åren. Liksom arbetstagarorganisationerna har signalerat vet vi att det också sker mång...
Fler nyheter