Fler nyheter

Reglerna för certifiering av pannoperatörer skjuts fram

  • 30 maj 2022

Arbetsmiljöverket har den 30 maj 2022 beslutat att skjuta på ikraftträdandet av reglerna för certifiering av pannoperatörer. Reglerna för certifiering av pannoperatörer behöver ses över och därför skjuts ikraftträdandet fram till 1 december 2025.

Arbetsmiljöverket har beslutat att göra en översyn av reglerna gällande kravet på certifiering av pannoperatörer som arbetar med pannor i kategori 1-4. Vilka beslutats träda i kraft 1 december 2025.

Arbetsmiljöverket kommer i arbetet med att ta fram de reviderade reglerna bjuda in arbetsmarknadens parter, andra myndigheter samt de ackrediterade certifieringsorganen till samverkan för att nå bästa möjliga genomförande och implementering.

Arbetsmiljöverket ser fortsatt att det är viktigt att säkra kompetensen inom drift och övervakning av pannanläggningar men ser också att kompetenskravet kan komma att differentieras i de olika kategorierna 1- 4.

Reglerna för kontroll och övervakning av pannor gäller fortfarande under övergångsperioden.

Användning av panna klass A eller B

Vanliga frågor och svar

Det har kommit in frågor kring kravet på certifiering av pannoperatörer för museiverksamhet. Både museiverksamhet och upprätthållande av aktiva certifikat igår i det material som ska ses över.

AFS 2017:3 är en nationell föreskrift. Det innebär att det är möjligt att söka dispens för krav enligt någon paragraf. Inkommer det en begäran om dispens så kommer den behandlas på regelavdelningen men handläggs av avdelningen för juridik. Observera att detta inte är samma sak som att vi säger att det automatiskt går att få dispens, varje fall prövas för sig och det ska ju vara grundat på något som gör att vi kan anse att vi kan ge dispens.

Certifikatets giltighetstid gäller enligt bilaga 2 AFS 2017:3, alltså fem år efter det datum då certifikatet utfärdades. Ingen förlängning. Ändringen gäller bara ikraftträdandet som retroaktivt skjutits fram till 1 december 2022.

Relaterade nyheter

  • Beslut om ändringsföreskrifter
    • 15 november 2024
    Nu har Arbetsmiljöverkets generaldirektör fattat beslut om de ändringsföreskrifter som varit ute på remiss under våren och hösten. Föreskrifterna träder i kraft den 1 januari 2025, samtidigt med alla regler i en ny struktur.
  • Vibrationsskador går att förebygga
    • 24 oktober 2024
    Vibrationer från handhållna vibrerande maskiner kan ge allvarliga och bestående skador. Men det går att förebygga skador genom att satsa på arbetsmiljöarbetet – och använda rätt maskiner och arbetssätt.
  • Fler poliser måste få utbildning om farliga ämnen
    • 14 oktober 2024
    Nya fordon med ny teknik medför risker i arbetet vid olycksplatser på våra vägar. Nu förelägger vi Polismyndigheten att se till att alla poliser som kan beordras till olycksplatser med brinnande eller krockskadade fordon regelbundet genomgår så kallad CBRNE-utbildning.
  • Myndighetskontroller av avfallstransporter i Stockholm
    • 3 oktober 2024
    Under förra veckan genomfördes omfattande myndighetsgemensamma kontroller av transport och hantering av avfall i Stockholmsområdet. Insatsen initierades av Länsstyrelsen i Stockholm och planerades och genomfördes i samarbete med Centret mot arbetslivskriminalitet (AKC) i Stockholm. 18 kommuner de...
Fler nyheter