Arbetsmiljöverket kommer att genomföra kontroller av tillverkare och inspektera arbetsgivare för att se till att de efterföljer reglerna för att förebygga vibrationsskador. Vi kommer även att gå ut med informationskampanjer under de kommande åren.
Hand- och armvibrationer förekommer när någon håller eller stöder ett verktyg eller maskin med handen eller armen. Exempel på vibrerande verktyg är slipmaskiner, mutterdragare, bilningsmaskiner, tigersågar, motorsågar och gräsklippare. Vanliga yrkesgrupper som använder dessa maskiner är snickare, murare, anläggningsarbetare, montörer, mekaniker, reparatörer, plåtslagare, betongarbetare och tandtekniker.
– Det finns maskiner på marknaden med höga vibrationsnivåer. En del maskiner når upp till insatsvärdet för vibrationsexponering redan efter cirka 10 minuters användning under en arbetsdag. Arbetsgivare bör ha koll på detta redan vid inköp eller inhyrning av maskiner för att kunna förebygga vibrationsriskerna, säger Daniela Profir, sakkunnig handläggare på Arbetsmiljöverket.
Vibrationsskador är arbetssjukdomar som kan leda till funktionsnedsättning och ett livslångt lidande. Exempel på skador är nervskador, kärlskador (vita fingrar), muskelskador, ledskador och skelettskador.
– Flera källor pekar på att en oroväckande stor andel arbetstagare har betydande skador redan tidigt i deras arbetsliv. Därför är det viktigt att undersöka och förebygga vibrationsskador så att ingen behöver lida, bli sjuk och skadas av vibrationer. Det skulle bidra till att fler kan jobba till pensionsåldern med bibehållen livskvalitet, säger Daniela Profir och tillägger;
– Genom att öka fokus på riskkällan, de vibrerande handhållna maskinerna, kan vi öka fokus på de åtgärder som behövs för att förebygga vibrationsskador i händerna. En viktig insats är att höja kunskapsnivån hos både tillverkare och användare om hur de kan förebygga problemen.
Arbetsmiljöverket kommer genom sitt vibrationsprojekt med bland annat kunskapshöjande insatser, marknadskontroll och inspektioner att bidra till att förebygga arbetssjukdomar orsakade av vibrerande handhållna maskiner. Projektet pågår 2023 till 2025.
Läs mer om hur du riskbedömer och förebygger vibrationer: