Fler nyheter

60 000 får frågor om arbetsmiljö

  • 17 september 2024

Arbetsmiljöverkets stora arbetsmiljöundersökning skickas ut till drygt 60 000 sysselsatta den här veckan. Årets undersökning innehåller nya frågor om säkerhetskultur, digitalisering och förhållanden mellan krav och resurser på jobbet.

Folk som färdas upp och ner i trappa och rulltrappa

– Det här är vårt sätt att få reda på hur Sveriges arbetstagare har det på sina jobb. Det ger ett viktigt underlag till vårt och andras arbete för att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet. Därför vill vi gärna att de som har fått enkäten tar möjligheten att svara på frågorna, säger Ann Ponton Klevestedt, chef på enheten för statistik och analys på Arbetsmiljöverket.

Vänder sig till sysselsatta i samtliga branscher

Arbetsmiljöundersökningen vänder sig till sysselsatta i åldern 16-74 år som arbetar inom samtlig branscher. Den innehåller bland annat frågor om både fysisk arbetsmiljö samt organisatorisk och social arbetsmiljö. Årets undersökning har förnyats för att bättre beskriva dagens arbetsliv. Det finns bland annat nya frågor om hur arbetsmiljön påverkas av digitalisering, säkerhetskultur och förhållandena mellan krav och resurser.

Statistiska centralbyrån, SCB utför Arbetsmiljöundersökningen på uppdrag av Arbetsmiljöverket vartannat år. Den här gången får 60 000 slumpmässigt utvalda sysselsatta möjligheten att svara på frågor om sin arbetsmiljö, betydligt fler än tidigare år. Det här är också första året enkätundersökningen går ut via digitala brevlådor och är anpassad till mobil.

Resultaten redovisas våren 2025

Resultaten kommer att redovisas under våren 2025 i en rapport på Arbetsmiljöverkets webbplats och i SCBs statistikdatabas. Arbetsmiljöundersökningen används som underlag för Arbetsmiljöverkets verksamhet, men även av forskare, beslutsfattare och andra intressenter som arbetar för en bättre arbetsmiljö.

Läs mer om undersökningen här på av.se

Arbetsmiljöundersökningen 2024, av.se

Relaterade nyheter

  • Sök bidrag för information och rådgivning om visselblåsning för 2025
    • 19 september 2024
    Arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, samt vissa ideella organisationer, kan nu söka statsbidrag för att ge information och rådgivning om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden, det vill säga visselblåsare.
  • Myndighetsgemensam kontroll av arbetsmiljön för bärplockare
    • 13 september 2024
    Under sensommaren genomfördes ett flertal myndighetsgemensamma kontroller av arbetsmiljöförhållandena för bärplockare. Kontrollerna genomfördes på flera olika platser i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.
  • Arbetsmiljöverket planerar att se över luftgränsvärdet för kvarts
    • 10 september 2024
    Arbetsmiljöverket planerar att se över luftgränsvärdet för kvarts inför nästkommande revidering av gränsvärdeslistan. Detta i samband med publicering av en färsk rapport som utvärderar hälsoriskerna med yrkesmässig exponering för kvarts.
  • Ökat anslag till Arbetsmiljöverket
    • 9 september 2024
    Regeringen meddelade i helgen att Arbetsmiljöverket får ökat förvaltningsanslag med 50 miljoner kronor i kommande budgetproposition för 2025. Det ökade anslaget ska användas till fler inspektioner och mer träffsäker tillsyn i riskutsatta verksamheter.
Fler nyheter