Fler nyheter

60 000 får frågor om arbetsmiljö

  • 17 september 2024

Arbetsmiljöverkets stora arbetsmiljöundersökning skickas ut till drygt 60 000 sysselsatta den här veckan. Årets undersökning innehåller nya frågor om säkerhetskultur, digitalisering och förhållanden mellan krav och resurser på jobbet.

Folk som färdas upp och ner i trappa och rulltrappa

– Det här är vårt sätt att få reda på hur Sveriges arbetstagare har det på sina jobb. Det ger ett viktigt underlag till vårt och andras arbete för att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet. Därför vill vi gärna att de som har fått enkäten tar möjligheten att svara på frågorna, säger Ann Ponton Klevestedt, chef på enheten för statistik och analys på Arbetsmiljöverket.

Vänder sig till sysselsatta i samtliga branscher

Arbetsmiljöundersökningen vänder sig till sysselsatta i åldern 16-74 år som arbetar inom samtlig branscher. Den innehåller bland annat frågor om både fysisk arbetsmiljö samt organisatorisk och social arbetsmiljö. Årets undersökning har förnyats för att bättre beskriva dagens arbetsliv. Det finns bland annat nya frågor om hur arbetsmiljön påverkas av digitalisering, säkerhetskultur och förhållandena mellan krav och resurser.

Statistiska centralbyrån, SCB utför Arbetsmiljöundersökningen på uppdrag av Arbetsmiljöverket vartannat år. Den här gången får 60 000 slumpmässigt utvalda sysselsatta möjligheten att svara på frågor om sin arbetsmiljö, betydligt fler än tidigare år. Det här är också första året enkätundersökningen går ut via digitala brevlådor och är anpassad till mobil.

Resultaten redovisas våren 2025

Resultaten kommer att redovisas under våren 2025 i en rapport på Arbetsmiljöverkets webbplats och i SCBs statistikdatabas. Arbetsmiljöundersökningen används som underlag för Arbetsmiljöverkets verksamhet, men även av forskare, beslutsfattare och andra intressenter som arbetar för en bättre arbetsmiljö.

Läs mer om undersökningen här på av.se

Arbetsmiljöundersökningen 2024, av.se

Relaterade nyheter

  • Nio myndigheter kraftsamlar mot arbetslivskriminalitet
    • 6 december 2024
    Arbetslivskriminalitet hotar inte bara enskilda arbetstagare utan också samhället i stort. För att motverka detta samverkar nio svenska myndigheter för att höja medvetenheten om vad du som kund kan göra för att skydda både arbetstagare och vårt gemensamma samhälle. Under 7–29 december pågår kampa...
  • Arbetsmiljöverket ser över hanteringen av asbestrivningar
    • 29 november 2024
    Arbetsmiljöverkets villkorade tillstånd för hantering av asbest är till för att skydda arbetstagare från de mycket allvarliga hälsorisker som finns vid till exempel rivning av asbest. Det är alltid arbetsgivaren som har ansvar för arbetsmiljön och att reglerna följs på en arbetsplats där det före...
  • Beslut om ändringsföreskrifter
    • 15 november 2024
    Nu har Arbetsmiljöverkets generaldirektör fattat beslut om de ändringsföreskrifter som varit ute på remiss under våren och hösten. Föreskrifterna träder i kraft den 1 januari 2025, samtidigt med alla regler i en ny struktur.
  • Vibrationsskador går att förebygga
    • 24 oktober 2024
    Vibrationer från handhållna vibrerande maskiner kan ge allvarliga och bestående skador. Men det går att förebygga skador genom att satsa på arbetsmiljöarbetet – och använda rätt maskiner och arbetssätt.
Fler nyheter