Fler nyheter

Arbetsmiljöverket planerar att se över luftgränsvärdet för kvarts

  • 10 september 2024

Arbetsmiljöverket planerar att se över luftgränsvärdet för kvarts inför nästkommande revidering av gränsvärdeslistan. Detta med anledning av en färsk rapport som utvärderar hälsoriskerna med yrkesmässig exponering för kvarts.

Bild på grävmaskin som är i full färd med att riva en betongpelare. Runt pelaren yr dammet.

Rapporten publicerades den 10 september och är framtagen av den holländska expertkommittén (DECOS) och den nordiska expertgruppen (NEG), på begäran av tillsynsmyndigheterna i dessa länder.

All exponering för kvartsdamm en risk

Kommittéerna fastställde lungcancer som den kritiska effekten, det vill säga den negativa hälsoeffekt som först uppstår vid gradvis ökande exponering. All exponering för kvarts, hur låg den än är, kan antas innebära en ökad risk för att utveckla lungcancer.

Två cancerrisknivåer beräknades av experterna:

  • 40 års yrkesmässig exponering för 0,0004 mg/m3 ger 4 extra dödsfall i lungcancer per 100 000 arbetare.
  • 40 års yrkesmässig exponering för 0,04 mg/m3 ger 4 extra dödsfall i lungcancer per 1 000 arbetare.

Dessa risknivåer är betydligt lägre än det svenska gränsvärdet för kvarts på 0,1 mg/m3.

Åtgärder ska vidtas – oberoende av gränsvärde

– Ambitionen är att vi föreslår ett sänkt gränsvärde vid nästkommande revidering av gränsvärdeslistan, säger Karin Staaf, sakkunnig handläggare på Arbetsmiljöverket. Men det är viktigt att arbetsgivarna vidtar åtgärder oberoende av vilket gränsvärde som gäller. Då kvarts är ett cancerframkallande ämne ska arbetsgivaren se till att minska exponeringen så långt det är möjligt.

Åtgärder ska prioriteras i följande ordning:

  • Eliminera risken – genom att till exempel välja annat material.
  • Begränsa risken – genom att till exempel välja lämplig arbetsutrustning, kapsla in eller avskärma den dammande processen, begjuta materialet med vatten eller dammbindande blandningar, använda processventilation vid dammkällan, utföra arbetet från hytt, underhålla utrustning och anordningar, rengöra regelbundet.
  • Begränsa antalet arbetstagare som exponeras – genom att till exempel skylta för att varna för riskerna eller se till att riskfyllda arbetsmomentet sker inom ett visst område eller i en separat lokal.

När ovan nämnda åtgärder inte är genomförbara eller tillräckliga måste arbetstagarna skyddas med personlig skyddsutrustning, det vill säga ett andningsskydd som förhindrar inandning av kvartshaltigt damm. En halvmask med utbytbart filter av klass P3 är ett exempel på andningsskydd som normalt ger tillräckligt skydd.

Länk till rapporten 

Respirable chrystalline silica, forskningsrapport, Göteborgs universitet 

Om kvarts

Kvarts är rikligt förekommande i naturen. När det bearbetas frigörs partiklar i luften som kan orsaka allvarliga sjukdomar som silikos och lungcancer.

Exempel på verksamheter där exponering förekommer är bland andra

  • gruvdrift,
  • jordbruk,
  • bygg- och anläggningsarbete,
  • gjutning och tillverkning av glas, konststen, keramik eller cement.

Läs mer på vår sida om kvarts

Kvarts - stendamm, av.se

Relaterade nyheter

  • Sök bidrag för att motverka brott i arbetslivet
    • 7 januari 2025
    Arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer kan nu söka statsbidrag för att främja kunskapsutbyte och samverkan med myndigheter för att motverka brott och andra regelöverträdelser i arbetslivet.
  • Nio myndigheter kraftsamlar mot arbetslivskriminalitet
    • 6 december 2024
    Arbetslivskriminalitet hotar inte bara enskilda arbetstagare utan också samhället i stort. För att motverka detta samverkar nio svenska myndigheter för att höja medvetenheten om vad du som kund kan göra för att skydda både arbetstagare och vårt gemensamma samhälle. Under 7–29 december pågår kampa...
  • Arbetsmiljöverket ser över hanteringen av asbestrivningar
    • 29 november 2024
    Arbetsmiljöverkets villkorade tillstånd för hantering av asbest är till för att skydda arbetstagare från de mycket allvarliga hälsorisker som finns vid till exempel rivning av asbest. Det är alltid arbetsgivaren som har ansvar för arbetsmiljön och att reglerna följs på en arbetsplats där det före...
  • Beslut om ändringsföreskrifter
    • 15 november 2024
    Nu har Arbetsmiljöverkets generaldirektör fattat beslut om de ändringsföreskrifter som varit ute på remiss under våren och hösten. Föreskrifterna träder i kraft den 1 januari 2025, samtidigt med alla regler i en ny struktur.
Fler nyheter