Sveriges Radios granskning visar att det är möjligt för arbetsgivare att kringgå systemet och utsätta arbetstagarna för de allvarliga hälsorisker som Arbetsmiljöverket vill förhindra.
– Det är bra att Ekot har granskat detta och uppmärksammat hur oseriösa företagare kan prioritera ekonomiska marginaler på bekostnad av människors liv och hälsa. Det finns därför all anledning för myndigheten att se över våra arbetssätt och rutiner för att göra det svårare för dessa arbetsgivare att fortsätta bryta mot föreskrifterna, säger Lars Lööw, generaldirektör för Arbetsmiljöverket.
Det är förbjudet att hantera asbest inom hela EU sedan 2005. Arbetsmiljöverket kan bevilja tillstånd som ger ett undantag från förbudet för exempelvis forskning, bearbetning eller rivning av material som innehåller asbest.
Arbetsmiljöverket kommer att utreda på vilka sätt hanteringen av tillstånd och inspektion kan utvecklas för att göra det svårare att bryta mot reglerna. Det kan till exempel finnas tekniska lösningar som kan göra det omöjligt att anmäla en asbestsanering utan ett giltigt tillstånd. Det kan också vara möjligt att förbättra kvalitetskraven på de utbildningar som utförare av asbestrivningar och saneringar ska ha genomgått för att kunna få tillstånd.
EU-direktivet om asbest från 2023 innebär också att det kommer bli ändringar i våra föreskrifter som berör asbest. Dessa ändringar är nu ute på remiss och innehåller bland annat sänkta gränsvärden för asbestdamm i luften samt utökade krav på utbildning och medicinska kontroller för personer som exponeras för asbest.