Fler nyheter

Fler poliser måste få utbildning om farliga ämnen

  • 14 oktober 2024

Nya fordon med ny teknik medför risker i arbetet vid olycksplatser på våra vägar. Nu förelägger vi Polismyndigheten att se till att alla poliser som kan beordras till olycksplatser med brinnande eller krockskadade fordon regelbundet genomgår så kallad CBRNE-utbildning.

Att vara först på plats vid ett krockskadat eller brinnande fordon kan innebära risk för ohälsa eller olycksfall. För att lära sig mer om hur man kan minimera riskerna i sådana situationer genomgår alla polisaspiranter en utbildning i hur man hanterar så kallade CBRNE-ämnen, vilket står för kemiska (chemical), biologiska, radiologiska, nukleära och explosiva ämnen.

Dessutom ska alla poliser, som arbetar eller kan komma att arbeta vid händelser med krockskadade eller brinnande fordon, gå en fortsättningsutbildning vart tredje år. Detta eftersom utbildningen uppdateras i takt med att det sker tekniska framsteg på fordonsmarknaden.

Risk att arbetstagare saknar nödvändig kunskap

Vid en inspektion på Polismyndigheten som Arbetsmiljöverket genomförde tidigare i år framkom det dock att bara omkring hälften av alla poliser i yttre tjänst har genomgått CBRNE-utbildningen efter sin grundutbildning. Skyddsombuden framförde att det finns brister i uppföljningen av detta och att bristerna finns nationellt, i hela verksamheten.

Som en konsekvens av bristerna kan det finnas risk att arbetstagare saknar nödvändig kunskap inom ett område som dels är förenat med allvarliga risker och dels förändras med tiden.

Arbetsmiljöverkets krav på Polismyndigheten

Arbetsmiljöverket förelägger nu Polismyndigheten att senast den 1 juni 2026 ha genomfört följande åtgärder:

  • Se till att alla arbetstagare, som arbetar eller kan komma att arbeta vid händelser med krockskadade och/eller brinnande fordon, har genomgått CBRNE-utbildning för personal i yttre tjänst.
  • Se till att ovan utbildning uppdateras vid förändrade risker samt upprepas minst vart tredje år efter grundutbildningens genomförande.

Föreläggandet gäller samtliga regioner och lokalpolisområden i Sverige och är förenat med ett vite på en miljon kronor. Polismyndigheten har i ett yttrande till Arbetsmiljöverket redogjort för att de i stort avser att genomföra de ställda kraven.

Relaterade nyheter

  • Myndighetskontroller av avfallstransporter i Stockholm
    • 3 oktober 2024
    Under förra veckan genomfördes omfattande myndighetsgemensamma kontroller av transport och hantering av avfall i Stockholmsområdet. Insatsen initierades av Länsstyrelsen i Stockholm och planerades och genomfördes i samarbete med Centret mot arbetslivskriminalitet (AKC) i Stockholm. 18 kommuner de...
  • Nya regler för säkrare bygg- och anläggningsarbete
    • 2 oktober 2024
    Bygg- och anläggningsarbete är bland de farligaste jobben sett till antal allvarliga olycksfall och dödsolyckor. För att öka säkerheten och göra arbetsmiljöansvaret tydligare i bygg- och anläggningsprojekt har Arbetsmiljöverket tagit fram nya regler.
  • Vårt uppdrag kring skyddslagstiftning om arbetstider
    • 1 oktober 2024
    Arbetsmiljöverket handlägger ärenden om efterlevnad av förbudet mot nattarbete i arbetstidslagen. Vi utfärdar förbud i de fall där nattarbete utförs och arbetsgivaren inte kunnat visa att det finns anledning att göra undantag från förbudet mot nattarbete.
  • Sök bidrag för information och rådgivning om visselblåsning för 2025
    • 19 september 2024
    Arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, samt vissa ideella organisationer, kan nu söka statsbidrag för att ge information och rådgivning om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden, det vill säga visselblåsare.
Fler nyheter