Att vara först på plats vid ett krockskadat eller brinnande fordon kan innebära risk för ohälsa eller olycksfall. För att lära sig mer om hur man kan minimera riskerna i sådana situationer genomgår alla polisaspiranter en utbildning i hur man hanterar så kallade CBRNE-ämnen, vilket står för kemiska (chemical), biologiska, radiologiska, nukleära och explosiva ämnen.
Dessutom ska alla poliser, som arbetar eller kan komma att arbeta vid händelser med krockskadade eller brinnande fordon, gå en fortsättningsutbildning vart tredje år. Detta eftersom utbildningen uppdateras i takt med att det sker tekniska framsteg på fordonsmarknaden.
Risk att arbetstagare saknar nödvändig kunskap
Vid en inspektion på Polismyndigheten som Arbetsmiljöverket genomförde tidigare i år framkom det dock att bara omkring hälften av alla poliser i yttre tjänst har genomgått CBRNE-utbildningen efter sin grundutbildning. Skyddsombuden framförde att det finns brister i uppföljningen av detta och att bristerna finns nationellt, i hela verksamheten.
Som en konsekvens av bristerna kan det finnas risk att arbetstagare saknar nödvändig kunskap inom ett område som dels är förenat med allvarliga risker och dels förändras med tiden.
Arbetsmiljöverkets krav på Polismyndigheten
Arbetsmiljöverket förelägger nu Polismyndigheten att senast den 1 juni 2026 ha genomfört följande åtgärder:
- Se till att alla arbetstagare, som arbetar eller kan komma att arbeta vid händelser med krockskadade och/eller brinnande fordon, har genomgått CBRNE-utbildning för personal i yttre tjänst.
- Se till att ovan utbildning uppdateras vid förändrade risker samt upprepas minst vart tredje år efter grundutbildningens genomförande.
Föreläggandet gäller samtliga regioner och lokalpolisområden i Sverige och är förenat med ett vite på en miljon kronor. Polismyndigheten har i ett yttrande till Arbetsmiljöverket redogjort för att de i stort avser att genomföra de ställda kraven.