Fler nyheter

Fler poliser måste få utbildning om farliga ämnen

  • 14 oktober 2024

Nya fordon med ny teknik medför risker i arbetet vid olycksplatser på våra vägar. Nu förelägger vi Polismyndigheten att se till att alla poliser som kan beordras till olycksplatser med brinnande eller krockskadade fordon regelbundet genomgår så kallad CBRNE-utbildning.

Att vara först på plats vid ett krockskadat eller brinnande fordon kan innebära risk för ohälsa eller olycksfall. För att lära sig mer om hur man kan minimera riskerna i sådana situationer genomgår alla polisaspiranter en utbildning i hur man hanterar så kallade CBRNE-ämnen, vilket står för kemiska (chemical), biologiska, radiologiska, nukleära och explosiva ämnen.

Dessutom ska alla poliser, som arbetar eller kan komma att arbeta vid händelser med krockskadade eller brinnande fordon, gå en fortsättningsutbildning vart tredje år. Detta eftersom utbildningen uppdateras i takt med att det sker tekniska framsteg på fordonsmarknaden.

Risk att arbetstagare saknar nödvändig kunskap

Vid en inspektion på Polismyndigheten som Arbetsmiljöverket genomförde tidigare i år framkom det dock att bara omkring hälften av alla poliser i yttre tjänst har genomgått CBRNE-utbildningen efter sin grundutbildning. Skyddsombuden framförde att det finns brister i uppföljningen av detta och att bristerna finns nationellt, i hela verksamheten.

Som en konsekvens av bristerna kan det finnas risk att arbetstagare saknar nödvändig kunskap inom ett område som dels är förenat med allvarliga risker och dels förändras med tiden.

Arbetsmiljöverkets krav på Polismyndigheten

Arbetsmiljöverket förelägger nu Polismyndigheten att senast den 1 juni 2026 ha genomfört följande åtgärder:

  • Se till att alla arbetstagare, som arbetar eller kan komma att arbeta vid händelser med krockskadade och/eller brinnande fordon, har genomgått CBRNE-utbildning för personal i yttre tjänst.
  • Se till att ovan utbildning uppdateras vid förändrade risker samt upprepas minst vart tredje år efter grundutbildningens genomförande.

Föreläggandet gäller samtliga regioner och lokalpolisområden i Sverige och är förenat med ett vite på en miljon kronor. Polismyndigheten har i ett yttrande till Arbetsmiljöverket redogjort för att de i stort avser att genomföra de ställda kraven.

Relaterade nyheter

  • Nio myndigheter kraftsamlar mot arbetslivskriminalitet
    • 6 december 2024
    Arbetslivskriminalitet hotar inte bara enskilda arbetstagare utan också samhället i stort. För att motverka detta samverkar nio svenska myndigheter för att höja medvetenheten om vad du som kund kan göra för att skydda både arbetstagare och vårt gemensamma samhälle. Under 7–29 december pågår kampa...
  • Arbetsmiljöverket ser över hanteringen av asbestrivningar
    • 29 november 2024
    Arbetsmiljöverkets villkorade tillstånd för hantering av asbest är till för att skydda arbetstagare från de mycket allvarliga hälsorisker som finns vid till exempel rivning av asbest. Det är alltid arbetsgivaren som har ansvar för arbetsmiljön och att reglerna följs på en arbetsplats där det före...
  • Beslut om ändringsföreskrifter
    • 15 november 2024
    Nu har Arbetsmiljöverkets generaldirektör fattat beslut om de ändringsföreskrifter som varit ute på remiss under våren och hösten. Föreskrifterna träder i kraft den 1 januari 2025, samtidigt med alla regler i en ny struktur.
  • Vibrationsskador går att förebygga
    • 24 oktober 2024
    Vibrationer från handhållna vibrerande maskiner kan ge allvarliga och bestående skador. Men det går att förebygga skador genom att satsa på arbetsmiljöarbetet – och använda rätt maskiner och arbetssätt.
Fler nyheter