Fler nyheter

Nya regler för säkrare bygg- och anläggningsarbete

  • 2 oktober 2024

Bygg- och anläggningsarbete är bland de farligaste jobben sett till antal allvarliga olycksfall och dödsolyckor. För att öka säkerheten och göra arbetsmiljöansvaret tydligare i bygg- och anläggningsprojekt har Arbetsmiljöverket tagit fram nya regler.

Ett flerfamiljshus eller kontorshus som håller på att byggas, med byggställningar
Fall från hög höjd, tunga föremål som rasar ned och påkörningar är vanligaste orsakerna till dödsolyckor.

Under 2023 omkom 60 personer i sitt arbete. Nästan vart tredje dödsfall drabbade någon inom bygg- och anläggningsverksamhet. Branschen står för den största ökningen av antal dödsolyckor på tio år, om vi jämför med andra industriverksamheter. Vad som krävs för att förebygga detta tar vi upp i en debattartikel som idag publiceras på Dagens Industris webbplats.

Ta del av debattartikeln på Dagens Industris webbplats: Hårdare regler ska minska dödsfall och kriminalitet i byggbranschen, Dagens Industri

Debattartikeln är även publicerad i Byggvärlden: Nya regler för säkrare bygg- och anläggningsarbete, Byggvärlden

Relaterade nyheter

  • Myndighetskontroller av avfallstransporter i Stockholm
    • 3 oktober 2024
    Under förra veckan genomfördes omfattande myndighetsgemensamma kontroller av transport och hantering av avfall i Stockholmsområdet. Insatsen initierades av Länsstyrelsen i Stockholm och planerades och genomfördes i samarbete med Centret mot arbetslivskriminalitet (AKC) i Stockholm. 18 kommuner de...
  • Vårt uppdrag kring skyddslagstiftning om arbetstider
    • 1 oktober 2024
    Arbetsmiljöverket handlägger ärenden om efterlevnad av förbudet mot nattarbete i arbetstidslagen. Vi utfärdar förbud i de fall där nattarbete utförs och arbetsgivaren inte kunnat visa att det finns anledning att göra undantag från förbudet mot nattarbete.
  • Sök bidrag för information och rådgivning om visselblåsning för 2025
    • 19 september 2024
    Arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, samt vissa ideella organisationer, kan nu söka statsbidrag för att ge information och rådgivning om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden, det vill säga visselblåsare.
  • 60 000 får frågor om arbetsmiljö
    • 17 september 2024
    Arbetsmiljöverkets stora arbetsmiljöundersökning skickas ut till drygt 60 000 sysselsatta den här veckan. Årets undersökning innehåller nya frågor om säkerhetskultur, digitalisering och förhållanden mellan krav och resurser på jobbet.
Fler nyheter