Fler nyheter

Ökat anslag till Arbetsmiljöverket

  • 9 september 2024

Regeringen meddelade i helgen att Arbetsmiljöverket får ökat förvaltningsanslag med 50 miljoner kronor i kommande budgetproposition för 2025. Det ökade anslaget ska användas till fler inspektioner och mer träffsäker tillsyn i riskutsatta verksamheter.

– Det känns bra att regeringen ser ett behov av investering i arbetsmiljöarbetet och att vi är viktiga i det arbetet. Vi får nu vänta på riksdagsbeslutet om budgeten och regleringsbrevet för att få detaljerna i vad regeringen vill. Men det är klart att med det ökade anslaget får vi en stabil och långsiktig finansiering och kan i lugn och ro planera för fler inspektioner samtidigt som vi kan utveckla effektiva arbetsmetoder, säger Lars Lööw, Arbetsmiljöverkets generaldirektör och tillägger;

– Det är också viktigt att utveckla hela myndigheten och de verktyg vi har till förfogande för det är i samspelet mellan olika delar av verksamheten som vi får mest effekt.

Den 19 september lämnar regeringen sin budgetproposition för 2025 samt höständringsbudgeten för 2024 till riksdagen. I budgetpropositionen för 2025 avser regeringen att öka Arbetsmiljöverkets förvaltningsanslag med 50 miljoner kronor. Året därpå beräknas anslaget öka med ytterligare 25 miljoner (75 miljoner) kronor och 2027 med ännu 25 miljoner, ett tillskott på totalt 100 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande från regeringen. Medlen ska användas för fler inspektioner och effektivare tillsyn mot dödsolyckor och andra allvarliga arbetsmiljörisker, skriver regeringen i pressmeddelandet. Där ingår också att utveckla hur urvalet av vilka arbetsplatser som ska inspekteras för att tillsynen i större utsträckning ska riktas mot de arbetsplatser där riskerna är som störst.

Relaterade nyheter

  • Myndighetsgemensam kontroll av arbetsmiljön för bärplockare
    • 13 september 2024
    Under sensommaren genomfördes ett flertal myndighetsgemensamma kontroller av arbetsmiljöförhållandena för bärplockare. Kontrollerna genomfördes på flera olika platser i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.
  • Arbetsmiljöverket planerar att se över luftgränsvärdet för kvarts
    • 10 september 2024
    Arbetsmiljöverket planerar att se över luftgränsvärdet för kvarts inför nästkommande revidering av gränsvärdeslistan. Detta i samband med publicering av en färsk rapport som utvärderar hälsoriskerna med yrkesmässig exponering för kvarts.
  • Vi genomför inspektioner på Northvolt
    • 8 augusti 2024
    Arbetsmiljöverket har i veckan meddelat Northvolt att vi kommer att genomföra en inspektion på företagets batterifabrik i Skellefteå i början av september. Bakgrunden till inspektionen är de olyckor och tillbud som har inträffat i företagets verksamhet.
  • Arbetsmiljöverket handlägger händelser på Northvolt
    • 12 juli 2024
    Några tragiska händelser har nyligen drabbat personer som arbetade på batterifabriken Northvolt. De utreds av flera olika myndigheter. Situationen väcker många frågor även till Arbetsmiljöverket.
Fler nyheter