Fler nyheter

Vårt uppdrag kring skyddslagstiftning om arbetstider

  • 1 oktober 2024

Arbetsmiljöverket handlägger ärenden om efterlevnad av förbudet mot nattarbete i arbetstidslagen. Vi utfärdar förbud i de fall där nattarbete utförs och arbetsgivaren inte kunnat visa att det finns anledning att göra undantag från förbudet mot nattarbete.

Bild på en tjusig fullmåne som kikar fram ovan hustaken.

I media har ärenden om nattarbete på strippklubbar uppmärksammats, där arbetsgivaren menar att den tecknat kollektivavtal med en central arbetstagarorganisation – och att avtalet därmed gör undantag från förbudet mot nattarbete.

Arbetsmiljöverket är tillsynsmyndighet

Arbetsmiljöverket har tillsyn över att arbetstidslagen följs i Sverige. I de fall där vi ser att lagen inte följs, som vid exempelvis otillåtet nattarbete, så kan vi meddela om föreläggande eller förbud som riktas mot arbetsgivaren.

Föreläggandet eller förbudet kan kombineras med vite, och handlar då om ett bestämt belopp som arbetsgivaren kan riskera att få betala om den inte rättar sig efter föreläggandet eller förbudet.

Arbetstidslagen kan avtalas bort genom kollektivavtal

Om en regel i arbetstidslagen har ersatts av till exempel ett kollektivavtal är det parterna i avtalet som själva bevakar att avtalet följs.

Arbetstidslagen kan med andra ord helt eller delvis avtalas bort genom kollektivavtal, under förutsättning att avtalet är skrivet med en central arbetstagarorganisation, eller i vissa situationer en lokal arbetstagarorganisation.

Frågan om undantag från arbetstidslagen har aktualiserats

Arbetsmiljöverket klassar inte vad som ska ses som en central arbetstagarorganisation. Däremot så kan vi i enskilda ärenden göra en bedömning av om organisationen är en sådan typ av central arbetstagarorganisation som kan teckna undantag från arbetstidslagen i sina kollektivavtal.

Lagstiftaren har menat att det bara är en sådan organisation som uppnått viss stabilitet och organisatorisk mognad och som företräder ett betydande antal medlemmar som kan teckna kollektivavtal med undantag från skyddslagstiftningen.

En fråga som nu kommer prövas av förvaltningsrätten i ett av de aktuella ärendena är om arbetsgivaren har tecknat kollektivavtal med en sådan organisation.

Relaterade nyheter

  • Myndighetskontroller av avfallstransporter i Stockholm
    • 3 oktober 2024
    Under förra veckan genomfördes omfattande myndighetsgemensamma kontroller av transport och hantering av avfall i Stockholmsområdet. Insatsen initierades av Länsstyrelsen i Stockholm och planerades och genomfördes i samarbete med Centret mot arbetslivskriminalitet (AKC) i Stockholm. 18 kommuner de...
  • Nya regler för säkrare bygg- och anläggningsarbete
    • 2 oktober 2024
    Bygg- och anläggningsarbete är bland de farligaste jobben sett till antal allvarliga olycksfall och dödsolyckor. För att öka säkerheten och göra arbetsmiljöansvaret tydligare i bygg- och anläggningsprojekt har Arbetsmiljöverket tagit fram nya regler.
  • Sök bidrag för information och rådgivning om visselblåsning för 2025
    • 19 september 2024
    Arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, samt vissa ideella organisationer, kan nu söka statsbidrag för att ge information och rådgivning om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden, det vill säga visselblåsare.
  • 60 000 får frågor om arbetsmiljö
    • 17 september 2024
    Arbetsmiljöverkets stora arbetsmiljöundersökning skickas ut till drygt 60 000 sysselsatta den här veckan. Årets undersökning innehåller nya frågor om säkerhetskultur, digitalisering och förhållanden mellan krav och resurser på jobbet.
Fler nyheter