Fler nyheter

Vårt uppdrag kring skyddslagstiftning om arbetstider

  • 1 oktober 2024

Arbetsmiljöverket handlägger ärenden om efterlevnad av förbudet mot nattarbete i arbetstidslagen. Vi utfärdar förbud i de fall där nattarbete utförs och arbetsgivaren inte kunnat visa att det finns anledning att göra undantag från förbudet mot nattarbete.

Bild på en tjusig fullmåne som kikar fram ovan hustaken.

I media har ärenden om nattarbete på strippklubbar uppmärksammats, där arbetsgivaren menar att den tecknat kollektivavtal med en central arbetstagarorganisation – och att avtalet därmed gör undantag från förbudet mot nattarbete.

Arbetsmiljöverket är tillsynsmyndighet

Arbetsmiljöverket har tillsyn över att arbetstidslagen följs i Sverige. I de fall där vi ser att lagen inte följs, som vid exempelvis otillåtet nattarbete, så kan vi meddela om föreläggande eller förbud som riktas mot arbetsgivaren.

Föreläggandet eller förbudet kan kombineras med vite, och handlar då om ett bestämt belopp som arbetsgivaren kan riskera att få betala om den inte rättar sig efter föreläggandet eller förbudet.

Arbetstidslagen kan avtalas bort genom kollektivavtal

Om en regel i arbetstidslagen har ersatts av till exempel ett kollektivavtal är det parterna i avtalet som själva bevakar att avtalet följs.

Arbetstidslagen kan med andra ord helt eller delvis avtalas bort genom kollektivavtal, under förutsättning att avtalet är skrivet med en central arbetstagarorganisation, eller i vissa situationer en lokal arbetstagarorganisation.

Frågan om undantag från arbetstidslagen har aktualiserats

Arbetsmiljöverket klassar inte vad som ska ses som en central arbetstagarorganisation. Däremot så kan vi i enskilda ärenden göra en bedömning av om organisationen är en sådan typ av central arbetstagarorganisation som kan teckna undantag från arbetstidslagen i sina kollektivavtal.

Lagstiftaren har menat att det bara är en sådan organisation som uppnått viss stabilitet och organisatorisk mognad och som företräder ett betydande antal medlemmar som kan teckna kollektivavtal med undantag från skyddslagstiftningen.

En fråga som nu kommer prövas av förvaltningsrätten i ett av de aktuella ärendena är om arbetsgivaren har tecknat kollektivavtal med en sådan organisation.

Relaterade nyheter

  • Sök bidrag för att motverka brott i arbetslivet
    • 7 januari 2025
    Arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer kan nu söka statsbidrag för att främja kunskapsutbyte och samverkan med myndigheter för att motverka brott och andra regelöverträdelser i arbetslivet.
  • Nio myndigheter kraftsamlar mot arbetslivskriminalitet
    • 6 december 2024
    Arbetslivskriminalitet hotar inte bara enskilda arbetstagare utan också samhället i stort. För att motverka detta samverkar nio svenska myndigheter för att höja medvetenheten om vad du som kund kan göra för att skydda både arbetstagare och vårt gemensamma samhälle. Under 7–29 december pågår kampa...
  • Arbetsmiljöverket ser över hanteringen av asbestrivningar
    • 29 november 2024
    Arbetsmiljöverkets villkorade tillstånd för hantering av asbest är till för att skydda arbetstagare från de mycket allvarliga hälsorisker som finns vid till exempel rivning av asbest. Det är alltid arbetsgivaren som har ansvar för arbetsmiljön och att reglerna följs på en arbetsplats där det före...
  • Beslut om ändringsföreskrifter
    • 15 november 2024
    Nu har Arbetsmiljöverkets generaldirektör fattat beslut om de ändringsföreskrifter som varit ute på remiss under våren och hösten. Föreskrifterna träder i kraft den 1 januari 2025, samtidigt med alla regler i en ny struktur.
Fler nyheter