Fler nyheter

Vibrationsskador går att förebygga

Vibrationer från handhållna vibrerande maskiner kan ge allvarliga och bestående skador. Men det går att förebygga skador genom att satsa på arbetsmiljöarbetet – och använda rätt maskiner och arbetssätt.

Närbild på en hand som skivar kakel med en såg

– Varje år får många bestående skador av sitt arbete med handhållna vibrerande maskiner. Det är arbetsgivaren som ansvarar för arbetsmiljön, och med ett systematiskt arbetsmiljöarbete går det att förebygga skadorna. Ingen ska behöva bli sjuk eller skadas av jobbet, säger Daniela Profir, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

I det förebyggande arbetsmiljöarbetet mot hand- och armvibrationer ingår bland annat:

• information och utbildning
• planering av arbetsmoment och val av arbetsutrustning
• tydliga instruktioner för användning av arbetsutrustning
• regelbundna kontroller för uppföljning av åtgärder
• rutiner för att anordna medicinska kontroller.

Dialogen är viktig

– Samarbeta med arbetstagarna och skyddsombudet i arbetsmiljöarbetet. Ta till vara de kunskaper som finns i er organisation. Det är genom dialog mellan arbetsgivare, arbetstagare och skyddsombud som ni kan utveckla arbetsmiljön på er arbetsplats, säger Daniela Profir.

Även valet av utrustning spelar en stor roll:

– Undvik maskiner med höga vibrationsnivåer. En del maskiner når upp till det så kallade insatsvärdet för vibrationsexponering redan efter cirka 10 minuters användning under en arbetsdag. Arbetsgivare bör ha koll på detta redan vid inköp eller inhyrning av maskiner, säger Daniela Profir.

Fokus på det förebyggande

Under 2023 - 2025 genomför Arbetsmiljöverket ett projekt för att fokusera på problemet med vibrationsskador. Syftet är att öka fokus på förebyggande åtgärder och på så sätt bidra till att minska antalet arbetssjukdomar orsakade av vibrerande handhållna maskiner. Det gör vi till exempel genom marknadskontroll, inspektioner, kommunikation och insatser inom standardiseringsarbetet.

Information och stöd

På våra informationssidor om vibrationer finns information om riskerna med vibrationer och hur arbetsgivaren kan arbeta förebyggande.

Vibrationer

I vår podcastserie Hallå Arbetsmiljö! finns ett avsnitt som handlar om vibrationer i arbetet.

Hallå Arbetsmiljö!

Prevent har en webbsida om vibrationer inklusive tre nya filmer

Vibrationer, Prevent

Svenska byggnadsarbetarförbundet har informationsfilmer på sin Youtubekanal och ett inspelat webbinarium där Daniela Profir från Arbetsmiljöverket deltar.

Byggnads, Youtube

Fakta

Sedan 2016 är ”Effekter av vibration” från arbete med handhållna maskiner den vanligaste godkända arbetssjukdomen hos AFA Försäkring bland män. 45 procent av de drabbade är yngre än 46 år. Ungefär hälften av bygg- och anläggningsarbetarna uppger symtom på vibrationsskada.

Relaterade nyheter

  • Arbetsmiljöverket ser över hanteringen av asbestrivningar
    • 29 november 2024
    Arbetsmiljöverkets villkorade tillstånd för hantering av asbest är till för att skydda arbetstagare från de mycket allvarliga hälsorisker som finns vid till exempel rivning av asbest. Det är alltid arbetsgivaren som har ansvar för arbetsmiljön och att reglerna följs på en arbetsplats där det före...
  • Nya regler för säkrare bygg- och anläggningsarbete
    • 2 oktober 2024
    Bygg- och anläggningsarbete är bland de farligaste jobben sett till antal allvarliga olycksfall och dödsolyckor. För att öka säkerheten och göra arbetsmiljöansvaret tydligare i bygg- och anläggningsprojekt har Arbetsmiljöverket tagit fram nya regler.
  • Arbetsmiljöverket planerar att se över luftgränsvärdet för kvarts
    • 10 september 2024
    Arbetsmiljöverket planerar att se över luftgränsvärdet för kvarts inför nästkommande revidering av gränsvärdeslistan. Detta i samband med publicering av en färsk rapport som utvärderar hälsoriskerna med yrkesmässig exponering för kvarts.
  • Vi genomför inspektioner på Northvolt
    • 8 augusti 2024
    Arbetsmiljöverket har i veckan meddelat Northvolt att vi kommer att genomföra en inspektion på företagets batterifabrik i Skellefteå i början av september. Bakgrunden till inspektionen är de olyckor och tillbud som har inträffat i företagets verksamhet.
Fler nyheter om Bygg, anläggning