Fler nyheter

Arbetsmiljöverkets roll i samband med hot och våld i skolan

  • 14 februari 2025

Hot och våld mot anställda inom skolan är ett utbrett arbetsmiljöproblem, och Arbetsmiljöverket har sett en ökning av anmälningar av allvarliga tillbud och svåra personskador från Sveriges skolor de senaste tio åren. Liksom arbetstagarorganisationerna har signalerat vet vi att det också sker många allvarliga incidenter som aldrig anmäls till oss.

Enligt arbetsmiljölagen ska allvarliga händelser i arbetet, som svåra personskador och allvarliga tillbud, anmälas till oss – och det är arbetsgivaren som har ansvaret att bedöma från fall till fall om en incident eller ett tillbud är så pass allvarligt att det ska göras.

Men är man osäker är det alltid bättre att anmäla än att avstå. Oavsett om den anmälda händelsen leder till att vi vidtar åtgärder eller inte är arbetsgivaren alltid skyldig att själv utreda vad som hänt för att därefter genomföra de åtgärder som behövs för att det som inträffat inte ska hända igen.

Identifierade risker ska hanteras

Vår roll är att bedöma om arbetsgivaren har ett tillräckligt robust systematiskt arbetsmiljöarbete med riskbedömningar och handlingsplaner för att hantera de risker som identifierats, utifrån de föreskrifter som vi tagit fram.

En inspektion kan granska arbetsgivarens rutiner för att hantera arbetsmiljörisker och kan leda till krav på förbättringar av dessa. När det gäller händelser med hot och våld kan även andra myndigheter spela en roll, till exempel Polisen som utreder om det begåtts något brott.

Arbetsmiljön i skolan ska vara säker och trygg

Senare i vår redovisar vi resultatet av en omfattande nationell inspektionsinsats där vi har inspekterat drygt 1 500 skolor. Men i vår rapport ”Hot och våld mot lärare, andra yrkesgrupper och elever inom skolväsendet” som publicerades i oktober 2024 lämnar vi förslag på insatser för att förbättra förutsättningarna för en säker och trygg arbetsmiljö i skolväsendet.

Rapport: Hot och våld mot lärare, andra yrkesgrupper och elever inom skolväsendet, av.se

I samma rapport visar vi att de allvarliga händelser som anmälts till myndigheten framför allt rör sig om utåtagerande elever som använder hot eller våld mot lärare, assistenter, specialpedagoger eller andra anställda inom skolan. Det går inte att se några större skillnader mellan storstäder, mindre städer eller glesbygd. Det går inte heller att peka på någon betydande skillnad mellan friskolor och kommunala skolor.

Antalet anmälningar av svåra personskador och allvarliga tillbud till oss har ökat under de senaste tio åren. Delvis beror det på att skolorna har blivit bättre på att anmäla – men också på att problemet har blivit större. Antalet anmälda arbetsolyckor till Försäkringskassan som lett till sjukfrånvaro har också ökat under samma period, trots att de minskar i samhället i stort.

Relaterade nyheter

  • Antalet förrättningar ökar – Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2024
    • 21 februari 2025
    Under 2024 fortsatte vårt arbete med att digitalisera och utveckla stödmaterial till vår författningssamling inför att de nya reglerna började gälla 1 januari 2025. Vi jobbade för att motverka arbetslivskriminalitet, ökade antalet förrättningar och kunskaperna för att motverka arbetsrelaterad död.
  • Stor kontrollinsats av företag och underleverantörer vid E4 Förbifart Stockholm
    • 20 februari 2025
    I mitten av februari genomfördes en omfattande myndighetsgemensam kontrollinsats vid E4 Förbifart Stockholm på Ekerö. Insatsen initierades av Centret mot arbetslivskriminalitet (AKC) i region Stockholm. Omkring 40 företag och 200 personer kontrollerades utifrån olika regler och lagar. Arbetsmiljö...
  • Arbetsmiljöverket omorganiserar för bättre arbetsmiljö i Sverige
    • 19 februari 2025
    Under 2025 genomför Arbetsmiljöverket en omorganisation. Målet är att bli en starkare samhällsaktör i arbetet för bra arbetsmiljöer, i högre grad underlätta samarbeten med andra aktörer på arbetsmarknaden och att skapa en mer ändamålsenlig organisation för ett bredare och delvis nytt uppdrag.
  • Högsäsong för halkolyckor
    • 23 januari 2025
    Snö, kyla och vind kan påverka arbetet på olika sätt för den som arbetar utomhus. Januari är månaden när det brukar ske flest halkolyckor under året.
Fler nyheter