Fler nyheter

Lantlyftet ska förbättra arbetsmiljön inom lantbruket

I dag, den 18 mars, lanseras Lantlyftet - en flerårig arbetsmiljöstrategi för att få färre olyckor och arbetssjukdomar samt bättre psykisk hälsa inom Sveriges lantbruks- och trädgårdsnäring.

Kvinna och man pratar med sina kor

- Strategin är ett uppdrag från regeringen som samordnas av Jordbruksverket, men där också vi deltar i genomförandet av den. Arbetet pågår från 2024 till och med 2028, säger Reza Asgari, handläggare på Arbetsmiljöverkets regelavdelning.

Strategin syftar till att minska olyckorna och förbättra arbetsmiljön i jordbruks- och trädgårdsnäringen. Under 2023 anmäldes totalt 232 arbetsolyckor med sjukfrånvaro och arbetssjukdomar inom jordbruk och jakt. Av dessa rörde 141 män och 91 kvinnor.

Sett i förhållande till antalet sysselsatta, är jordbruk-, skogsbruk och fiske den näringsgren där det förekommer flest dödsolyckor i arbetet. Inom jordbruket dör i genomsnitt 5 personer årligen i arbetsolyckor.

- En vanlig olycksrisk inom jordbruket är att man faller på grund av halt underlag. En annan är att bli sparkad, stångad eller dras omkull av ett djur. En tredje typ av risk är att bli klämd av eller fastna i någon slags maskin, säger Reza Asgari.

De flesta olyckorna går att förhindra

För att förebygga risker ska arbetsgivare prioritera systematiskt arbetsmiljöarbete. Det innebär att undersöka, hitta och åtgärda brister innan det händer någon olycka.

- De allra flesta olyckor går att förebygga om rätt information, skyddsåtgärder och kunskap finns. Vi ser tyvärr att samma händelser sker om och om igen. Därför är det oerhört viktigt att arbeta systematiskt med sin arbetsmiljö, både för sin egen och sina anställdas skull. Ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av jobbet, säger Reza Asgari.

Mer om hur du förebygger risker inom jordbruk

Träffar, webbinarier och kurser på Lantlyftets webbplats

Relaterade nyheter

  • Myndighetsgemensam kontroll av arbetsmiljön för bärplockare
    • 13 september 2024
    Under sensommaren genomfördes ett flertal myndighetsgemensamma kontroller av arbetsmiljöförhållandena för bärplockare. Kontrollerna genomfördes på flera olika platser i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.
  • Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
    • 19 mars 2024
    Zoonoser är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor. Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser.
  • Arbetsgivare måste prova ut andningsskydd
    • 15 december 2023
    Du som är arbetsgivare ska se till att andningsskydd är individuellt utprovade. Om man väljer tätsittande andningsskydd, ska tätheten provas genom en så kallad tillpassningsprovning. Det är innebörden av regler som träder i kraft 1 januari 2025.
  • Nya regler för maskiner
    • 23 maj 2023
    Den 22 maj beslutade EU att anta den nya maskinförordningen. Maskinförordningen ställer krav på maskintillverkare att konstruera säkra maskiner med en hög skyddsnivå för arbetstagare och konsumenter.
Fler nyheter om Jord, skog