Fler nyheter

Skapa en mer jämställd arbetsmiljö tillsammans

Kvinnor anmäler fortfarande i högre grad att de blir sjuka av sina arbeten. ”Både arbetsgivare och myndigheter måste ta till konkreta åtgärder för att bryta mönster”, säger Lars Lööw, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Två kvinnor iklädda vårdkläder står vid en diskbänk. I bakgrundens syns äldre personer i en rullstol och i en soffa

Arbetsmiljöverkets officiella statistik visar att kvinnor i högre grad anmäler att de blir sjuka av sina arbeten. Vår senaste arbetsskaderapport visar att av 11 923 anmälda arbetssjukdomar så står kvinnor för över 8 289 stycken, det vill säga nära 70 procent.

– Det är oroväckande att det är mer än dubbelt så vanligt att kvinnor blir sjuka av jobbet, säger Lars Lööw. Och det här är inget nytt problem. Både arbetsgivare och myndigheter måste ta till konkreta åtgärder för att bryta det här mönstret.

Kvinnor i vissa branscher mer utsatta

Kvinnor i branscher som vård, omsorg och utbildning är mest utsatta. De är under hård press, har sämre balans mellan krav och resurser och litet eget inflytande över sin arbetssituation. Det kan till exempel handla om att inte hinna tänka på annat än arbetet, tvingas hoppa över lunchen varje vecka och inte kunna påverka hur arbetet är upplagt eller när det ska utföras.

Höga krav och litet inflytande över sitt arbete är en känd stressfaktor som kan leda till psykosociala påfrestningar och besvär.

Problembilden behöver delas

Det finns flera saker som både arbetsgivare och medarbetare kan göra. Ansvaret för arbetsmiljön ligger på arbetsgivaren, men det är genom ett samarbete på hela arbetsplatsen som en god arbetsmiljö skapas.

Det handlar bland annat om att

  • identifiera om kvinnor och män gör olika saker på jobbet – trots att de har samma yrke (en viktig förklaring till att kvinnor får fler belastningsskador)
  • se till att kvinnor är delaktiga i arbetsmiljöarbetet om de inte redan är det
  • skapa en balans mellan krav och resurser – det vill säga att alla medarbetare har tillräckliga resurser att uppnå kraven i sitt arbete.

– Med ett genusmedvetet systematiskt arbetsmiljöarbete kan vi bidra till en bättre arbetsmiljö, säger Lars Lööw. Men det kräver att man är överens om att det här är ett problem som måste lösas.

Skaffa dig ett jämställdhetsperspektiv i arbetsmiljön

Det finns mycket stöd för dig som vill komma igång med eller utveckla en genusmedvetenhet i ditt arbetsmiljöarbete.  

Jämställdhet i arbetsmiljön, av.se

Hur kan arbetsmiljön bli bättre för både kvinnor och män?, pdf

Relaterade nyheter

  • Arbetsmiljöverkets roll i samband med hot och våld i skolan
    • 14 februari 2025
    Hot och våld mot anställda inom skolan är ett utbrett arbetsmiljöproblem, och Arbetsmiljöverket har sett en ökning av anmälningar av allvarliga tillbud och svåra personskador från Sveriges skolor de senaste tio åren. Liksom arbetstagarorganisationerna har signalerat vet vi att det också sker mång...
  • Arbetsgivare måste prova ut andningsskydd
    • 15 december 2023
    Du som är arbetsgivare ska se till att andningsskydd är individuellt utprovade. Om man väljer tätsittande andningsskydd, ska tätheten provas genom en så kallad tillpassningsprovning. Det är innebörden av regler som träder i kraft 1 januari 2025.
  • Nya krav på läkarundersökningar för tjänstbarhetsintyg
    • 21 september 2023
    Den 1 januari 2024 börjar nya krav gälla för vissa medicinska kontroller i arbetslivet. De nya kraven rör dig som utfärdar tjänstbarhetsintyg för två typer av arbeten: klättring med stor nivåskillnad samt rök- och kemdykning.
Fler nyheter om Vård, omsorg