Förutom Arbetsmiljöverket deltog Polisen, Gränspolisen, Jämställdhetsmyndigheten och Skatteverket i insatsen. Syftet var att kontrollera arbetsförhållanden och säkerställa att företag och deras anställda följer gällande regler och lagar. Arbetsmiljöverket hade särskilt fokus på att kontrollera utstationerade arbetstagare och hur det förebyggande arbetsmiljöarbetet sköttes.
- Vi genomförde kontrollen för att säkerställa att arbetsgivare har rutiner och arbetar förebyggande mot risker i arbetsmiljön. Vi kontrollerade också att arbetsgivare med utländsk arbetskraft har rätt tillstånd och följer gällande regelverk. Vid kontrolltillfället hittades inga omedelbara brister, men insatsen gav oss värdefull information för vidare uppföljning, säger Sara Svensson, Arbetsmiljöverkets regionala samordnare på AKC i Stockholm.
Oanmäld kontroll av företag och anställda
Kontrollen genomfördes som en oanmäld insats, vilket är en del av AKC:s arbetssätt för att effektivt granska arbetsförhållanden. På grund av arbetsplatsens storlek och det stora antalet företag och arbetstagare krävdes en omfattande samverkan mellan myndigheterna. Totalt granskades cirka 40 företag och över 200 arbetstagare.
Trafikverket häver kontrakt med huvudentreprenör
Under onsdagen i denna vecka meddelade Trafikverket att man häver kontraktet med huvudentreprenören, vilket även påverkar de underentreprenörer som kontrollerades under insatsen.
Fortsatt arbete mot arbetslivskriminalitet
Kontrollinsatsen vid Förbifart Stockholm är en del av AKC:s löpande arbete med att granska arbetsplatser i risksektorer. Samverkan har underlättats genom att myndigheterna numer har möjlighet att dela information enligt den nya LUFFA-lagstiftningen (Lag 2024:307) för att bekämpa felaktiga utbetalningar, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet.
Resultaten från insatsen kommer nu att bearbetas vidare av respektive myndighet för att säkerställa att eventuella överträdelser följs upp och åtgärdas.
Myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet
Nio myndigheter har regeringens uppdrag att arbeta tillsammans för att motverka arbetslivskriminalitet inom olika branscher.
Tillsammans planerar och genomför vi oanmälda kontroller för att stoppa regelbrott och annan brottslighet i arbetslivet. Kontrollerna genomförs i riskbranscher som till exempel transport, bygg, bärplockning, bilverkstäder, biltvättar, slakterier, byggverksamhet, restauranger och skönhetssalonger.
Sedan 2018 har myndigheterna genomfört cirka 16 000 gemensamma kontroller. Sedan 2023 organiseras kontrollerna inom ramen för samverkan i de sju regionala centren mot arbetslivskriminalitet, AKC. Dessa finns i Stockholm, Umeå, Göteborg, Malmö, Norrköping, Uppsala och Örebro.
Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet i arbetet mot arbetslivskriminalitet. I arbetet deltar även Polismyndigheten, Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Försäkringskassan, Migrationsverket, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Jämställdhetsmyndigheten.