Mathias jobbar som arbetsmiljöinspektör
Varje dag granskar han arbetsplatser för att upptäcka risker och förbättra säkerheten. Som arbetsmiljöinspektör utreder Mathias olyckor, ställer krav och ser till att regler följs. Målet är tydligt – ingen ska skadas eller förlora livet på jobbet.

”Det är stimulerande att få jobba med frågor som berör människors vardag och arbetsliv och indirekt även hälsan den dag deras arbetsliv är över.”
Mathias
Som arbetsmiljöinspektör är jag ute och inspekterar olika arbetsplatser. Jag jobbar med så kallad händelsestyrd tillsyn vilket innebär att jag inspekterar arbetsplatser med anledning av olyckor och allvarliga tillbud. Det kan också vara så att ett skyddsombud begärt åtgärder kring arbetsmiljön på en arbetsplats eller i ännu allvarligare fall lagt ett skyddsstopp för farligt arbetet.
Vid inspektioner gör jag ofta en rundvandring på arbetsplatsen för att bilda mig en uppfattning om hur arbetsmiljöarbetet bedrivs och ställer frågor till de som deltar. Jag strävar alltid efter en bra dialog. Mitt jobb känns viktigt och relevant när jag i min roll för fram det förebyggande arbetsmiljöarbetet.
När jag upptäcker brister i arbetsmiljön ställer jag krav utifrån lagstiftningen på att arbetsgivaren ska åtgärda bristerna. Det kan saknas rutiner eller kunskap för hur arbetsmiljöarbetet ska bedrivas på arbetsplatsen eller att riskbedömningar inte är genomförda och skydd saknas.
Undersökande arbete vid olyckor
Vid en inspektion efter en arbetsplatsolycka är det olyckan som är utgångspunkten. Initialt behöver jag få en förståelse om vad som hänt. Jag träffar arbetsgivare, arbetstagare, skyddsombud och eventuellt andra aktörer och besöker arbetsplatsen för att få en uppfattning om platsen och olyckan. Utöver det tar jag del av dokumentation som exempelvis arbetsgivarens egen utredning, instruktioner, rutiner, riskbedömningar eller dokument kopplat till maskiner.
Ibland är det komplicerade omständigheter och komplexa förhållanden där flera olika aktörer är involverade. Det kan vara inhyrda arbetstagare eller anställda i utländska bolag. Då krävs ofta ett mer omfattade och tidskrävande arbete för min del för att lyckas få en bild av vad som hänt.
Vikten av säkra arbetsplatser
Det är alldeles för många människor som blir sjuka eller skadade i arbetet. I värsta fall kommer de inte hem alls efter arbetsdagen. Därför är det lätt att både motivera vikten av säkra arbetsplatser och en bra arbetsmiljö i mitt arbete som inspektör. Det är väldigt stimulerande att få jobba med frågor som berör människors vardag och arbetsliv och indirekt även hälsan den dag deras arbetsliv är över.
Oanmälda inspektioner identifierar risker
Vid byggarbetsplatser gör vi ofta oanmälda inspektioner. Här kan jag i många fall identifiera konkreta brister direkt när jag kommer dit såsom risk för fall eller felaktiga byggnadsställningar. De konkreta riskerna blir då utgångspunkten i inspektionen.
Beroende på vad som framkommer bedömer jag vilka krav som behöver ställas och mot vilken aktör. Det kan vara så att en konkret brist som jag upptäcker när jag kommer till arbetsplatsen leder till både omedelbara förbud, sanktionsavgift och rätt så omfattande krav mot flera aktörer som verkar vid samma byggarbetsplats.
Stöd av kollegor med hög kompetens
Om beslut om ett föreläggande eller förbud mot en arbetsgivare behöver göras i ett inspektionsärende samarbetar jag med en beslutsfattare och en jurist på Arbetsmiljöverket. Det gäller även vid olika avvägningar i en utredning. I bland har jag även kontakt med vår regelavdelning där handläggare med särskild kompetens om våra regler arbetar. Jag har också ett fint stöd från mina nära inspektörskollegor. Vi är många arbetsmiljöinspektörer med varierande yrkesbakgrund och arbetslivserfarenheter. Den samlade kunskapen och kompetensen är väldigt stor på Arbetsmiljöverket.
Inspektioner på Arbetsmiljöverket
Läs mer om hur Arbetsmiljöverket jobbar med inspektioner eller lyssna på vår podd.
Podd, avsnitt 1 - Inspektion

I det här avsnittet av "Hallå arbetsmiljö" får vi lära känna programledarduon Fredrik Berling och arbetsmiljöinspektör Ann-Caroline "Carro" Kostet. Vi får veta hur vardagen ser ut för en arbetsmiljöinspektör och vilka utmaningar som lurar ute på svenska arbetsplatser.
Senast uppdaterad 2025-03-31