Frågor och svar om digitalisering
Hur arbetar ni med att utveckla de digitaliserade föreskrifterna?
Målet med digitaliseringen i regelförnyelsen är att göra det enklare att hitta och använda föreskrifterna och de allmänna råden på av.se. Det betyder att vi har lagt till det digitala formatet för att göra reglerna mer tillgängliga för fler, i fler situationer och för att göra dem sökbara på vår webbplats. Parallellt med arbetet att utveckla de digitaliserade föreskrifterna jobbar vi även med att granska och uppdatera stödjande material på vår webbplats.
För oss internt på Arbetsmiljöverket handlar det även om hur vi jobbar med föreskrifter. Digitaliseringen innebär att vi effektiviserar och kvalitetssäkrar hanteringen i hela processen – från vårt skrivbord till en skärm eller till en trycksak.
De nya reglerna finns sedan oktober 2023 i ett digitaliserat format på av.se. I höstas uppdaterade vi föreskriftssidorna med en författningshistorik. Nu har varje ny författning en historik där man kan hitta föreskriftens ursprungliga lydelse i pdf och framöver även konsoliderade versioner, ändringsföreskrifter och rättelseblad i pdf.
Det grundläggande stödjande materialet på av.se om reglerna kommer att vara uppdaterat när reglerna träder i kraft, men visst fördjupande stödjande material kommer att publiceras senare under 2025. Länkar från föreskrifterna till det stödjande materialet kommer att läggas in allteftersom efter årsskiftet. Länkarna kommer att ligga under kapitelrubriken för aktuellt ämne.
Vilka är fördelarna med de digitaliserade reglerna?
De digitaliserade reglerna innebär många fördelar. Du kan lättare sök i föreskrifter och allmänna råd. Du kan också länka direkt till olika föreskrifter och olika avsnitt i föreskrifterna och skapa länksamlingar som du kan dela med andra på arbetsplatsen.
Går det att få fram regler utifrån bransch eller regler som gäller min specifika verksamhet?
Vi går från bransch mot ämne, både vad gäller föreskrifter och stödjande material. Du kan själv länka till olika föreskrifter och olika avsnitt i föreskrifterna för att skapa länksamlingar som du kan dela med andra på arbetsplatsen.
Hur presenteras det uppdaterade stödjande materialet på webbplatsen?
Under hösten 2024 började vi publicera betaversioner av ämnessidorna på av.se
Det stödjande materialet på av.se består både av så kallade ämnessidor och sidor med fördjupande material. Ämnessidorna tar upp allmän, övergripande information om respektive ämne medan fördjupningssidorna går djupare och vänder sig till specifika målgrupper. När de nya reglerna träder i kraft 1 januari 2025 kommer de flesta av ämnessidorna att vara klara, medan arbetet med fördjupningssidorna fortsätter under 2025.
Från början var tanken att ämnessidorna skulle läggas in i en ny struktur med nya menyingångar vid årsskiftet. Men efter att vi testat den nya strukturen och analyserat resultaten beslutade vi oss för att tänka om. Analysen visade att vi behöver fortsätta arbetet med att förfina strukturen för att det ska bli lätt att hitta vad man söker. Nu kommer ämnessidorna istället att sorteras in i den befintliga strukturen på av.se. Det innebär att vissa ämnesområden kommer att delas upp och inte ligga samlat så som de gör i betaversionen.
Med början i januari avpubliceras de gamla ämnessidorna.
Går det att skriva ut hela eller delar av föreskrifter och allmänna råd?
Ja, det går att skriva ut hela eller delar av en föreskrift inklusive allmänna råd, antingen direkt från webbsidan eller från föreskriften i pdf-format.
Hur jobbar ni med sökfunktionen på webbplatsen?
Från och med 1 januari 2025 kan du använda två typer av sökfunktioner:
- Det globala söket på av.se där du kan söka på ord och få träffar i allt innehåll på av.se – inklusive föreskrifterna och det stödjande materialet.
- Söka i en föreskrift, där du söker i en specifik föreskrift inklusive allmänna råd och får träff på innehållet, som till exempel enstaka ord som ”asbest”. Du kan alltså söka på ett innehåll i en föreskrift, utan att få träff på annat innehåll på webbplatsen.
Vi fortsätter att undersöka möjligheten att kunna söka bland alla föreskrifter som finns på av.se och få träff på till exempel enstaka ord som "bygg".
Vi jobbar även med att löpande förbättra söket för att du ska få träff på ord i föreskrifterna när du söker på externa sökmotorer, genom att bland annat jobba med organisk sökmotoroptimering.
Finns reglerna i pdf-format?
Ja, du kan ladda ner reglerna i pdf-format på webbplatsen, både den konsoliderade versionen som ligger som webbtext samt ändringsföreskrifterna och den ursprungliga lydelsen i pdf-format. Vi har lagt till ett digitalt format, vi har inte tagit bort ett format.
Hur blir det med hänvisningar i det nya digitala formatet? Hur förstår läsaren att till exempel insatser mot hot och våld finns på flera platser i den nya regelstrukturen?
När du fritextsöker via sökfunktionen på av.se på frasen ”hot och våld” får du träffar på alla regler som innehåller den frasen. I det stödjande materialet kan vi även länka till flera olika regler.
Kommer jag tydligt att kunna se skillnad på regler och annat innehåll som stödjande material på webbplatsen?
Det är tydligt vad som är föreskrifter och allmänna råd, och vad som är stödjande material. Länkar från föreskrifterna till det stödjande materialet kommer att läggas in allteftersom efter årsskiftet. Länkarna kommer att ligga under kapitelrubriken för aktuellt ämne.
Måste sökorden vara korrekt stavade eller hittar sökmotorn ändå rätt?
Vi jobbar löpande med att anpassa sökmotorn och innehållet, så att du ska få träff även om det inte är helt korrekt stavat.
Hur utvecklar ni sökmotorn?
Vi jobbar löpande med att utveckla och anpassa sökmotorn. Vi jobbar även med att rensa och förbättra innehållet samt märka upp det. Det arbete vi gör nu gör sökfunktionen bättre. De utökade sökmöjligheterna som finns på plats när de nya reglerna börjar gälla 1 januari 2025, bidrar också till att sökträffarna blir ännu mer relevanta.
Kommer jag i framtiden att kunna logga in utifrån min roll, till exempel som skyddsombud?
Detta är ett önskemål vi har fått. Vi behöver utreda och titta närmare på om det är möjligt att genomföra det längre fram.
Om någon vill skräddarsy information så kan vem som helst skapa en länksamling utifrån innehållet.
Hur kommer startsidan på av.se att förändras framöver?
Vi jobbar löpande med att utveckla och anpassa webbplatsen. Från början var tanken att ämnessidorna skulle läggas in i en ny struktur med nya menyingångar vid årsskiftet. Men efter att vi testat den nya strukturen och analyserat resultaten beslutade vi oss för att tänka om. Analysen visade att vi behöver fortsätta arbetet med att förfina strukturen för att det ska bli lätt att hitta vad man söker.
Hur kommer jag att se om reglerna ändras?
Den digitala versionen av föreskriften, det vill säga det som syns som webbtext på av.se, kommer alltid att vara den konsoliderade versionen. I den konsoliderade versionen är alla ändringar införda.
Grundföreskriften, ändringsföreskrifter och den senaste konsoliderade versionen kommer att finnas tillgängliga i pdf. Det finns också en författningshistorik där man ka följa alla ändringar och rättelser som är gjorda i föreskriften i kronologisk ordning.
Hur fungerar tabellerna i föreskrifterna i mobilen?
Vi har en responsiv webbplats vilket betyder att föreskrifterna inklusive tabellerna är anpassade för alla sorters skärmar, till exempel på datorn eller i mobilen.
Kommer ni i framtiden att ha reglerna och innehållet på flera språk?
Vi är medvetna om behovet. Det är ännu inte bestämt vilka föreskrifter som kommer att översättas till engelska och när dessa kommer att finnas på plats. Det får vi återkomma med information om. De kommer inte att finnas översatta när reglerna träder i kraft 1 januari 2025. Det är ett stort och omfattande arbete rent juridiskt. Det är fortfarande alltid den svenska tryckta versionen som gäller.
När det gäller det stödjande materialet undersöker vi även där vilket innehåll som behöver översättas till olika språk. Arbetet är påbörjat.
Det går att använda översättningsverktyg på webben för att översätta både regler och stödjande material, men då tar inte Arbetsmiljöverket ansvar för översättningen.
Tror ni att digitaliseringen kommer att leda till fler förändringar i reglerna?
Digitaliseringen i sig förändrar inte reglerna, de är ju en juridisk produkt. Med digitaliseringen av föreskrifter och allmänna råd blir det dock lättare att hitta och använda dem.
Vad hände med länken (URL:en) till sidan där de beslutade föreskrifterna fanns listade förut?
Vi har pekat om sidan ”Beslutade föreskrifter som träder i kraft 2025”. Det innebär att länken till den sidan fortsätter fungera efter årsskiftet.
Vad hände med länkarna (URL:erna) till föreskrifterna som fanns på sidan med de beslutade föreskrifterna?
Vi har skapat så kallade enkla adresser till webbsidorna med föreskrifter. Använd dessa. De fungerar även efter årsskiftet.
Till exempel AFS 2023:1:
av.se/afs-20231
Och AFS 2023:2:
av.se/afs-20232
Är det samma länkar (URL:er) till de olika föreskrifternas pdf-filer som tidigare?
Ja, vi planerar inte att göra om strukturen till pdf-filerna så de länkarna är de samma.
Senast uppdaterad 2024-12-27