Operation Klöver IV, som genomfördes under fem dagar, är en fortsättning på tidigare gemensamma insatser som syftar till att försvåra för kriminella nätverk och skapa bättre förutsättningar för en sund konkurrens på arbetsmarknaden. Arbetsmiljöverkets kontroller har lett till att ett flertal företag inom olika sektorer upptäckts med brister i arbetsmiljöarbetet, vilket resulterade i betydande viten, förbud och sanktionsavgifter.
Arbetsmiljöverkets kontroller och samverkan med andra myndigheter
Regional samordnare för Arbetsmiljöverket och Skatteverket ingick i ledningsstaben under Operationen, medan flera andra myndigheter, som Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket, arbetade med att i efterhand analysera inkomna uppgifter för fortsatt handläggning. Skatteverket kontrollerar bland annat personalliggare för att säkerställa vilka som arbetar på arbetsstället och att företagets kassaregister används på rätt sätt.
Kontrollerna har inte bara riktat sig mot den kriminella ekonomin, utan även identifierat företag som gjort sig skyldiga till felaktigheter och lagbrott inom arbetsmiljöområdet.
– När vi genomför dessa typer av insatser fångar vi inte bara upp ren brottslighet. Vi identifierar också företag som bryter mot arbetsmiljölagen, vilket vi inte kan blunda för. Alla företag, oavsett om de medvetet begår brott eller av okunskap misslyckas med att följa reglerna, måste hållas ansvariga och åtgärda arbetsmiljöbrister i sin verksamhet. Ingen ska behöva riskera att bli sjuk, skadas eller dö av sitt arbete, säger Lina Andersson, regional samordnare för Arbetsmiljöverket på Centret mot arbetslivskriminalitet, AKC, i region syd.
Viktiga resultat och fortsatta åtgärder
Arbetsmiljöverket roll i samarbetet är att säkerställa att företag följer arbetsmiljölagstiftningen. Totalt resulterade myndighetens insatser i nära 4,8 miljoner kronor i sanktionsavgifter, viten, förbud och andra åtgärder. Sammanlagt har insatserna inom Operation Klöver IV resulterat i drygt 40 miljoner kronor. Det är ett betydande belopp som nu kommer att återföras till samhället i form av viten och sanktionsavgifter. Utöver detta fortsätter både Skatteverket och andra myndigheter att arbeta vidare med uppgifter som inkommit under operationen, vilket kan leda till ytterligare åtgärder och ekonomiska sanktioner.
Arbetsmiljöverkets insatser inom ramen för Operation Klöver är en del av myndighetens bredare strategi att säkerställa säkra och trygga arbetsplatser. Genom att fortsätta samarbeta med andra myndigheter stärker vi skyddet för arbetstagare och motverkar osund konkurrens, avslutar Lina Andersson.
Ytterligare information
Lina Andersson, regional samordnare för Arbetsmiljöverket inom Centret mot arbetslivskriminalitet, AKC, i region syd.
Telefon: 010-730 9258