Fler pressmeddelanden

Arbetsmiljöverket deltar i europeisk tillsynskampanj

Nu inleder Arbetsmiljöverket en tre veckor lång tillsynsinsats av arbetsgivare inom särskilt olycksdrabbade branscher. Insatsen är en del av en kampanj som alla EU-länder och Norge deltar i. Ett viktigt syfte är att dela lärdomar mellan ländernas arbetsmiljömyndigheter.

En man i en traktor utför arbete på ett jordbruk.
Alla länder som deltar i Slic-kampanjen ska genomföra egna tillsynsinsatser riktade mot arbetsgivare inom de särskilt olycksdrabbade branscherna skogsbruk, jordbruk, bygg och transport.

Kampanjen heter Accidents at work och är organiserad av den europeiska arbetsmiljöinspektörskommittén Slic, Senior Labour Inspectors’ Committee. Alla deltagande länder ska genomföra egna tillsynsinsatser riktade mot arbetsgivare inom de särskilt olycksdrabbade branscherna skogsbruk, jordbruk, bygg och transport.

− Ett viktigt syfte med Slics kampanjer är att dela kunskap och erfarenheter för att skapa säkrare arbetsmiljöer i alla deltagande länder, säger Magnus Henriksson som är projektledare för Arbetsmiljöverkets tillsynsinsats.

Vi kontrollerar arbetsgivarnas rutiner

Arbetsmiljöverket kommer i maj att genomföra omkring 100 inspektioner hos arbetsgivare över hela landet med minst tio anställda. Vi kommer bland annat att kontrollera om arbetsgivarna har riskbedömt och åtgärdat farliga arbetsmoment samt om de har rutiner för att utreda tillbud och olycksfall.

− Det är på arbetsplatsen som man kan förebygga att någon skadas eller till och med dör av arbetet. För att förhindra olyckor krävs att alla arbetsplatser arbetar med sin arbetsmiljö på ett systematiskt sätt. Det betyder att man har ett bestämt sätt för hur arbetsmiljöarbetet ska gå till så att alla vet vem som ska göra vad, hur det ska göras och när, säger Magnus Henriksson.  

Samma checklista i alla länder

Slic har tagit fram en checklista och ett frågeformulär som inspektörerna i alla länder ska använda sig av. Det här är några av de frågor som inspektörerna ska ställa:

  • Har arbetsgivaren utsett en eller flera arbetstagare till att utföra arbetsuppgifter som ska skydda mot och förebygga risker i arbetet?
  • Tillhandahåller arbetsgivaren personlig skyddsutrustning för det arbete som ska utföras?
  • Har det inträffat arbetsolyckor de senaste två åren som resulterat i att en arbetstagare varit arbetsoförmögen under mer än tre arbetsdagar?

Resultaten av ländernas tillsynsinsatser ska skickas till Slic som kommer att sammanställa dem i en rapport som alla deltagande länder får ta del av.

Läs mer om Slic och vårt övriga EU-arbete här: https://www.av.se/om-oss/eu-arbete/

Relaterade pressmeddelanden

  • Myndigheter bidrar till en renare städbransch
    • 12 november 2024
    • Pressmeddelande

    Sedan 2018 har nio myndigheter utvecklat ett samarbete kring kontroller för att motverka fusk och regelöverträdelser i arbetslivet. Myndigheter mot arbetslivskriminalitet har tillsammans genomfört över 14 000 gemensamma kontroller. En del av kontrollerna har genomförts i städbranschen, som är ...

  • Myndighetskontroller motverkar avfallsbrottslighet
    • 11 november 2024
    • ...

    I september deltog Arbetsmiljöverket i en omfattande tillsynsinsats av avfallstransporter i Stockholms län, i samarbete med Länsstyrelsen, Polismyndigheten och 18 av länets kommuner. Resultatet visar att över hälften av de kontrollerade transporterna hade brister. Av de kontrollerade företagen...

  • Arbetsmiljöverket genomför samordnad kontrollinsats i Mariestad
    • 25 oktober 2024
    • Pressmeddelande

    I veckan har Arbetsmiljöverket, i samverkan med flera andra myndigheter, genomfört en omfattande arbetsplatsinspektion på Metsä Tissue i Mariestad. Insatsen är en del av det nationella arbetet för att förebygga arbetslivskriminalitet, förbättra arbetsmiljön och säkerställa att lagar och regler...

  • Arbetsgivare brister i det digitala arbetsmiljöarbetet
    • 23 oktober 2024
    • Pressmeddelande

    Många arbetsgivare har stor kunskap om digitala system och hur de påverkar människan. Trots det finns det fortfarande en del att göra när det gäller det digitala arbetsmiljöarbetet. Det visar årets EU-kampanj där vi inspekterat ledarskapet i det digitala arbetslivet.

Fler nyheter och pressmeddelanden om Bygg, anläggning