Fler pressmeddelanden

Färre utstationerade arbetstagare till Sverige

Antalet utstationerade arbetstagare till Sverige minskade med cirka 5 725 mellan 2023 och 2024. Minskningen är tydlig inom byggverksamhet (-2 021 arbetstagare) samt jordbruk, skogsbruk och fiske, där thailändska bärplockare stod för den största minskningen. Samtidigt ökar utstationeringen i vissa län, med Norrbotten och Gävleborg i täten.

Byggarbetsplats med halvfärdiga huskroppar i bakgrunden
Byggverksamhet är fortsatt den bransch som tar emot flest utstationerade arbetstagare i Sverige. Trots detta har sektorn upplevt en minskning det senaste året.

En förändring är att Polen inte längre är det land som utstationerar flest arbetstagare till Sverige – denna position har övertagits av Tyskland. Arbetstagare från Tyskland återfinns i högre grad inom tillverkning och juridik jämfört med de polska arbetstagarna, som i huvudsak är verksamma inom byggsektorn.

- Att Tyskland nu är det största utstationerande landet till Sverige och inte Polen beror på konjunkturförändringar inom byggbranschen. Vi ser en vikande konjunktur i Sverige medan Polen ser ut att ha ett bättre konjunkturläge, säger Robert Scarlini, enhetschef på Arbetsmiljöverkets avdelning för myndighetsgemensam kontroll.

Minskat behov av utstationerad arbetskraft

Byggverksamhet är fortsatt den bransch som tar emot flest utstationerade arbetstagare i Sverige. Trots detta har sektorn upplevt en minskning med över 2 000 arbetstagare mellan 2023 och 2024. Minskningen är del av en större trend där Polen och Litauen, som traditionellt utgjort de största utstationeringsländerna för byggsektorn, skickar färre arbetstagare till Sverige.

- Samtidigt ser vi en långvarig ökande trend som nu avtagit inom tillverkning. Vi har en liten minskning men den minskningen har inte varit lika stor än så länge, vilket kan kopplas till hur branscherna påverkas av rådande konjunkturläge, säger Robert Scarlini.

Norrbotten och Gävleborg i topp när utstationeringen förändras

Medan antalet utstationerade arbetstagare i Sverige har minskat totalt sett under 2024, har vissa län upplevt en ökning. Norrbotten och Gävleborg är de län där ökningen varit som störst sett till antalet utstationerade arbetstagare. Samtidigt har storstadslänen, Stockholm, Västra Götaland och Skåne, sett en minskning där Västra Götaland står för den allra största minskningen.

Förändringarna reflekterar specifika behovet av utländska arbetskraft till olika projekt i respektive län.

Arbetsmiljöverket arbetar kontinuerligt med att följa utvecklingen av utstationerade arbetstagare  i Sverige och säkerställa att dom har goda arbetsvillkor, oavsett var i landet de arbetar.

Vad är en utstationerad arbetstagare och hur fungerar registreringen?

En utstationerad arbetstagare är en person som vanligen arbetar i ett annat land men som tillfälligt skickas till Sverige av sin arbetsgivare för att utföra ett uppdrag. Detta kan exempelvis innebära att en byggarbetare från Polen eller en teknisk konsult från Tyskland arbetar under en begränsad period i Sverige.

För att säkerställa att regler och rättigheter efterlevs, måste alla utstationerade arbetstagare registreras i Arbetsmiljöverkets utstationeringsregister. Registreringen sker via en e-tjänst där den utländska arbetsgivaren anger detaljer om uppdraget, såsom var arbetet ska utföras och hur länge det pågår. Detta register används av myndigheter för att kontrollera arbetsvillkor och arbetsmiljö för de utstationerade arbetstagarna och bidra till en rättvis arbetsmarknad.

Relaterade pressmeddelanden

  • Brister i arbetet mot hot och våld i skolan
    • 8 april 2025
    • Pressmeddelande

    Hot och våld i skolan är ett växande problem och frågan har nu en tydlig plats i samhällsdebatten. Trots det visar vår omfattande tillsynsinsats att många skolhuvudmän inte ger arbetsmiljöarbetet den prioritet som regelverket kräver och som behövs för att skapa en trygg och säker skolmiljö.

  • Myndighetsgemensam insats mot arbetslivskriminalitet i Skövde och Tidaholm
    • 7 april 2025
    • Pressmeddelande

    I förra veckan genomfördes en samordnad myndighetsgemensam insats i Skövde och Tidaholm på initiativ av Centret mot arbetslivskriminalitets (AKC). Totalt kontrollerades tio verksamheter inom branscherna frisör, restaurang, butik och fordonsservice.

  • Forskning avslöjar hinder för att bekämpa ohälsosam arbetsbelastning inom välfärdssektorn
    • 4 april 2025
    • Pressmeddelande

    Trots att en ohälsosam arbetsbelastning går att förebygga genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete dör cirka 800 personer i förtid varje år på grund av arbetsrelaterad stress. Forskare har på uppdrag av Arbetsmiljöverket undersökt de vanligaste hindren för att komma tillrätta med den ohälsosam...

  • Unga kvinnor utsatta på jobbet
    • 2 april 2025
    • Pressmeddelande

    Unga kvinnor är mest utsatta för hot och våld, kränkande särbehandling och sexuella trakasserier på jobbet. De arbetar oftare ensamma och riskerar att hamna i otrygga eller hotfulla situationer. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. Problem med för stor arbetsbelastning är fortsatt v...

Fler nyheter och pressmeddelanden