Fler pressmeddelanden

Forskning avslöjar hinder för att bekämpa ohälsosam arbetsbelastning inom välfärdssektorn

Trots att en ohälsosam arbetsbelastning går att förebygga genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete dör cirka 800 personer i förtid varje år på grund av arbetsrelaterad stress. Forskare har på uppdrag av Arbetsmiljöverket undersökt de vanligaste hindren för att komma tillrätta med den ohälsosamma arbetsbelastningen.

En grupp människor har ett möte runt ett konferensbord. En kvinna står och pratar medan de andra sitter och lyssnar.

– Förutsättningar för att genomföra verksamma åtgärder saknas ofta på flera nivåer i en organisation, från ledning till första linjens chefer. Om kommunikationen mellan de olika nivåer brister, vilket ofta händer i större organisationer, så blir det svårare att genomföra förbättringar av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, säger Magnus Åkerström, docent, Institutet för stressmedicin (ISM), Västra Götalandsregionen.

De tio vanligaste hindren för en hälsosam arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket har under åren 2022–2025 ett särskilt nollvisionsprogram som ska öka kunskapen om vissa risker som kan leda till att man dör i förtid av jobbet. Inom programmet finns ett projekt som arbetar med risken ohälsosam arbetsbelastning.

Projektet har uppdragit forskare på Institutet för stressmedicin (ISM) att undersöka vad som hindrar arbetsgivare inom välfärdssektorn att vidta åtgärder som får effekt mot ohälsosam arbetsbelastning. Det har resulterat i rapporten ”Hinder för verksamma åtgärder – Arbetsgivares arbete med organisatorisk och social arbetsmiljö och varför obalans mellan krav och resurser inte åtgärdas”.

– Vi ser också att produktivitet och ekonomiska mål prioriteras på bekostnad av arbetsmiljöarbetet. När den ohälsosamma arbetsbelastningen får konsekvenser som ökad sjukfrånvaro läggs större fokus på individen, istället för att komma tillrätta med organisatoriska och strukturella problem, säger Magnus Åkerström.

Stress som orsak till hjärt- och kärlsjukdomar

Ohälsosam arbetsbelastning på jobbet bidrar bland annat till hjärt- och kärlsjukdomar och psykisk ohälsa. Forskare beräknar att uppemot 800 människor dör varje år i förtid av ohälsosam arbetsbelastning. Dessutom är det den arbetsrelaterade dödsorsak som beräknas öka mest.

– Vi har under 2022 och 2023 utvärderat föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö. Då har vi sett att en del arbetsgivare har svårt att komma fram till verksamma åtgärder, för att komma till rätta med obalans mellan krav och resurser. Vi insåg att det behövs mer kunskap om vad det är som hindrar från att komma fram till verksamma åtgärder. Med ökad kunskap är det möjligt för oss att ge mer stöd och vägledning, säger Ulrich Stoetzer, sakkunnig på Arbetsmiljöverkets regelavdelning.

Läs mer om rapporten och Arbetsmiljöverkets arbete mot ohälsosam arbetsbelastning:

https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/arbetsrelaterad-dod/ohalsosam-arbetsbelastning

Relaterade pressmeddelanden

  • Kontrollinsats på hönsfarm avslöjade misstänkta brott mot arbetstidslagen och utstationeringslagen
    • 23 april 2025
    • Pressmeddelande

    Arbetsmiljöverket har genomfört en myndighetsgemensam arbetsplatskontroll hos en större äggproducent i Västra Götalands län. Den nattliga inspektionen hade särskilt fokus på nattarbete och villkor för utstationerade arbetstagare. Tre företag och 16 arbetstagare kontrollerades. Efter insatsen h...

  • Nationell tillsyn av fallrisker i byggbranschen
    • 15 april 2025
    • Bygg, anläggning
    • ...

    Fall från höjd är en av de allvarligaste riskerna inom den olycksdrabbade bygg- och anläggningsbranschen. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats där vi ska inspektera hur arbetsgivare och byggarbetsmiljösamordnare jobbar med att förebygga sådana olyckor.

  • Brister i arbetet mot hot och våld i skolan
    • 8 april 2025
    • Pressmeddelande

    Hot och våld i skolan är ett växande problem och frågan har nu en tydlig plats i samhällsdebatten. Trots det visar vår omfattande tillsynsinsats att många skolhuvudmän inte ger arbetsmiljöarbetet den prioritet som regelverket kräver och som behövs för att skapa en trygg och säker skolmiljö.

  • Myndighetsgemensam insats mot arbetslivskriminalitet i Skövde och Tidaholm
    • 7 april 2025
    • Pressmeddelande

    I förra veckan genomfördes en samordnad myndighetsgemensam insats i Skövde och Tidaholm på initiativ av Centret mot arbetslivskriminalitets (AKC). Totalt kontrollerades tio verksamheter inom branscherna frisör, restaurang, butik och fordonsservice.

Fler nyheter och pressmeddelanden