I insatsen deltog Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten, Gränspolisen, Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och kommunala miljöinspektörer (Miljösamverkan). Syftet var att motverka arbetslivskriminalitet, identifiera oegentligheter och stärka skyddet för arbetstagare.
– Det vi såg under insatsen visar hur utbrett arbetslivskriminalitet kan vara även i mindre städer. Den här typen av fusk snedvrider konkurrensen och skapar osäkra arbetsmiljöer, säger Malin Hedin, regionalsamordnare för arbetet mot arbetslivskriminalitet på Arbetsmiljöverket.
Insatsen visar att samverkan mellan myndigheter är avgörande för att upptäcka och motverka arbetslivskriminalitet. Tillsammans arbetar myndigheterna för att värna ett tryggt, rättvist och hållbart arbetsliv – för både arbetstagare och seriösa företagare.
– När människor bor på arbetsplatser som inte är avsedda för boende, när bidrag missbrukas och arbetstagare utnyttjas – då är det inte bara ett arbetsmiljöproblem utan ett samhällsproblem. Vi behöver agera tillsammans, säger Ludwig von Heideken, som är insatschef vid Lokalpolisområde Skövde.
Flera allvarliga brister identifierades:
- Arbetsmiljöverket noterade brister i brandskydd, elinstallationer, användning av farliga maskiner, undermålig städning och möjliga brott mot arbetstidslagen. Vidare utredning pågår.
- Skatteverket fann brister i hanteringen av personalliggare och har nu underlag för vidare granskning av flera arbetsställen.
- Arbetsförmedlingen stoppade ekonomiska stödinsatser kopplade till vissa verksamheter.
- Försäkringskassan identifierade minst tre fall av misstänkt felaktig sjukskrivning och bidragsfusk.
- Polismyndigheten kommer att informera aktuell kommun om misstänkt otillåtet boende i en av de kontrollerade fastigheterna.
- Miljösamverkan fann brister i miljö- och hälsoskydd och planerar uppföljande inspektioner.